PTT'de koronavirüs tedbirleri yetersiz: 'Sadece emekçiler değil, işlem yaptıranlar da risk altında'

PTT'de koronavirüs tedbirleri yetersiz: 'Sadece emekçiler değil, işlem yaptıranlar da risk altında'

Haber-Sen, yaptığı basın açıklamasıyla PTT Genel Müdürlüğü tarafından bünyesinde çalışan emekçilere ve halka yönelik yeterince koronavirüs tedbirinin alınmadığını söyleyerek, PTT'nin alması gereken önlemleri sıraladı.

İzel Sezer - @izelsezer

PTT Genel Müdürlüğüne, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayılma biçimi ve koşullarına dair bilim insanlarından görüş alarak gerekli tedbir ve önlemlerin alınması konusunda defalarca talepte bulunan Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen); gelinen süreçte kısmi tedbirlerin alındığını ancak yeterli olmadığını söyleyerek ''Riski taşıyan ya da yayan olmak istemiyoruz'' dedi. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Haber-Sen, dünyayı olduğu gibi Türkiye'yi de etkisi altına alan yeni tip koronavirüsün ciddiyetinin gerek PTT emekçilerinin gerekse de halk sağlığı açısından yöneticiler tarafından anlaşılmadığını bir kez daha hatırlatmak amacıyla Ankara Posta İşleme Merkezi (APİM) önünde bir basın açıklaması düzenledi. Ankara'da 2 Nolu Şube tarafından yapılan ve Genel Merkez Yöneticisi Yaşar Polat'ın okuduğu basın açıklamasında, PTT'nin alması istenen önlemler sıralandı.

''PTT emekçileri COVID-19 virüsüne karşı risk altındadır, riski taşıyan ya da yayan olmak istemiyoruz'' denilen açıklamanın tamamı şu şekilde:

''Bizler PTT emekçileri olarak 1840 yılından bu yana her türlü iklim şartlarında, doğal afette, savaş ve salgın koşullarında ve OHAL dönemlerinde mesleğimizi büyük bir özveriyle icra ettik ve bugünden sonra da mesleğimizi onuruyla yerine getirmeye devam edeceğiz.

Çin’den tüm dünyaya yayılmaya başladığı ilk zamanlarda koranavirüse karşı HABER-SEN olarak, iş kolu olarak örgütlü olduğumuz PTT Genel Müdürlüğüne yazdığımız yazı yoluyla virüsün yayılma biçimi ve koşullarına dair bilim insanlarından görüş alınarak gerekli tedbir ve önlemlerin alınmasını istemiştik. Ancak maalesef bugüne gelinen süreçte kısmi tedbirlerin alındığını ancak yeterli olmadığını görmekteyiz. HABER-SEN olarak gerek PTT emekçileri gerekse de halk sağlığı açısından meselenin ciddiyetinin anlaşılmadığını bir kez daha hatırlatıyoruz.

'YAŞ ORTALAMASININ YÜKSEK OLMASI VİRÜSÜN BULAŞMA İHTİMALİNİ ARTIRIYOR'

Gerekli tedbirlerin alınmaması risk grubunda yer alan PTT emekçilerini gerek psikolojik olarak gerekse de moral ve motivasyon açısından olumsuz etkilemektedir. Çünkü PTT işyerlerinde (şube ve dağıtım merkezlerinde) işlem yaptıran yurttaşların yarattığı yoğunluk ve bu yoğunluktan kaynaklı sosyal mesafenin oluşamaması yine işlem yaptıran yurttaşların yaş ortalamasının yüksek olması,  virüsün PTT emekçilerine ve yurttaşlara bulaşma ihtimalini arttırmaktadır. Virüsün bazı PTT emekçilerinde görülmesi, PTT emekçileri yoluyla topluma yayılma riski taşıyacağına dair öngörümüzü doğrular niteliktedir.

PTT merkezleri çocuk, işsizlik ve sosyal yardımların verildiği dönemlerde çok kalabalık olmaktadır. Bu koşullarda COVİD19 virüsünü herhangi bir kişinin taşıyor olma ihtimalinden dolayı gerek PTT çalışanlarına ve gerekse de yurttaşlara bulaşma ihtimalini arttırmaktadır. Yurttaşların büyük çoğunluğu ev ekonomisini bu yardımlar üzerinden finanse ettiği için aylık verilen bu yardımların üç aylık bölümünün peşin ödenmesi, PTT merkezlerinde oluşacak insan kalabalığını ortadan kaldıracak ve virüsün bulaşma ve yayılımını engellemede etkili olacaktır. PTT çalışanları açısından durum daha risklidir. Çünkü bir günde bir Dağıtıcı(postacı) ve gişe memuru yüzlerce insanla temas halindedir, bu durum virüsün bulaşma ve yayılma ihtimali arttırmaktadır.

'ÜRÜNLERİ ALICIYA ULAŞTIRAN PTT EMEKÇİLERİ RİSK ALTINDA ÇALIŞTIRILIYOR'

COVID-19 virüsü dolayısıyla ülkemizde de alınan genel tedbirler kapsamında sokağa çıkmama, AVM’lerin ve pek çok firmanın satışları durdurması veya kısmi zamanlı satış yapması, yoğun üretim ve tüketim mekanizmasıyla varlığını devam ettiren sermayeyi olumsuz etkilemektedir. Ancak ne var ki insanların evlerine kapanması tüketimin durduğu anlamına gelmemektedir. Sanal ortamda ve indirimli satışlar ile az masrafla çok kar elde etmeyi hedefleyen sermaye çevreleri kar etmeye devam ederken, ürünlerin alıcıya ulaştırılması işini yüklenen PTT emekçileri risk altında çalışmaya-çalıştırılmaya devam etmektedir.

Ayrıca buradan yineliyoruz!

PTT Genel Müdürlüğü kendi çıkardığı genelgeye uyarak şubelerde tek kişi çalıştırmamalıdır. Çünkü PTT şubelerinde PTT Genel Müdürü Hakan Gülten’in dediği gibi sosyal mesafeyi koruyacak ikinci bir görevli yoktur, şubelerin büyük çoğunluğunda tek kişi çalışmaktadır.

Yine PTT Genel Müdürünün belirttiği gibi PTT kesinlikle kâr mantığından uzaklaşmalı, müşteri mantığından kurtularak herkes için ulaşılır nitelikli kamusal hizmet önündeki engeller kaldırılmalıdır.

Dünyanın farklı ülkeleri, yayılmaya başlayan KORONAVİRÜS tehlikesine karşı, Dünya Posta Birliği aracılığıyla ticari kargolar kabul etmemekte veya bazı ülkeler imzasız ya da işyeri teslimli kargo kabul etmektedir. Bizde de benzer bir önlemin ne zaman alınacağını soruyoruz.

ALINMASI İSTENEN ÖNLEMLER SIRALANDI

Biz KESK/ HABER-SEN olarak Hükümete ve PTT Genel Müdürlüğüne sesleniyoruz; PTT çalışanları ve yurttaşları koruyacak bir dizi acil önlemlerin alınması zorunludur.

 Bu önlemler:

1- PTT çalışanlarına yönelik özellikle işyerlerinin günlük dezenfekte edilmesi,  diğer gerekli koruyucu tedbirlerin alınması,

2- Risk grubunda yer alan PTT emekçileri sağlık taramasından geçirilmeli,

3- Tüm yurttaşların fatura borçlarının(elektrik doğalgaz, Su vb) ertelenmesi,

4- Tüm PTT şubelerimizin tamamen kapatılması, yalnızca merkezlerden işlem yapılması, ancak merkezlerde yapılacak işlemlerde sosyal mesafenin korunması ve sağlık bakanlığının açıkladığı diğer kuralların uygulanmasında azami özenin gösterilmesi,

5- COVID-19 virüsü dolayısıyla olağanüstü haller yaşadığımız bu günlerde internet üzerinden yapılan alışverişlere kısıtlama getirilmesi, acil ve zaruri olmayan posta, kargo gönderilerinin, virüs salgını kontrol altına alınana kadar kabul edilmemesi,

6- Cumhurbaşkanlığı genelgesine göre, kamuda esnek ve dönüşümlü çalışma uygulamasına geçilmiştir. Dağıtıcı personel bu genelgenin dışında tutulamaz. Gişede olduğu gibi dağıtımda da dönüşümlü çalışma derhal uygulamaya konulmalıdır.

7- Adalet Bakanlığı ile görüşmeler yapılarak tebligatların gönderilmesinin geçici bir süre ertelenmesi,

8- Çocuk, işsizlik ve sosyal yardımların üç aylığının peşin verilmesi PTT merkezlerinde oluşan kalabalığı azaltmada etkili olabileceği gibi virüsün bulaşma ve yayılımını engellemede etkili olacaktır. Bu yoğunluğun azalması bir günde yüzlerce insanla temas halinde olan Dağıtıcı ve gişe memurlarını rahatlatacaktır.

9- Buradan halkımıza sesleniyoruz, KORONA virüsüyle mücadele ettiğimiz şu günlerde acil ve zaruri olmayan ihtiyaçları için online alışveriş sitelerinden belirli bir süre alışveriş yapmayı ertelemelerini istiyoruz

PTT emekçisini sağlığını hiçe sayan tüm risklere karşı alınacak önlemlerde yetersiz kalan PTT Yönetiminin bu uygulamaları son bulana kadar mücadelemize devam edeceğiz.''

DAHA FAZLA