Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu: Demokrasinin yeşereceği zeminler kezzapla ortadan kaldırılıyor

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu: Demokrasinin yeşereceği zeminler kezzapla ortadan kaldırılıyor

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin TTB'yi hedef almasına ilişkin "Maalesef demokrasinin yeşereceği zeminleri neredeyse kezzapla ortadan kaldırma seviyesine gelmişler" dedi.

Hüseyin Naval - @huseyinNaval

AKP'nin küçük iktidar ortağı MHP'nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli dün yaptığı açıklamada Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından başlatılan 'siyah kurdele' etkinliğine tepki göstermiş, TTB'nin kapatılması gerektiğini savunmuştu. Geçtiğimiz günlerde iktidarın hedefi haline gelen sosyal medyanın da kapatılması gerektiğini söyleyen Bahçeli, 'kişisel Twitter hesabı' üzerinden "Siyah kurdele takan-takmayan ayırımı hastanelerde vasat bulursa muhtemel gelişmeler hakkında bir fikri olan var mıdır? Türk Tabipler Birliği Korona kadar tehlikelidir, tehdit saçmaktadır. Üstelik, hükümete yönelik 'Yönetemiyorsunuz, ölüyor tükeniyoruz' eylemi haince bir tertiptir" demişti.

Bahçeli'nin TTB'yi hedef alan sözleri büyük tepki toplarken Epidemiyoloji ve halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu İleri Haber'e değerlendirmelerde bulundu. Siyasilerin konumlanışlarını 'şanssızlık' olarak nitelendiren Hamzaoğlu, "Siyasetçiler Türkiye'de demokrasinin göz bebeği olması gereken demokratik kitle örgütleri ve meslek odalarının varlığının genişletilmesi, yaygınlaştırılması konusunda ön açıcı olması gerekirken bu rolünü terk etmişler. Aksine maalesef demokrasinin yeşereceği zeminleri neredeyse kezzapla ortadan kaldırma seviyesine gelmişler" dedi.

'BÜYÜK ŞANSSIZLIK'

Türkiye'yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını altında sağlık emekçilerinin son derece zor koşullarda özverili bir şekilde çalışmaya devam ettiğini hatırlatan Hamzaoğlu, "Sağlık çalışanlarının neredeyse hayatlarını hiçe sayıp, yakınlarıyla aylarca görüşemeyip, çocuklarından, eşlerinden uzak yaşamayı göze alıp sadece meslek yeminlerine ve topluma verdikleri değerlere bağlı olarak çalışmaya devam ettikleri bir süreci anlamamak bir yana karalamak ve hedef göstermek büyük bir şanssızlık" ifadelerini kullandı. 

'TOPLUMUN TEPKİSİ UMUT VERİCİ'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin TTB'yi hedef almasının ardından yurttaşlardan gelen tepkilere ilişkin de konuşan Hamzaoğlu, "Toplumun, herkesin susturulmaya çalışıldığı bir dönemde, bu ülke için büyük fedakarlıklarla çalışılmasını sahiplenmesi çok kıymetli ve umut verici. Biz hekimlerin ve sağlıkçıların da toplumun da dayanışma içinde olmasını gerçekten umut verici olarak değerlendiriyorum" dedi.

Prof. Dr. Hamzaoğlu bu sabah yaşadığı bir anısını ise şu sözlerle paylaştı:

"Bu sabah apartman girişindeki 88 yaşındaki komşumuz beni görünce penceresini açtı ve 'Bir dakika doktor bey, çok özür dilerim kusuruma bakmayın ben siyah kurdele bulamadım.' dedi. 'Ne oldu?' diye sorduğumda 'Bu yaşananlar konusunda hepinizi çok destekliyoruz. Siyah kurdele bulamadım ama siyah kolyemi ve küpelerimi taktım. Bunu kurdele yerine kabul eder misiniz? Sizler bu memleketin aydınlık yüzlerisiniz hepinize teşekkür ederim. Ne olursunuz bu teşekkürümü arkadaşlarınıza iletin' dedi."

'OLANAKLARI İŞE GİTMEK ZORUNDA OLANLAR İÇİN DE KULLANACAĞIZ'

Onur Hamzaoğlu koronavirüsle mücadele konusunda yapılması gerekenlere ilişkin ise "Bu süreçte her bir hekimin, her bir yurttaşın üzüntüsü ve kaygısı var. Hekimler olarak hedefimiz bu ülkenin olanaklarını bilimin yol göstericiliğinde deneyimlerimizi aktararak kullanmak. Ayrıca olanakları her gün işe gitmek zorunda olanlar için, her gün madenlere girmek zorunda olanlar için, her gün tezgahında simit satmak zorunda olanlar için de kullanacağız. 

Koronavirüs tedbirleri kişisel olamaz, bu tedbir kamusal bir tedbirdir. Bu bakımdan toplum yararına tedbirlerin alınması gerekir. Görülecektir ki salgın kontrol altına alınabilir. Çünkü salgınla mücadeleler hastaları tedavi ederek gerçekleştirilemez, bireysel tutum ve davranışlarla gerçekleştirilemez. Salgınlarla mücadele öncelikle, salgının yayılmasını engellemekle, korunmakla gerçekleştirilir. En büyük adım bu olmalıdır. Dünya tarihi bu bilgilerle dolu" dedi. 

‘SİYAH KURDELE’ EYLEMİ NEDİR?

TTB, Covid-19 salgını henüz tam anlamıyla kontrol altına alınamadan başlatılan normalleşme süreciyle artan vaka sayıları ve ölümlere karşı şu çağrıyı yapmıştı:

“Başta sağlıkçı ölümleri olmak üzere COVID-19 kaynaklı ölümlere ve artan hasta sayısına dikkat çekmek, bugüne kadar COVID-19 nedeniyle yitirdiğimiz bütün yurttaşlarımızın ve sağlık çalışanlarının anısına saygı gereği; sağlık kurumlarında ve tüm yaşam alanlarında 1 hafta boyunca 'siyah kurdele' takılacak.”