Rakamlar yalanlıyor: AKP'nin asıl dostu Filistin değil İsrail

Rakamlar yalanlıyor: AKP'nin asıl dostu Filistin değil İsrail

Erdoğan, Davos'ta “One minute” diyerek meydan okumuş, Mavi Marmara baskını sonrasında ise “Ticari ilişkilerimizi askıya alıyoruz” demişti. Ancak rakamlar İsrail ile ticari ilişkilere son sürat devam edildiğini gösteriyor.

İleri Haber

Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın 29 Ocak 2009'da, Davos'taki panelde konuşmasını kesen İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e ‘One minute' çıkışını yapmasıyla Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler gerilmiş, 2010'da Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlenen baskında 9 Türk'ün İsrail askerleri tarafından öldürülmesi sonucunda da iki ülke arasındaki ilişkiler bitme noktasına gelmişti. 

Son olarak Trump’ın Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanımasının ardından Erdoğan’dan ve hükümetten İsrail’e dönük sert çıkışlar geliyor. Ancak Ekonomi Bakanlığı’nın sitesinde yer alan bilgiler, Türkiye ile İsrail arasında her ne kadar dönemsel krizler yaşansa da, ticaret hacminin AKP dönemi boyunca arttığını gösteriyor.

Erdoğan’ın ‘one minute’ çıkışını yaptığı 2009 yılında Türkiye-İsrail arasındaki dış ticaret hacmi 2.603.186 iken bu rakam 2016 yılında 4.342.045 olarak gerçekleşti.

Ekonomi Bakanlığı’nın sitesinde yer alan bilgilere göre, Türkiye ile İsrail arasında imzalanan ve 1 Mayıs 1997 tarihinde yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması’nı takiben, İsrail ile 2000 yılında 1 milyar dolar olan ticaret hacmi 2014 yılı itibarıyla 5,8 milyar ABD Doları ile rekor bir seviyeye ulaşırken, 2016 yılında ise  4.342 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İsrail ile Türkiye arasındaki başlıca ihracat ürünleri: Motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler ve bunların parça ve aksesuarları, demir-çelik, elektrikli makine ve cihazlar, plastikler ve mamulleri 

Başlıca ithal ürünler ise şöyle:

 Mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler; plastikler ve mamulleri; kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve bunların aksam-parça ve aksesuarları

 

İsrail’den Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı 2014 yılında 188.608, 2015 yılında ise 224.000 olarak gerçekleşti.

’13 YILDA YÜZDE 113 ARTTI’

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel Yamanyılmaz’ın verdiği 

bilgilere göre Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacmi son 13 yılda yüzde 113 artarak, 2 milyar dolardan 2016’da 4.3 milyar dolara yükselmiş. Yamanyılmaz, bu rakamın yaklaşık 3 milyar dolarının İsrail’e yapılan ihracat, 1.3 milyar dolarının ise ithalat olduğunu ekliyor ve şöyle devam ediyor:

 “İsrail, Türkiye’nin ihracat yaptığı ilk 10 ülke arasında. Türkiye’nin AB standartlarındaki üretim gücü ve İsrail’e gemi ile bir gecede ürünlerini ulaştıracak kadar yakın olması en büyük avantajı. Sadece Türk Hava Yolları günde 10 uçuş yapıyor. İsrail’le en fazla otomotiv çelik, kimya, demir ve hazır giyim sektörlerinde ihracatımız var. Öyle görünüyor ki yıllık ihracat rakamlarımız 5 yıl içerisinde 2 katına çıkacak.”