Prof. Dr. Naci Görür'den Kanal İstanbul isyanı: İstanbul deprem bekliyor, neden can güvenliğine yatırım yapmıyorsunuz?

Prof. Dr. Naci Görür'den Kanal İstanbul isyanı: İstanbul deprem bekliyor, neden can güvenliğine yatırım yapmıyorsunuz?

"Bir bilim insanı olarak isyan ediyorum" diyen Naci Görür, ''İstanbul'da bir ada meydana getiriyorsunuz. Büyük bir deprem olursa, adaya müdahale edemezsiniz'' diyerek hükümeti uyardı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Kanal İstanbul projesinin geçtiği alanların depremi tetikleyebileceğini söyledi. Görür, "Bir bilim insanı olarak isyan ediyorum" diyerek hükümete "Neden İstanbul'u depreme hazırlayıp insanların can güvenliğine yatırım yapmıyorsunuz?" diye sordu.

Fox TV'de "İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat" programında değerlendirmeler yapan Görür, "Kimse bu ülkenin geleceğine kendi fikri ve ekibiyle karar veremez" dedi. "Benim torunlarım burada yaşayacak" diyen Görür, "Bu kadar riskli bir projeyi yapmak yerine... İstanbul deprem bekliyor yüz binlerce insanın can güvenliği yok. Neden İstanbul'u depreme hazırlayıp insanların can güvenliğine yatırım yapmıyorsunuz?" diye sordu. 

'DEPREM BEKLEYEN BİR KENTTE NÜFUSU ARTIRMAMAK GEREKİR'

''Deprem olduğunda, Kanal İstanbul güzergahında büyük heyelanlar olabilir'' ifadelerini kullanan Görür, şöyle konuştu:

"Küçükçekmece Gölü'nün batı kısmında anormal bir heyelan zonu var. Bu Kırklareli fay sonu ile ilişkili. Deprem olduğunda burada büyük heyelanlar olabilir, kanal için hayati tehlike oluşturur. Deprem açısından özellikle Küçükçekmece'de alüvyonlar var kanal bunun üzerine oturuyor. Üzerindeki her yapı deprem sırasında sıvılaşır, ayakta kalamaz. İstanbul'da bir ada meydana getiriyorsunuz. Büyük bir deprem olursa, adaya müdahale edemezsiniz. Deprem bekleyen bir kentte nüfusu artırmamak gerekir."