Rapor: Türkiye metamfetamin kullanımında ilk beşte
Türkiye’de metamfetamin kullanımına en fazla İstanbul ve Adana’da rastlandığı belirtildi.
Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (EMCDDA) yayımladığı atık su raporunda, 2022’de atık sularında en çok metamfetamine rastlanan şehirlerin Çekya, Litvanya, Almanya, Türkiye ve Kıbrıs’ta bulunduğu açıklandı.
EMCDDA, Avrupa şehirlerinde yaptığı atık su analizi ve uyuşturucu araştırmasının 2022 yılı verilerini paylaştı.
TÜRKİYE İLK BEŞTE
Mayıs ayında güncellenen verilere göre, araştırma kapsamında incelenen Avrupa şehirlerinden atık sularında en fazla metamfetamine rastlanan şehirlerden üçü Çekya’da yer alırken, Çekya’yı Litvanya, Almanya, Türkiye ve Kıbrıs’taki şehirler takip etti.
Atık sularda tespit edilen uyuşturucu miktarından yola çıkarak bir şehirdeki uyuşturucu kullanımı hakkında çıkarımda bulunan EMCDDA, amfetamin isimli sentetik uyarıcı maddeye ise en fazla İsveç, Belçika, Almanya, Hollanda ve Finlandiya’da rastlandığını aktardı.
EMCDDA verilerine göre, genellikle düşük olan ve tarihsel olarak Çekya ve Slovakya'da yoğunlaşan metamfetamin kullanımına Belçika, Kıbrıs, Almanya'nın doğusu, İspanya, Türkiye ve Avrupa'nın kuzeyindeki Danimarka, Finlandiya, Litvanya ve Norveç'te de rastlandı. Buna göre, atık sularda rastlanan metamfetamin değerlerine ilişkin verilerin mevcut olduğu 60 Avrupa şehri arasında bu oranın en yüksek olduğu üç şehir Çekya’da bulunan Ostrava, Prag ve Karlovy Vary olarak kayıtlara geçti.
METAMFETAMİN’E EN FAZLA İSTANBUL VE ADANA’DA RASTLANDI
Rapor, metamfetamin kullanımında Çekya’yı Litvanya, Almanya, Türkiye ve Kıbrıs’taki şehirlerin takip ettiğini, Türkiye’deki metamfetamin kullanımına ise en fazla İstanbul ve Adana'da rastlandığına işaret etti. Atık sularda rastlanan diğer uyuşturucu ve uyarıcı maddeler hakkında da bilgi veren rapora göre, İstanbul'un atık sularında esrar, ketamin ve amfetamine, İstanbul ve Ankara'nın sularında eroin ve ekstaziye de rastlandığı belirtildi.