Putin’den Ukrayna’nın ‘yerel halklar’ yasa tasarısına yorum: Nazi Almanyası'nın fikirlerine benziyor

Putin’den Ukrayna’nın ‘yerel halklar’ yasa tasarısına yorum: Nazi Almanyası'nın fikirlerine benziyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki yerli halkların arasından Rusların çıkarılmasına ilişkin yasa tasarısının çirkin bir tutum olduğunu belirtti.

Putin, Rossiya-24 televizyonuna açıklamasında, Kiev’de hazırlanan ve Rusların Ukrayna’nın yerli halkların arasından çıkarılmasını öngören yasa tasarısına tutumuyla ilgili soruya, “Elbette olumsuz. Bunun karşısında başka nasıl bir tutum olabilir ki?” dedi.

Putin, “Bir zamanlar bu topraklarla birlikte Rusya Devleti’ne katılanların kendilerine Rus dediği herkesin bildiği bir gerçek. Bu yüzden Rusların yerli halk olmadığını söylemek yanlış olmanın ötesinde, gülünç ve aptalca” ifadesini kullandı.

Ukrayna halklarını yerli ve yerli olmayanlar olarak bölmenin Nazi Almanyasının fikirlerine benzediğini dile getiren Rusya lideri, bu tasarının uluslararası insani hukuk kurallarına uymadığını söyledi. Putin, başta AGİT olmak üzere Batı’nın bu tasarıya tepkisiyle ilgili soruya, “Hayır. Bu konuda hiçbir şey bilmiyorum ve sanırım hiçbir tepki olmayacak diye tahmin ediyorum” diye konuştu.

Kiev’in, Rusları Ukrayna’nın yerli halkı olmadığını ilan etme fikrinin “genel olarak tüm Rus halkına güçlü, çok ciddi bir darbe” olduğunu dile getiren Putin, “Elbette buna kayıtsız kalamayız” dedi.

Putin, “Bu tasarı, Ukrayna’daki yüz binlerce, hatta milyonlarca insanın ülkeyi terk etmeye ve etnik kimliğini değiştirmeye zorlayacak” diye ekledi.

Rusya Devlet Başkanı ayrıca Ukrayna’daki Ruslarla ilgili bir makale yazma fikrinin olduğunu söyledi. Rus lider, “Bu konuda daha ayrıntılı, daha detaylı fikir beyan etmek isterim. Daha önce İkinci Dünya Savaşı’nın nasıl başladığına dair yaptığım gibi ayrı bir makale hazırlarım. Bunu düşüneceğim” ifadesini kullandı.