Rabia Naz Komisyonu ilk toplantısını yaptı: Başkanlık Divanı'nın tamamı AKP'lilerden oluşuyor

Rabia Naz Komisyonu ilk toplantısını yaptı: Başkanlık Divanı'nın tamamı AKP'lilerden oluşuyor

Meclis'teki "Rabia Naz Komisyonu" ilk toplantısını yaparken, Başkanlık Divanı'nın tamamının AKP'li üyelerden oluşması tepki topladı. İlk toplantıda Eynesil'in ziyaret edilmesi ve gazetecilerin dinlenilmesi kararları alındı.

İleri Haber

Giresun'un Eynesil ilçesinde, yaklaşık 1,5 yıl önce evinin önünde yaralı bulunup, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın şüpheli ölümü hala aydınlatılamadı. Kamuoyunun tepkileri üzerine Meclis'te "Şüpheli Çocuk Ölümlerinin Araştırılması Komisyonu" kurulurken, komisyonun çoğunluğunun AKP'lilerden oluşması ve Başkanlık Divanı'nın tüm koltuklarında da AKP'lilerin oturması dikkat çekti.

Komisyonun yaptığı ilk toplantıdan Eynesil'e giderek yerinde incelemelerin yapılması ve Rabia Naz cinayetine ilişkin haber yapan gazetecilerin komisyon tarafından dinlenilmesi kararları çıktı.

Meclis Genel Kurulu'nda, çocuk ölümlerine ilişkin araştırma önergeleri birleştirilmiş ve ardından "Rabia Naz Vatan başta olmak üzere şüpheli çocuk ölümlerinin araştırılması ve bu konuda alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi" amacıyla Araştırma Komisyonu kurulmasına karar verilmişti.

Kamuoyunda "Rabia Naz Komisyonu" olarak nitelendirilen komisyonun görüşmeleri dün öğle saatlerinde başlarken, komisyona çok sayıda AKP'li milletvekilinin gelmesi ve Başkanlık Divanı'nın tüm üyelerinin AKP'lilerden oluşması da tepki topladı.

Komisyon üyesi olmamasına rağmen toplantıya katılan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, komisyonda söz alarak Başkanlık Divanı'nın tamamının AKP'lilerden oluşmasına tepki gösterirken; AKP'lilerin çoğunlukta olmasının yurttaşlara vicdan rahatlatacak bir çalışma yapacak güveni vermediğini dile getirdi.

Erkan Baş'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

'12 ÜYELİ KOMİSYONUN 6 ÜYESİ AKP'Lİ'

İç Tüzük'e göre komisyonlarda sadece grubu olan partilerin temsilcilerinin olmasının yanlış bir uygulama olduğunu dile getiren Baş, bu uygulamayla 12 üyeli komisyonun 6 üyesinin AKP'li olmasına ve AKP-MHP ittifakının çoğunlukta olmasına tepki gösterdi.

"Özellikle böylesi hassas konularda, yani toplumun vicdanen yaralandığı ve en azından vicdanları rahatlatma amacı güttüğümüz bir araştırma komisyonunda başka uygulamaların işletilmesi, geliştirilmesi gerekir" diyen Baş, "Bu komisyon madem bu sorunla karşı karşıya bunu da gündemine almalı, en azından raporuna belki bunu da eklemesi gerekir" şeklinde konuştu.

'6 MİLLETVEKİLİNİN OLDUĞU KOMİSYON KURULDUĞU ANDA KAMUOYU TEDİRGİNLİK YAŞIYOR'

Komisyonun amacının toplumda oluşmuş bir yaraya çözüm üretmeye çalışmak olduğunu vurgulayan Baş, çoğulcu yapının komisyona yansıtılmaması gerektiğini ifade etti ve 6 AKP milletvekilinin olduğu bir komisyon kurulduğu anda kamuoyunun tedirginlik yaşadığını söyledi.

'KOMİSYONUN ÇOĞUNLUĞUNUN AKP'Lİ OLMASI YETMİYOR BİR DE BAŞKANLIK DİVANI ÇIKARTIYORSUNUZ'

Komisyonda Başkanlık Divanı'nın oluşturulmasını ve tüm üyelerinin AKP'li olmasını da eleştiren Baş şunları söyledi:

"Vatandaş diyor ki 'Bir cinayet işlendi, cinayet iktidar partisi milletvekili ve onun dolayımındaki birtakım insanlar işin içinde olduğu için üzeri örtüldü'. Bu kaygıyı taşıyor vatandaş. Şimdi, biz bu kaygıyı ortadan kaldırmak üzere bir komisyon oluşturalım diyoruz. Komisyonun çoğunluğunun iktidar partisinden oluşması yetmiyor, bir de üste bir Başkanlık Divanı çıkartıyorsunuz bu vatandaşın karşısına. 'Bu komisyon bunları araştıracak ama bu komisyonunun bütün Başkanlık Divanı da AKP üyelerinden oluşacak' diye bir görüntü veriyorsunuz."

'KOMİSYONUN ÜYESİ OLMAYAN BİR MİLLETVEKİLİ OLARAK SİZİ UYARIYORUM'

"Bu komisyonun üyesi olmayan bir milletvekili olarak sizi uyarıyorum, bu sizi töhmet altında bırakıyor kamuoyunda" diyen Baş, "Zaten komisyonun kuruluş gerekçesi bunu ortadan kaldırmaktı, şimdi tam tersi bir noktaya geldi. İnsanların vicdanını rahatlatacak bir çalışma yapacak güveni vermiyor. Dolayısıyla, ben oluşum süreci açısından yanlış hazırlandığını düşünüyorum, o listenin, o teklifin, o önerinin..." şeklinde konuştu.

Bundan sonrasına ilişkin bu ek yükle beraber çok daha büyük bir hassasiyetle, çok daha büyük bir özenle, çok daha büyük bir şeffaflıkla  çalışılması gerektiğini vurgulayan Erkan Baş, "Kamuoyunun, bu komisyonu izleyen insanların vicdanlarını rahatlatacak, güven verecek bir sorumluluğunuz olduğunu söylemek istiyorum" dedi.

'KOMİSYONUN BÜTÜN ÇALIŞMALARINI YAKINDAN TAKİP ETMEYE ÇALIŞACAĞIM'

Komisyonun üyesi olmayan bir milletvekili olmakla birlikte komisyonun bütün çalışmalarını yakından takip etmeye çalışacağını da sözlerine ekleyen Baş, "İç Tüzük’ün bana tanıdığı bütün hak, yetki, halkın verdiği görev, sorumluluk ne gerektiriyorsa bunu yapmaya gayret edeceğim. Umuyorum komisyon bizi karşı karşıya getirecek çalışmalar yapmasın. Yani ilk adımda maalesef şu anda 'Birlikte bir sorunu çözebilecek bir komisyon oluşturduğumuz' fikri oluşmamış durumdadır" diyerek sözlerini bitirdi.

NE OLMUŞTU?

Kayıtlara 'intihar' olarak geçirilmeye çalışılan olayda baba Şaban Vatan, kendi çabalarıyla çevreden edindikleri bilgiye göre Rabia Naz'a siyah bir doblo aracın çarptığını ve bu aracın da AKP'li Belediye Başkanı'nın yeğeni ve oğlu tarafından kiralandığını belirtti.

AKP'lilerin Rabia Naz'ın ölümüyle bir bağlantısı olduğunu fark ettiğinde AKP İlçe Başkanlığı önünde 2 bin kişilik bir miting düzenleyen baba Vatan, bir süre sonra Belediye Başkanı'nın yeğeninin; ardından da başkanın akrabalarından birinin kendisini arayıp basına verdiği bilgiler yüzünden tehdit ettiğini dile getirmişti.

Ardından başlayan soruşturma sürecinde ise baba Şaban Vatan, AKP Milletvekili Nurettin Canikli'nin soruşturma sürecini etkilediğini söylemiş ve Canikli hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Bugüne kadar olan süreçte ise Canikli, baba Şaban Vatan hakkında birçok kez suç duyurusunda bulunmuş ve soruşturma sürecindeki şaibelerle olan bağlantılarıyla gündeme gelmişti.