PTT’nin paha biçilemez tesisleri ‘yandaşlara peşkeş’ çekilmek isteniyor!

PTT’nin paha biçilemez tesisleri ‘yandaşlara peşkeş’ çekilmek isteniyor!

Türkiye Varlık Fonuna devredildikten sonra PTT’ye ait sosyal tesislerin zararı kapatmak için yönetim kurulu tarafından satılmaya çalışıldığı iddia edildi. Paha biçilemez yerlerin yandaşlara peşkeş çekilmesine tepki gösteren Haber-Sen Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu, bu tutumdan derhal geri dönülmesi çağrısı yaptı.  

İleri Haber

Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü’ne (PTT) ait olan çalışanların hizmetine sunulan tesisler birer birer özelleştirilmeye çalışılıyor. Öncelikle Antalya Lara’da bulunan PTT Lara Eğitim ve Dinlenme Tesisi satışa çıkarılmak istenmişti. Şimdi de İstanbul’da PTT’ye ait paha biçilmez maddi değeri olan Dragos Tesisi ve Acıbadem PTT Tesisi, Bursa’da bir PTT mülkü Bilişim Teknoloji Kurumuna (BTK) devrediliyor iddiası gündeme geldi.

Türkiye Varlık Fonuna devrolduktan sonra usulsüzlükler ve zarar ile gündeme gelen PTT yönetimi, çareyi elindeki değerli yerleri satmaya hazırlanıyor. Bu duruma tepki gösteren Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Basın, Yayın, İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu, PTT’nin peşkeş çekilmesinin önünde duracaklarını söyledi.

‘PTT HANGİ GEREKÇE İLE BU DEĞERLERİ ELİNDEN ÇIKARTIYOR?’

Yazılı bir açıklama yapan Damatoğlu, şu sözlere yer verdi:

“Asırlık kurumumuz PTT’nin değerleri ellerimizden birer birer kayıp gidiyor. İlk olarak Ocak 2021 tarihinde gündeme gelen ve ihaleye çıkarılan Antalya’nın en değerli sahillerinden olan Lara’da bulunan PTT Lara Eğitim ve Dinlenme Tesisi için katılımcı çok olduğundan iptal edilmişti. Ayrıca tesisin satışa çıkartılması kamuoyunda da tepkilere neden olmuştu. Şimdi söz konusu Lara tesisimiz ile birlikte İstanbul’da PTT’ye ait paha biçilmez maddi değeri olan Dragos Tesisi ve Acıbadem PTT Tesisi, Bursa’da bir PTT mülkü Bilişim Teknoloji Kurumuna (BTK) devrediliyor iddiası var. Üstelik rayiç bedellerle devirler yapılıyor iddiası söz konusu. PTT yönetimi kamuya ait bu değerlerini hangi gerekçeyle PTT iştiraki şirketler aracılığı ile elinden çıkartıyor bilemiyoruz.

‘ÇALIŞANLAR MAĞDUR EDİLİYOR’

Yakın bir zamanda da yıllardır kendi çalışanları ve mutfakları ile hizmet gördüğü PTT yemekhanelerinin işletilmesi de PTT tarihinde ilk defa yandaş özel sektöre tüm yemekhane mutfak envanteri ile devredilmiş olup, henüz yeni yemekhaneleri işletmeye başlayan şirket hakkında ülkenin birçok yerinden gerek yemek kalitesi gerekse ücret tarifeleri hakkında yakınmalar gelmeye de başladı. Yemekhanelerde görev gören onlarca aşçı, hizmetli, vb. unvanlarda çalışan emekçiler de mağdur edilmiş oldu.

‘PTT YÖNETİMİ MAL VARLIKLARINI SATARAK MI ZARARI KAPATMAYI HEDEFLİYOR?’

Türkiye Varlık Fonuna devrolduktan sonra birçok usulsüzlüklerin yaşandığı bunun yanında 2019 ve 2020 yıllarını zarar ile kapatan PTT yönetimi şimdi de elindeki değerleri bir hiç uğruna feda etmektedir. Bu tip uygulamalar ile PTT yönetimi Sayıştay raporlarına da yansıyan zararlarının kapatılmasını mı hedeflemektedir? Antalya’nın en güzel yerinde plaja sıfır ve değerli bir tatil bölgesinde bulunan, 16 bin 830 metrekare arsa alanı ve 5.515 metrekare kapalı alanı bulunan PTT Lara Eğitim ve Dinlenme Tesis binası ve kurumun diğer değerlerinden olan PTT Dragos Tesisi ile Acıbadem PTT Tesisi ve diğer tesisleri PTT’nin Anonim Şirket yapılanmasından sonra hızla bakımsız bırakılarak atıl duruma getirildi. Söz konusu Eğitim ve Dinlenme Tesisleri haricinde ülkenin çeşitli bölgelerinde ki birçok PTT Tesisleri virane bir şekilde bakımsız olarak halen kapalı tutulmaktadır.

‘BÖYLE BİR PEŞKEŞ 181 YILLIK KURUMA KARŞI AĞIR BİR SORUMLULUK’

Yıllarca, PTT emekçilerinin farklı coğrafyalardan gelerek aileleri ile ekonomik tatiller ve eğitimler gerçekleştirdiği kurumun güzide tesislerinden birisi olan Lara PTT Eğitim ve Dinlenme Tesisi ve diğer tesislerimiz aynı zamanda emekçilerin sosyalleşmelerine, kuruma olan aidiyet duygularının artmasına sebep olduğu gibi eksik personelle iş yükü altında ezilen, her geçen gün daha fazla evrak, posta dağıtmaları için baskı yapılan, mobbinge maruz kalan PTT emekçilerinin nefes alabileceği stres atabileceği, böylesine bir zamanda mutlu olabilecekleri ve ekonomik olarak aileleri ile birlikte dinlenecekleri, zaman zaman kurum içi eğitimlerini alabilecekleri bir yerdir tesislerimiz. Böylesine değerli tesislerin peşkeş çekilmesi, haraç mezat elden çıkartılması 181 yıllık kuruma karşı ağır bir sorumsuzluktur. Sosyal devlet anlayışına da aykırıdır. PTT emekçilerinin özellikle pandemi sürecinde açlık ve ölüm arasında sıkıştığı, insan, toplum, doğa ve değerler için yıkımdan başka bir şey getirmeyen bu sistemi değiştirmek, her şeyden önce kurumlarımızda liyakati esas almak için çabalarımızı sürdüreceğiz.

‘ATIL DURUMDAN ÇIKARILMALI, ESKİ GÜNLERDEKİ GİBİ OLMALI’

Kamusal bir mülk olan bu tesislerin başka kurumlara devri ya da satışıyla da Antalya Lara’da ki böylesine güzel plaj yapılaşmaya açılacak, sahil şeridindeki diğer kamu tesislerinin de satışının önü açılabilecektir. Diğer yandan İstanbul’da ki değeri ölçülemeyen tesisler de sermayeye peşkeş çekilecektir.  Kamuya ait tüm bu değerlerin peşkeş çekilmesine KESK’e bağlı Haber-Sen sendikası olarak karşıyız. PTT yönetiminin emekçilerin yıllarca istifade ettiği ve A.Ş. süreciyle birlikte ise atıl duruma getirdiği ülkenin çeşitli bölgelerinde bulunan bu tip tesisleri bırakın peşkeş çekmeyi, derhal tadilattan geçirerek eski günlerdeki gibi kurumda bir bütünlüğü sağlayıp sosyal devlet anlayışı ile çalışanına değer veren yapıya bürünmesini istiyoruz. PTT yönetimine kurumun değerlerinin elden çıkartılması kararından derhal geri dönmesi çağrısında bulunuyoruz bir kez daha.

Kamu kurumları bünyesinde bulunan taşınmazlar kurumun asli faaliyetlerinde ve kurum çalışanlarının eğitim ve sosyal ihtiyaçlarında kullanılmak üzere ihdas edilmiş olup, bu taşınmazların devir adı altında özelleştirilme kapsamına alınması, Anayasanın 2. ve 5. Ayrıca devamı bazı maddelerinde başta sosyal hukuk devleti olmak üzere emekçilerin sosyal ve ekonomik haklarının korunmasına yönelik emredici hükümlerine de aykırıdır.

‘KURUMUMUZUN DEĞERLERİNİN PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNE KARŞI MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ’

Bizler KESK Haber-Sen olarak, kamuya ait tüm bu değerlerin peşkeş çekilmesine karşıyız. Aksine bu tip sosyal tesislerin sayılarının da artırılarak bir an önce aktif hale getirilmesini talep ediyoruz. Bu yapıldığı takdirde, emekçilerin kuruma bakışı değişecek, aidiyet duygularını artıracak, ekonomik tatil ile aileleriyle birlikte dinlenebilecek, Özel otellere ödenecek ücretlere gerek kalmadan kendi tesislerimizde PTT’nin uyguladığı eğitimleri görebilecek ve her şeyden öte kamusal alanlarımız ve tesislerimizin değerine sahip çıkılmış olacaktır.

Daha iyi bir dünya, daha iyi bir çalışma hayatı için mücadele veriyoruz. Nitelikli kamusal hizmet ve demokratik yaşam için ve karanlıktan aydınlığa çıkabilmek için dayanışma ile halkın kurumu olan PTT’ye her zamankinden daha fazla sahip çıkarak, aydınlık yarınlarımızı daha sağlam örerek sahipleneceğiz. Muktedirlerin kurumumuzun değerlerini peşkeş çekmesine, yandaş tutumlarına karşı mücadelemizi her ortamda büyüterek devam edeceğiz.

Yaşasın onurlu, kamusal mücadelemiz.”