Prof. Dr. Mustafa Özer'den YEP yorumu: 'Tutarsızlıklarla dolu, gerçekleşmesi mümkün değil'

Prof. Dr. Mustafa Özer'den YEP yorumu: 'Tutarsızlıklarla dolu, gerçekleşmesi mümkün değil'

Berat Albayrak'ın dün açıkladığı Yeni Ekonomi Programı tartışma konusu olurken, Prof. Dr. Mustafa Özer ekonomi planına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hüseyin Naval - @huseyinNaval

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın dün açıkladığı Yeni Ekonomi Programı (YEP) tartışılmaya devam ediyor.

Albayrak, 2023'teki işsizlik oranı beklentisini 10,9 olarak belirlediklerini söylerken, dövizdeki rekor artışa ilişkin ise “Kur benim için hiç önemli değil, hiç oraya bakmıyorum” ifadelerini kullanmıştı. Berat Albayrak'ın sözleri sosyal medyada tepkiyle karşılanırken, yurttaşlar Türkiye'nin ekonomik kriz içerisinde olduğunu hatırlattı. Binlerce sosyal medya kullanıcısı "#DirenDamat" etiketiyle paylaşımlar yaptı.

İşte o paylaşımlardan bazıları:

'PLAN HEDEFLERİNİN GERÇEKLE ALAKASI YOK'

Berat Albayrak'ın açıkladığı YEP'e ilişkin görüşlerini sorduğumuz İleri Haber yazarı Prof. Dr. Mustafa Özer 'yeni ekonomi planı'nda yeni olan hiçbir şeyin olmadığının altını çizerken, "Hedeflerin gerçeklikle alakası yok" dedi.

Özer, "Mesela kur hedefleri üzerinden gidelim... Açıklamada belirtilen kur rakamları şu an geçilmiş durumda zaten. Bu tür şeylerin bir karşılığı yok. Planlara baktığın zaman büyüme hedefleri birbiriyle çelişiyor. Laf olsun diye konuşulmuş. Kur nasıl önemli olmaz? Örneğin 2021 döviz kuru hedefine baktığımız zaman 7,68 olarak hesaplanmış. Dolar zaten şimdi 8 lira bandında" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE EKONOMİSİ CARİ AÇIK VERMEDEN BÜYÜYEMEZ'

Prof. Dr. Özer ayrıca en büyük problemlerden birinin Türkiye ekonomisinin cari açık vermeden büyüyememesi olduğunu belirtirken "2021 yılında 5,8 büyüme ön görüyorlar ama diğer taraftan sadece gari safi yurtiçi hasılanın 0,6'sı kadar bir cari açık ön görüyorlar. Bunların hayal olduğunu buradan anladım. Türkiye'nin cari açık olmadan büyümesi mümkün değil. Nereden baksanız tutarsızlıklarla dolu, hiçbir şekilde gerçekleşmesi mümkün olmayan hedefler bunlar. Sadece günü kurtarmak için, 'biz de bir şeyler yapıyoruz' demek için" şeklinde konuştu.

 

DAHA FAZLA