Rabia Naz'ın ölümüyle ilgili yeni çelişki: Rapor 'trafik kazası', görüş 'yüksekten düşme' diyor

Rabia Naz'ın ölümüyle ilgili yeni çelişki: Rapor 'trafik kazası', görüş 'yüksekten düşme' diyor

Hacettepe Üniversitesi'nin hazırladığı ve Ana Bilim Dalı Başkanı'nın bulguların trafik kazasına bağlı çarpma sonucu meydana gelmiş olabileceğini ifade ettiği Rabia Naz'ın ölümüne ilişkin rapor, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nergis Cantürk tarafından "yüksekten düşme" olarak değerlendirildi.

Giresun’un Eynesil ilçesinde 2018 yılında şüpheli şekilde yaşamını yitiren Rabia Naz Vatan'ın ölümüne ilişkin Hacettepe Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nca hazırlanan rapor, yeni bir uzman değerlendirmesiyle TBMM Araştırma Komisyonu’na ulaştı. Hacettepe Üniversitesi'nin hazırladığı ve Ana Bilim Dalı Başkanı'nın bulguların trafik kazasına bağlı çarpma sonucu meydana gelmiş olabileceğini ifade ettiği rapor, Ankara Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nergis Cantürk tarafından "travmatik lezyonların yüksekten düşme ile uyumlu olduğu" şeklinde değerlendirildi.

TBMM’de kurulan ‘Rabia Naz Vatan Başta Olmak Üzere Şüpheli Çocuk Ölümlerinin Araştırılması Komisyonu’na ulaşan raporda, “Tanımlanan travmatik lezyonların yüksekten düşme ile uyumlu olduğu, yüksekten ayak üstüne düşme olgularına özgü bulgular tespit edildiği, tanımlanan travmatik lezyonlar içinde çocuğun yaya olması durumunda geçirilen trafik kazasına özgü bulgular bulunmadığı tespit edilmiştir” denildi.

Çalışmalarını tamamlayarak rapor yazma aşamasına geçen komisyon, Eynesil’de baba Şaban Vatan’ın 12 Nisan 2018’de evinin önünde ağır yaralı bulunup, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren kızı Rabia Naz Vatan’ın ölümüne ilişkin gündeme getirdiği adli tıp raporlarındaki çelişkileri dikkate alarak, buna ilişkin çalışmalar yaptı.

LASTİK İZİNE DAİR FARKLI GÖRÜŞLER

Şaban Vatan, elbiselerdeki lekelerin tekerlek izi olduğunu iddia ederken, Adli tıp ve kriminal raporlarında Rabia Naz’ın elbisesi üzerindeki izlere ilişkin, ‘lastik izi olabileceği’ ve ‘lastik izi olduğu kanaatinin oluşmadığı’ yönünde farklı tespitler yer aldı. Bugüne kadar adli tıp ve emniyet kriminal incelemelerinde izler hakkında kesin bir tanımlama yapılamadı.

TRAFİK KAZASI OLABİLECEĞİNE İLİŞKİN UZMAN GÖRÜŞÜ BULUNDU

Elbisedeki izlerin vücutta izdüşümünün olmadığı, hatta herhangi bir ekimozun dahi bulunmadığı, bu durumun trafik kazası ihtimalini azalttığına ilişkin tespitlerin yanında, trafik kazası olabileceğine ilişkin uzman görüşü bulundu.

'TRAFİK KAZASINA ÖZGÜ BULGULAR BULUNMADIĞI TESPİT EDİLMİŞTİR'

Bunun üzerine komisyon, adli tıp ve kriminal raporlara ilişkin baba Şaban Vatan’ın iddialarının değerlendirilmesi için Hacettepe Üniversitesi’nden yeniden uzman raporu talep etti.
Ankara Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nergis Cantürk’ün tekrar incelediği ve Hacettepe Üniversitesi'nin Rabia Naz’ın ölümüne ilişkin adli tıp ve kriminal raporları inceleyerek hazırladığı rapor, komisyona ulaştı.

Raporda, çocuğun ölümünün künt genel beden travmasına bağlı omur, pelvis ve ekstremite (L3-5, femur boynu, sakroiliak eklem, ayak bilek kemikleri ve tibia) kemik kırıkları ile birlikte meydana gelen retroperitoneal kanama, akciğer kontüzyonu ve pnömotoraks sonucu meydana gelmiş olduğuna dikkat çekilerek, “Tanımlanan travmatik lezyonların yüksekten düşme ile uyumlu olduğu, yüksekten ayak üstüne düşme olgularına özgü bulgular tespit edildiği, tanımlanan travmatik lezyonlar içinde çocuğun yaya olması durumunda geçirilen trafik kazasına özgü bulgular bulunmadığı tespit edilmiştir” denildi.

ANA BİLİM DALI BAŞKANI 'TRAFİK KAZASI' DEMİŞTİ

Rabia Naz'ın şüpheli ölümüyle ilgili olarak daha önce Hacettepe Üniversitesi'nin ve Trabzon Adli Tıp Kurumu'nun otopsi raporu olmasına rağmen, İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan raporda Rabia Naz'ın ölümünün trafik kazasına bağlı 'olamadığı' belirtilmişti. Hacettepe Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Tümer'in raporunda ise Rabia Naz Vatan'ın ölümünün trafik kazasına bağlı olduğu saptandı.

 

ŞABAN VATAN'DAN DHA'NIN HABERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Bugün DHA'nın sabah saatlerinde yayımladığı habere göre, Hacettepe Üniversitesi Adli Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nergis Cantürk'ün Rabia Naz'ın ölümüne ilişkin adli tıp ve kriminal raporlarını inceleyerek hazırladığı raporu Meclis komisyonuna ulaştığı iddia edilmişti.

Ancak; Rabia Naz Vatan'ın babası Şaban Vatan, DHA'nın haberini yalanladı. Vatan, "Hacettepe Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr. Ali Rıza Tümer hocam ile yaptığım görüşmede Hacettepe Üniversitesi'nin tek bir raporu olduğunu onun da araç çarpması sonucu olan raporun olduğu bilgisini aldım" dedi.

Bunun ardından, Şaban Vatan, DHA'nın haberine suç duyurusunda bulunduğunu duyurdu.

Şaban Vatan suç duyurusunda şu ifadelere yer verdi 

"Bugün saat 08.29 sıralarında Demirören Haber Ajansı (DHA) Twitter sosyal medya hesabından öz kızım Rabia Naz Vatan hakkında yalan haber yaparak aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Rabia Naz Vatan Başta Olmak Üzere Tüm Çocuk Ölümlerini İnceleme Komisyonu'na son zamanda sunulmuş olan Ankara Üniversitesi Adli Tıp Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nergis Cantürk mütalaasını "Hacettepe Üniversitesi Adli Tıp Anabilim başkanlığı tarafından sunulmuştur" diye haber yapmış olduğu ortaya çıktı. Yapmış olduğu haber aynı zamanda resmi olarak savcılık dosyasında da olan mütaala sonucunda da araç çarpması lezyonlarını yani (durumlarını) belirtmiş olduğu mütalaa raporunu yalanlama haberi yapmıştır"