Ramin Hossein Panahi idam edildi

Ramin Hossein Panahi idam edildi

İran'da tutuklu bulunan Kürt siyasetçi Ramin Hossein Panahi idam edildi. Zanyar ve Luqman Muradi'nin de Panahi ile birlikte idam edildiği öğrenildi. Panahi'nin idam edildiği bilgisi kardeşi tarafından da doğrulandı.

İleri Haber

İran’da 23 Haziran 2017 tarihinde yaralı olarak yakalanan 24 yaşındaki Kürt siyasetçi Ramin Hüseyin Panahi'nin idam edildiği öğrenildi. İki aydır açlık grevinde olan Ramin, idam edilmeden kısa bir süre önce sesli mesaj yayınlayarak insan hakları savunucularına infazı engellemeleri yönünde çağrıda bulunmuştu.

Siyasi tutuklu Ramin Hüseyin Panahi'nin bu sabah Raminşar cezaevinde infaz edildiği belirtildi. Kardeşi Amjad Panahi, Ramin'in idam edildiği haberini Twitter hesabından duyurdu.

 

PANAHİ İLE BİRLİKTE İKİ KİŞİ DAHA İDAM EDİLDİ



Bugün cezalarının infaz edileceği açıklanan Zanyar Muradi ile kuzeni Luqman Muradi'nin de aynı cezaevinde Panahi ile birlikte idam edildikleri öğrenildi. Zanyar ve Loqman Muradi, Ağustos 2009’da Sine eyaletine bağlı Meriwan kentinde gözaltına alınmıştı. 9 ay Sine’de İtlaat’a ait cezaevinde işkencelere maruz kalan ve tek kişilik hücrelere konulan Zanyar ve Luqman Muradi, Tahran Devrim Mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırılmıştı. Zanyar Muradi’nin insan hakları aktivisti olan babası İkbal Muradi de 18 Temmuz’da, Pencevin’de öldürülmüştü.

PANAHİ KİMDİR?

Ramin Hüseyin Panahi, Komala (İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu) adlı sol partinin üyesiydi. İran rejimi Panahi'nin silahla yakalandığını iddia etmiş, ancak avukatları bu iddiayı ısrarla reddetmişlerdi. 

PANAHİ'NİN İKİ KARDEŞİ DAHA ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Uluslararası kampanyalar sayesinde Panahi'nin idamı iki kez engellenmiş, çok sayıda hak savunucusu mücadele etmiş ve İran hükümetinin infazı durdurmasını talep etmişti.

Panahi, ailede idam kararına çarptırılan ilk kişi değil. Altı yıl önce Enver adlı kardeşi de idam cezasına çarptırılmıştı. Panahi'yle yakalanan bir kardeşine 9 yıl hapis cezası verilirken, bir diğer kardeşi de daha önce öldürülmüştü.