PTT emekçilerinden yurttaşlara çağrı: 'Zorunlu olmadıkça kargo yoluyla alışveriş yapmayın'

PTT emekçilerinden yurttaşlara çağrı: 'Zorunlu olmadıkça kargo yoluyla alışveriş yapmayın'

PTT’nin yılbaşı öncesi başlattığı ''yüzde 25 indirim'' kampanyası, iş yükü artan çalışanların salgına yakalanma riskini de artırdı. Yaşadıkları sorunları anlatan PTT çalışanları, yurttaşlardan zorunlu olmadıkça kargo yoluyla alışveriş yapmamalarını istedi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadelede yurttaşları kalabalık ortamlardan uzak tutmaya dönük kimi kısıtlamalar hayata geçilirken, Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) A.Ş. yılbaşına özel olarak 25-31 Aralık tarihlerinde yurt içindeki acele posta servisi ve kargolarında yüzde 25 indirim kampanyası başlattı. Başlatılan kampanya PTT şubelerinin önündeki kuyrukların daha da uzamasına ve çalışanlarının iş yükünün artmasına neden olurken; bu tablo hem yurttaşlar hem de PTT çalışanları için salgına yakalanma konusunda büyük riske sebep oluyor.

Mezopotamya Ajansı'ndan Ömer Akın'ın haberine göre; KESK’e bağlı Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) Mersin 7 Nolu Şube yöneticisi olan İbrahim Halil Okdem, pandemi döneminde lojistik sektörünün iş yükünün oldukça arttığını dile getirdi.

'HASTALIĞA YAKALANIP AİLEMİZE BULAŞTIRMA KORKUSUYLA YAŞIYORUZ'

Sahada çalışmalarından dolayı virüsü kapma ve yayma olasılığı olan yüksek riskli grup içerisinde olduklarını belirten Okdem, her gün virüse yakalanıp, ailelerine bulaştırma korkusuyla yaşadıklarını söyleyerek “Maalesef yakınlarını kaybeden çalışanlar oldu. Hastalığı kapıp günlerce iyileşemeyen emekçilerden bir de doktor raporu istendi” şeklinde konuştu.

'İŞ YÜKÜ ARTTI AMA MESAİLERDE KESİNTİLER OLDU'

Bu süreçte esnek ve dönüşümlü çalışma taleplerine olumlu yanıt alamadıklarını da ifade eden Okdem, “Salgınla birlikte özellikle kargolarda artış oldu. Bu da zaten ağır olan iş yükümüzün daha da artmasına neden oldu. Pandemi yardımlarını hafta sonu bile çalışarak dağıtan arkadaşlarımızın mesailerinde kesintiler oldu. Hem iş yerindeki alanın yetersizliği hem de dönüşümlü çalışmanın uygulanmaması iş yerinde sosyal mesafe kuralının uygulanmasını olanaksız kılmaktadır” dedi. 

'ZORUNLU OLMADIKÇA KARGO USÜLÜ ALIŞVERİŞ YAPMAYIN'

Kaliteli koruyucu ekipman sağlanması ettiklerini dile getiren Okdem, şu talep ve önerilerde bulundu: 

“Esnek ve dönüşümlü çalışma uygulamasına geçilmeli ve işyerleri sosyal mesafe kuralına uygun hale getirilmeli. Çalışanlara salgında iş yeri güvenliği ile ilgili güncel bilgiler verilmeli. Vatandaşın iş yerlerine girişi güvenliğin kontrolünde olmalı, görevlilere verilen ateş ölçerler aktif kullanılmalı ve HES kodu ile giriş uygulaması çalışanların sağlığını korumak için uygulanmalı. Gönderinin niteliğine göre araç temin edilmeli.”

Okdem, içerisinde bulundukları salgın koşullarında yurttaşlardan zorunlu olmadıkça kargo usulü alışverişte bulunmamalarını da istedi.

'SAĞLIK EMEKÇİLERİNDEN SONRA EN YOĞUN İŞ YÜKÜ PTT ÇALIŞANLARINDA'

Yine sendika yöneticisi olan PTT çalışanı Adanır Eren de, pandemi sürecinde sağlık emekçilerinden sonra en yoğun iş yükünün PTT emekçilerinin sırtında olduğunu belirtti.

Gerek posta, kargo dağıtımında, gerekse gişe işlemlerinde büyük bir artış yaşandığını söyleyen Eren, “PTT emekçisi arkadaşlarımızdan çalıştığı halde, belirli aralıklarla yıllık izin kullandığı için 2000 TL destek ödemesini alamayan arkadaşlarımız oldu. Bu süreçte tüm personele belirli periyotlarla test yapılmasını talep ettik, ancak sağlık hizmetlerine en çok ihtiyaç duyulan bu süreçte özel hastaneler ve sağlık kuruluşları ile yapılan anlaşmalar feshedildi ve yeni anlaşmalar yapılmadı” diye konuştu.

'HEM BİZ HEM DE AİLELERİMİZ MAĞDUR OLUYORUZ'

Cumhurbaşkanlığı genelgelerinde belirtilen esnek ve dönüşümlü çalışmaya PTT çalışanlarının dahil edilmediğini vurgulayan Eren, şunları kaydetti: 

“Sadece bizi değil, ailelerimizi ve çocuklarımızı da mağdur ediyorlar. Uzaktan eğitim sistemine geçildiği için çocuklarımız evde anne ve babaları olmadan derslerini yapmaya çalışıyor. Getirilen kısıtlamalarda çocukların sokağa çıkma saatlerinde bizlerin çalışıyor olması, çocuklarımızın bu haktan faydalanamamalarına neden oluyor. Çalışma saatlerinin genelgelere uygun düzenlenmesi, çocukların eğitimi ve gelişimi için bir zorunluluk olarak görülmelidir. Haber-Sen olarak her ilde PTT bünyesinde kreş ve çocuk bakım evlerinin açılmasını defalarca talep etmemize rağmen, bu dönemde var olan çocuk bakım evleri kapatılmak isteniyor. Özellikle kadın çalışanlar çocuklarının bakımı konusunda bu dönem çok mağdur olmuştur.” 

'PERSONEL EKSİKLİĞİ BİR AN ÖNCE GİDERİLMELİ'

Eren, pandeminin başlamasıyla birlikte salgına yakalanamamak için PTT çalışanları olarak kendi imkanlarıyla tedbirler almaya çalıştıklarını da belirtti. Eren, “Gişelerin önüne bank ya da naylon kapatılarak sosyal mesafe sağlanmaya çalışıldı. Ancak bu durum dağıtım servisleri için mümkün olmadı. PTT'de alınan tedbirler maalesef tüm iş yerlerini kapsamadı. Örneğin; merkez müdürlüklerinde gişelerin önüne konulan siperlik birçok PTT şubesinde halen yoktur. Maske ve dezenfektan ihtiyacı merkezde sağlanabiliyorken, şubelerde maske ve dezenfektan sorunu yaşayan arkadaşlarımızın olduğunu biliyoruz. PTT yönetimi şubelerin norm kadrosunu ikiye çıkarmıştır. Ancak halen birçok şubede tek kişinin çalıştırıldığını görüyoruz. Özellikle pandemi döneminde şubelerde alınmayan önlemler nedeniyle Covid-19 vakası ilk olarak buralarda görülmüştür. Şubelerde temizlik elemanının ve güvenlik görevlisinin bulunmaması nedeniyle buralarda bulaş riskinin daha yüksek olduğunu görebiliyoruz. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi, artan iş yükü karşısında daha da gün güzüne çıkan personel eksikliğinin bir an önce giderilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA