Ravenna'dan Suriye halklarına, Kürt kadınlarına ve Rojava'ya dostluk köprüsü

Ravenna'dan Suriye halklarına, Kürt kadınlarına ve Rojava'ya dostluk köprüsü

1997'den bu yana  halklar ve kültürler arasında müzik ve sanat yoluyla diyaloga adanmış bir proje olan "Dostluk yolları" konserlerini içeriyor.

İleri Haber

İtalya'nın Ravenna kentinde uzun senelerdir yaz mevsiminde gerçekleşen "Ravenna Festivali", opera ve klasik müzik üzerine insa edilmiş olması yanında dans, sinema gibi sanatlara da yer veren bir kültür etkinliği. 1990 yılında, orkestra şefi Riccardo Muti'nin eşi Cristina Mazzavilani Muti tarafından kurulan festival farklı mekanlarda gerçekleştiriliyor. 1997'den bu yana  halklar ve kültürler arasında müzik ve sanat yoluyla diyaloga adanmış bir proje olan "Dostluk yolları" konserlerini içeriyor.

SURİYE, ROJOVA'YA ODAKLANMIŞ DOSTLUK

Bu yıl sanat aracılığı ile köprü kurulan bölge Suriye, ve özellikle Rojava'ya bir odaklanma söz konusu... Festival "Sanat ve kültürle kurulan bir köprü - Dostluk yolları, Suriye için konser" başlığı altında iki konseri seyirciye sunuyor. İlki 3 Temmuz'da, ikincisi ise 5 Temmuz tarihine programlanan konserlerde Ricardo Muti yönetiminde, Orchestra Giovanile Luigi Cherubini ve Syrian Expat Philharmonic Orchestra (SEPO,) Ludwig van Beethoven'in "Eroika" senfonisini çalıyor. Ayrıca konserde iki özel davetli var: sanatçı Aynur Doğan şarkılarıyla Kürt anadilini ve müziğini, sanatçı gazeteci Zehra Doğan ise bir performansla Kürt kadınların tanıklığını katıyor.

İTALYA BASINI, ETKİNLİĞE VE TANIKLIKLARA GENİŞ YER VERDİ

Festival her yıl seçilen konuyla ilgili özel bir kitap yayınlıyor. 2 Temmuz sabahı Ravenna Festivali'nin 2020 kitabı, Alighieri Tiyatrosunda düzenlenen bir basın konferansında tanıtıldı. Kitapta 5 sayfanın eserlerine ve taşıdığı tanıklıklara yer verildiği Zehra Doğan da konferansta söz aldı.

Basın toplantısında konuşan orkestra şefi Ricardo Muti’nin eşi Cristina Mazzavilani Muti, "Kürt halkının mücadelesi, özellikle kürt kadınların öncülüğü bize çok şey öğreniyor. Ben şahsen, kendimi Kürtlere çok yakın, hatta onlardan biri gibi hissediyorum. Aynur Doğan ve Zehra Doğan’ın bugün aramızda olması bizim için çok önemli" dedi.

Zehra Doğan ise "Orta Doğu’da kadınların mücadelesinin çok önemli bir yeri var. Bu yüzden desteklenmeleri çok sevindirici. Havrin Khalaf’in katledilmesi, cansız bedeninin teşhir edilmesi, eril zihniyetin kadınlara yönelik şiddetin ve düşmanca zihniyetin bir simgesi haline geldi. Çünkü bu zihniyet, Havrin’e ve katettiği tüm kadınlara bu şiddeti uygularken, kadınlara bir göz dağı verme çabasında. Ama buna rağmen, kadınlar Havrin’ın bedenini, omuzlarında taşıdı. Bizim için burada olmak önemli" ifadelerini kullandı.

Zehra Doğan Brescia müzesindeki sergisi çerçevesinde, 25 Kasım, Kadına yönelik şiddet gününde de, müzenin girişimi ile düzenlenen ve yine Havrin Khalaf'a adanan bir performans gerçekleştirmiş ve portresini çizmişti.

Video https://www.facebook.com/watch/?v=407327220146696

Altı çizilen mücadelenin önemini sıcak bir bakış açısı ve destekle ile kucaklayan İtalya basını, etkinliğe ve tanıklıklara geniş yer verdi ve vermeye devam ediyor...

3 TEMMUZ DOSTLUK KONSERİ, HALKLAR ARASINDA BİR SANAT KÖPRÜSÜ

3 Temmuz akşamı, Rocca Brancaleone'da 12 Ekim 2019'da à Tirwazî'de İşid tarafından katledilen, Kürt aktivist, feminist ve politika insanı Havrin Khalaf'a adanan konserin özel konukları Aynur Doğan muhteşem sesi ve şarkıları ile, Zehra Doğan ise sahnede gerçekleştirdiği performansında çizdiği resimle izleyicilerde büyük bir heyecan yarattı.

Beethowen'in "Eroika" senfonisi ise, orkestranın arka planında yer alan dev ekranda, YPJ savaşçı kadınlarının fotoğrafları eşliğinde çalındı. Bir Avrupa festivalinin, Kürt kadınların silahlı ve silahsız mücadelesini sanat yolu ile desteklemesi ve taçlandırması, ve bu mücadeleyi evrensel boyuta taşıması, hem farkındalık kazandırma açısından çok önemli hem de bu mücadeleye verilen değerin ifadesi olarak onur verici.

Duygu yüklü bu konser RAİ televizyonu tarafından 27 Temmuz tarihinde yayınlanacak. Sanatçı Aynur Doğan, Twitter hesabında konserin başındaki birkaç dakikayı, etkinliğe katılamayanlarla paylaştı.

İKİNCİ DOSTLUK KÖPRÜSÜNE PAESTUM TAPINAĞI EV SAHİPLİĞİ YAPACAK 

Festival devam ediyor... 5 Temmuz günü, aynı konser, Güney İtalya'da, Tiren sahilinde yer alan ve önemli bir antik kent olan Magna Graecia'daki tarihi tapınakta tekrarlanacak. Bu kent, Palmira ile kardeş şehir olduğu için, mekan özel olarak seçilmiş. Ve bu kez Işid'ın yakıp yıktığı Palmira Arkeoloji müzesi yöneticiliğini yapmış olan ve değer biçilemez antik eserlerin yerini söylemeyi reddettiği için 18 Ağustos 2015'de yine Işid tarafından katledilen arkeolog Khaled al-Asaad'a adanıyor.

Bu güne dek sanat performanslarının yasak olduğu tarihi mekanda, festivalin ısrarlı isteği üzerine, ilk kez verilen özel izinle Zehra Doğan yeni bir performansla, İşid'in yok etmeye çalıştığı kültür ve tarihin tanıklığını tuvalinde seyirciye taşıyacak.

DAHA FAZLA