Rahip Brunson'ın İzmir'de evinin önü boşaltıldı

Rahip Brunson'ın İzmir'de evinin önü boşaltıldı

İzmir’de tutuklu ABD vatandaşı rahip Brunson'un ev hapsinde olduğu apartmanın önü ve çevresi boşaltıldı. Brunson ile ilgili bu sabah bir takas iddiası gündeme gelmişti.

ABD ile krize neden olan İzmir’de tutuklu rahip Andrew Craig Brunson’ın ev hapsinde bulunduğu apartmanın önü ve çevresinin boşaltıldığı bildirildi.

DHA’nın haberine göre İzmir’de "FETÖ' ve PKK adına suç işlediği", casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen ancak ‘sağlık sorunları’ gerekçesiyle cezası ev hapsine çevrilen ABD’li din adamı Andrew Craig Brunson’u evinin bulunduğu sokak sabah saatlerinde boşaltıldı.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekipleri ve Brunson’un evinin önünde görev yapan polisler, apartmanın önünden yayın ve çekim yapılmamasını istedi. Basın mensupları, apartmana 50 metre uzaklıktaki sokağın girişine gönderildi. Apartmanın etrafında aralarında terörle mücadele ekiplerinin de olduğu polisler güvenlik önlemi aldı.

NE OLMUŞTU: CASUSLUKLA SUÇLANIYOR

İzmir'deki Protestan cemaatine ait Diriliş Kilisesi'nin ABD'li Papazı Andrew Craig Brunson, 2016’nın Ekim ayında eşiyle birlikte ifadeye çağrılmış, ifadelerinin ardından gözaltına alınmışlardı. Eşi Norine Brunson, 13 gün sonra serbest bırakılmış ancak Papaz Brunson 'FETÖ' üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanmıştı.

İzmir F Tipi Cezaevi’nde yatmaktayken "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi veya askeri casusluk amacıyla temin etme", "Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamaları da Brunson’ın davasına eklendi. Papaz, Ağustos 2017’de çıktığı ilk duruşmada suçlamaları reddettiğini dile getirdi.

Brunson hakkındaki iddianamenin hazırlanması 1.5 yıl sürdü. İddianamede Brunson’ın hem 'FETÖ' hem “PKK adına suç işlediği” öne sürüldü. Brunson hakkında "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" iddiasıyla 15, "devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek" suçlamasından 20, toplamda 35 yıla kadar hapis cezası istendi.

ABD’li Papazın durumu, ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2017’nin Mayıs ayında yaptıkları görüşmede gündeme geldi. Görüşmenin ardından Beyaz Saray tarafından "Başkan Trump, Papaz Andrew Brunson'ın tutukluluğu konusunu da gündeme getirdi ve Türk Hükümeti'nden kendisini hızlı bir şekilde ABD'ye iade etmesini istedi” denilen açıklama yayınlandı. Brunson’ın avukatlarıyla görüştürülmediği iddiası da öne sürüldü. Bunları takiben ABD’li Papaz’ın avukatları ve ABD Büyükelçiliği ile görüşmesine izin verildi.

Brunson davası, süreç içerisinde sık sık ABD Kongresi tarafından gündemine getirildi.

Erdoğan, 2017 yılının Eylül’ünde yaptığı bir konuşmada, Brunson'ın serbest bırakılmasını Fethullah Gülen'in ABD'den iadesiyle bağdaştıran ifadeleri kullandı: "'Papazı verin' diyorlar. Bir papaz da sizde var, bize verin, yargılayalım, biz de onu size verelim. 'Onu karıştırma' diyorlar.”

ABD ise olası bir takası reddetti.

18 Temmuz 2018 tarihinde İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi Papaz Brunson’ın ev hapsi ve yurtdışına çıkış yasağı ile tahliye edilmesine karar verdi.

Brunson’un ev hapsine alınması ABD ile AKP hükümeti arasında krize neden oldu. ABD dün Türkiye’ye yaptırım uygulamakla tehdit etti.

Bu sabah da ABD ve İsrail basını İsrail’de tutuklanan Ebru Özkan adlı Türkiye vatandaşının Brunson ile takası karşılığında salıverildiğini yazdı. İddiayı İsrail doğruladı. Türkiye'den bir yetkilinin ise az önce AA'ya yaptığı bir açıklamada söz konusu iddianın "asılsız" olduğu öne sürüldü.