Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Mutasyonda virüsün zararsız hale gelmesini bekliyoruz
Mutasyona uğrayan koronavirüs hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Bu mutasyon eğer gerçekten orijinal virüsten daha hızlı yayılıyor ise, salgının bitmesi için beklediğimiz mutasyonun başlangıcı da olabilir
21-12-2020 23:27

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, mutasyona uğrayan koronavirüs ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Yeni virüse karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Ceyhan, şu ifadeleri kullandı;
‘'Birkaç gündür herkes İngiltere'de ortaya çıkan yeni mutant koronavirüsle (B.1.1.7)ilgili telaş içerisinde. Henüz karamsarlık için bir neden yok. Çünkü; Bulaşıcılığın % 70 arttığı bulgusu şimdilik sadece bir modelleme sonucu. Henüz gerçekten daha bulaştırıcı olduğu bile laboratuvar ve klinik verilerle doğrulanmış değil. Ülkelerin önlem alması doğal, çünkü virüsün özellikleri tam anlaşılıncaya kadar, yani daha bulaştırıcı ve ağır hastalığa neden olmadığı belli oluncaya kadar yayılması önlenmelidir. Bu mutasyon eğer gerçekten orijinal virüsten daha hızlı yayılıyor ise, salgının bitmesi için beklediğimiz mutasyonun başlangıcı da olabilir. Çünkü o mutasyonda virüsün daha bulaşıcı, ancak zararsız hale gelmesini bekliyoruz. Yani ilk değişiklik gerçekleşmiş olabilir. Ancak istemediğimiz yönde bir mutasyon olursa, zorunlu olarak virüsün yayılmamasına gayret edeceğiz. Sonuç olarak henüz telaşlanacak bir noktada değiliz. Her zamanki gibi dikkatli olmalıyız.'’
İLGİLİ HABERLER
Koronavirüs can almaya devam ediyor: 153 ölüm
Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, bugün semptom gösteren 743 hastayla birlikte 6 bin 289 yeni vaka tespit edilirken 153 kişi hayatını kaybetti.
21-01-2021 20:26

21 Ocak 2021 tarihinin koronavirüs (Covid-19) tablosu açıklandı. Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre bugün semptom gösteren 743 hastayla birlikte 6 bin 289 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 2 milyon 412 bin 505’e çıktı. Can kaybı da 153 artarak 24 bin 640’a yükseldi
2 BİN 74 AĞIR HASTA VAR
Güncel verilere göre 6 bin 113 kişinin daha sağlığına kavuşmasıyla toplam iyileşen sayısı 2 milyon 290 bin 32’ye ulaştı. Öte yandan hastalardaki zatürre oranı yüzde 5.1, ağır hasta sayısı da 2 bin 74 oldu.
Koronavirüs can almaya devam ediyor: 164 can kaybı
Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre, semptom gösteren 749 hastayla birlikte 5 bin 862 yeni vaka tespit edilirken 164 kişi hayatını kaybetti.
18-01-2021 21:42

Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan günlük koronavirüs (Covid-19) tablosuna göre, 151 bin 342 testle birlikte toplam test sayısı 27 milyon 523 bin 423’e ulaştı.
Bugün semptom gösteren 749 hastayla birlikte 5 bin 862 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 2 milyon 392 bin 963’e çıktı. Can kaybı da 164 artarak 24 bin 161’e yükseldi.
ZATÜRRE ORANINDA DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ
Tabloya göre 7 bin 905 hastanın daha sağlığına kavuşmasıyla toplam iyileşen sayısı 2 milyon 270 bin 769’a ulaştı.
Ağır hasta sayısı 2 bin 183 olurken hastalardaki zatürre oranında dikkat çeken artış yaşandı.
Verilere göre dün yüzde 4.5 olan zatürre oranı bugün yüzde 5.1’e yükseldi.
TTB’den Sağlık Bakanlığı’na ek ödeme çağrısı
Türk Tabipleri Birliği (TTB) yaptığı açıklamasında, "Sağlık çalışanlarına her türlü ek ödemenin fazlasıyla yapıldığı” söylemlerine karşı, ödemelerin binlerce sağlık çalışanı arasında adaletsiz bir şekilde uygulandığını ve birçok sağlık çalışanının ek ödeme kapsamına alınmadığını söyledi.
09-01-2021 20:45

Sağlık Bakanlığı’na sağlık çalışanlarına ek ödemeler konusunda çağrıda bulunan TTB, sağlık çalışanlarının ekonomik ve özlük haklarının her geçen yıl giderek artan oranda erozyona uğratıldığını, COVID-19 pandemisi süresince hekimler ve tüm sağlık çalışanlarının emeklerinin hiçbir anlamda Sağlık Bakanlığı tarafından karşılık bulmadığını savundu.
TTB, Salgının başında gündeme getirilen “tavandan ek ödeme” açıklamalarına karşın ek ödemelerin binlerce sağlık çalışanı arasında adaletsiz bir şekilde uygulandığı gibi birçok sağlık çalışanının da benzer riskle çalışmasına rağmen ek ödeme kapsamına alınmadığını ifade etti.
TTB ayrıca şu açıklamaları yaptı;
‘’Tüm bu eşitsiz düzenlemelerin yanı sıra Kasım ve Aralık 2020 ek ödemeleri de 9 Ocak itibariyle hâlâ ödenmemiş, sağlık çalışanları ile ödeme zamanına dair en küçük bir bilgi paylaşılmamıştır. Adaletsiz olan ek ödemelere bir de bekletilme, belirsizlik, bilinmezlik eklenmiştir. Biliyoruz ki, Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 14.maddesine göre, “Ek ödeme, aylık dönemler halinde yapılır. Dağıtılmasına karar verilen ek ödeme tutarı, o dönemin bitiminden sonraki yirmi gün içinde hak sahiplerine ödenir.’’
‘GERÇEĞİ YANSITMIYOR’
Yapılan açıklamada, ‘’Ancak, döner sermaye gelirlerinin tahsilatında gecikme olması halinde tahsilatı takip eden ilk ödeme döneminde ödeme yapılır” hükmü gereğince dönem sonrası 20 gün içinde ödenmesi gerekmektedir. Salgının başından itibaren Sağlık Bakanlığı tarafından medyaya ve halka söylenen “sağlık çalışanlarına her türlü ek ödemenin fazlasıyla yapıldığı” söylemi gerçeği yansıtmamaktadır’’ denildi.
‘EK GÖSTERGE EN AZ 3600 OLMALIDIR’
TTB açıklamasının devamında, ‘’Hekimler ve sağlık çalışanlarının çok büyük çoğunluğu sıfır performans ve ek ödemeyle hastanelerde, acil servislerde, yoğun bakımlarda, filyasyonda, 112'de, aile sağlığı merkezlerinde, toplum sağlığı merkezlerinde gece gündüz demeden canla başla performans nedir bilmeden görev yapmaktadır. Yoğun emek ve özveri gerektiren bu dönemde bir de kamuoyunda ek ödeme alındığına dair yaratılan algı sağlık çalışanlarını yıpratmaktadır. Salgın koşullarında çalışmanın yarattığı olumsuzluklar yetmezmiş gibi, özlük hakları yıllar boyunca aşınan ve yoksulluk sınırına dayanan sağlık çalışanları ek ödemelerin ödenmemesi sonucu ekonomik olarak da tükenmişlik sınırına itilmektedir. Türk Tabipleri Birliği olarak defalarca belirttiğimiz gibi yöneticilerin insafına bırakılan döner sermaye ödemelerinden vazgeçilmeli, sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı olan temel ücret düzenlemesi yapılmalıdır. Hekimler için ek gösterge 7200'e çıkarılmalıdır, tüm sağlık çalışanları için ek gösterge en az 3600 olmalıdır. Sağlık çalışanlarına ne zaman verileceği belli olmayan ek ödemeler yerine insanca yaşanacak, emekliliklerine yansıyacak hak ettikleri ücret verilmeli ve yapılan tüm ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır’’ ifadelerini kullandı.
‘ACİLEN ÖDENMESİ TALEBİMİZDİR’
Türk Tabipler Birliği, ‘’Mevcut uygulama haliyle COVID-19 salgını ile mücadelede çalışanların ücretleri için ve geçmişe yönelik yapılmış olan haksızlıkların telafisi açısından planlama yapılarak ek bütçe oluşturulması, ortaya çıkan ve sonrasında oluşabilecek adaletsizlikleri kısmen giderecektir. Hekimler ve sağlık çalışanlarının canları pahasına sürdürdükleri emeklerinin karşılığı olan ek ödemelerinin Sağlık Bakanlığı tarafından acilen ödenmesi, TTB olarak öncelikli talebimizdir. Salgın sürecindeki ek ödemelerde yapılan adaletsizlikleri unutmayacağımız, her arkadaşımız hakkını alana kadar mücadele edeceğimiz, taleplerimiz karşılanana kadar alanlarda ve görevde olacağımız bilinmelidir’’ şeklinde taleplerini sıralayarak açıklamasını bitirdi.
Sağlık Bakanlığının yeni koronavirüs kararı 2 gün ertelendi
THY, yurt dışı çıkışlı Türkiye varışlı uçuşlarda uçuş saatinden maksimum 72 saat önce numunesi verilmiş olan negatif PCR testinin ibraz gerekliliği uygulamasının 2 gün ertelendiğini duyurdu.
26-12-2020 21:37

Sağlık Bakanlığı, yurt dışından hava yolu ile gelen tüm yolculara uçağa biniş öncesi son 72 saatte yapılmış PCR negatif testi zorunluluğu getirildiğini duyurmuştu. Karar, 28 Aralık Pazartesi gününden itibaren yurt dışından hava yolu ile gelen tüm yolcular için geçerli olacaktı.
30 ARALIK’TAN İTİBAREN UYGULANACAK
Türk Hava Yolları (THY), resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada alınan kararın uygulamaya konulmasının 2 gün ertelendiğini duyurdu.
THY’ni yaptığı açıklamada;
‘’Yurt dışı çıkışlı Türkiye varışlı uçuşlarda uçuş saatinden maksimum 72 saat önce numunesi verilmiş olan negatif PCR testinin ibraz gerekliliği uygulaması 2 gün ötelenerek 30 Aralık 2020 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde hayata geçirilecektir. Basılı olarak ya da dijital ortamdaki negatif PCR test sonucunun ibraz etmeyen yolcularımız, uçuşa kabul edilmeyecektir.6 yaş altı yolcularımız için test sonucu ibraz etme zorunluluğu bulunmamaktadır’’ denildi.
TTB: Sağlık Bakanlığının meslek hastalığı genelgesi tüm sağlıkçıları kapsamıyor
TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sağlık Bakanlığı'nın 'meslek hastalığı' ile ilgili genelgesinin koronavirüsün meslek hastalığı sayıldığının algısına yol açtığını ve bunun yanlış olduğu konusunda uyarıda bulundu.
19-12-2020 22:12

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, yeni tip koronavirüs (Covid-19) tanısıyla tedavi alıp, tedavi sonucu SGK Sağlık Kurulunca 'malul' olduğuna karar verilenler ile hayatını kaybedenlerin 'meslek hastalığı' hükümlerinden yararlandırılmalarına ilişkin yayınlanan genelge hakkında açıklamada bulundu.
TTB'nin sosyal medya hesabından açıklama yapan Fincancı, "Burada söz konusu olan doğrudan, hiçbir illiyet bağı aranmadan sağlık çalışanlarına vazife malullüğü ya da meslek hastalığının değerlendirilmesi olmalı. Dünyada da ülkelerin büyük çoğunluğunda bu uygulama yerleşmiş durumda. Türkiye'de SGK'ya bırakılmış, bir ispat yükünü sağlık çalışanına yükleyen bir yaklaşım var" açıklamasında bulundu.
Financı’nın açıklamasının devamı şu şekilde:
"Sağlık Bakanlığı genelgesi dikkate alınarak sanki meslek hastalığı ya da vazife malullüğü kabul edilmiş gibi bir algı oluştu ancak bunun gerçek olmadığını ifade etmek gerekiyor. Yazının kendisinde de illiyet bağı arandığına dair bir ibare var. Ekte bulunan formlar var ve bu sorulara sağlık çalışanlarının yanıt vermesi bekleniyor. Örneğin, bu sorulardan biri aynı kurumda başka hastalanan sağlık çalışanı olup olmadığı sorusu. Oysa iş yeri hekimlerinin başka herhangi bir sağlık çalışanı olmadan tek başına hizmet verdiği koşullarda, fabrikalarda, atölyelerde hastalığın daha yaygın olduğunu bildiğimize göre; bu bir vazife malullüğü ya da meslek hastalığı olmanın yanına bile yaklaşamayacak.
Bunun yanında tabii ki illiyet bağı aranması demek ispat yükünü sağlık çalışanına yüklüyor. Burada söz konusu olan doğrudan, hiçbir illiyet bağı aranmadan sağlık çalışanlarına vazife malullüğü ya da meslek hastalığının değerlendirilmesi olmalı. Dünyada da ülkelerin büyük çoğunluğunda bu uygulama yerleşmiş durumda. Türkiye'de SGK'ya bırakılmış, bir ispat yükünü sağlık çalışanına yükleyen bir yaklaşım var."
'3 talebimiz var'
Ayrıca TTB resmi Twitter hesabından, "TBMM'de 'Sağlık çalışanları için Kovid-19 meslek hastalığı yasa tasarımız' var, bu tasarıda 3 temel talebimiz var" diyerek taleplerini şöyle sıraladı: "Yasa tüm sağlık çalışanlarını kapsasın, Sağlık Bakanlığı'nın HSYS kayıtları illiyet bağı kabul edilsin, bu kayıtlar doğrudan SGK'ya gönderilsin, 4A, B, C, taşeron vs. tüm çalışanlar için eşit SGK kapsamı olsun’’ dedi.
Günlük koronavirüs verileri açıklandı: 22 bin 195 yeni vaka tespit edildi
Sağlık Bakanlığı günlük koronavirüs verilerini açıkladı. Verilere göre 4 bin 2 hastayla birlikte 22 bin 195 yeni vaka tespit edilirken 241 kişi yaşamını yitirdi.
19-12-2020 19:56

Sağlık Bakanlığı, 19 Aralık 2020 tarihinin koronavirüs (Covid-19) tablosunu açıkladı. 19 Aralık Cumartesi gününün verilerine göre son 24 saatte yapılan 173 bin 132 testle birlikte toplam test sayısı 22 milyon 280 bin 635’e ulaştı.
Bugün semptom gösteren 4 bin 2 hastayla beraber 22 bin 195 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 2 milyon 4 bin 285’e ulaştı. Can kaybı da 241 artarak 17 bin 851’e yükseldi.
AĞIR HASTA SAYISI 5 BiN 501
Tabloya göre 25 bin 516 kişinin daha iyileşmesiyle toplam iyileşen sayısı 1 milyon 779 bin 68’e ulaştı. Öte yandan hastalardaki zatürre oranı yüzde 2,9, ağır hasta sayısı da 5 bin 501 oldu.
YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNDE SON DURUM
Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilere göre yatak doluluk oranı yüzde 55.8, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 73.7 ve ventilatör doluluk oranı yüzde 41.5 oldu.
Resmi verilere göre son 24 saatte 132 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük koronavirüs verilerine göre, son 24 saatte 132 kişi hayatını kaybederken, 7 bin 489 yeni vaka tespit edildi.
27-01-2021 21:15

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de koronavirüs salgınına ilişkin son verileri açıkladı. Verilere göre, Türkiye'de son 24 saatte 132 kişi hayatını kaybederken, 7 bin 489 yeni vaka tespit edildi.
Bugün tespit edilen hasta sayısı 675.
Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 25 bin 476'ya, toplam vaka sayısı 2 milyon 449 bin 839'a yükseldi.
Bakanlığın verilerine göre toplam ağır hasta sayısı ise bin 765.
'İngiltere kaynaklı Kovid-19 mutasyonu 70 ülkeye, Güney Afrika mutasyonu ise 31 ülkeye yayıldı'
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İngiltere'de ortaya çıkan koronavirüs (Covid-19) varyantının şu anda 70 ülkeye yayıldığını ve Güney Afrika kaynaklı koronavirüs mutasyonunun ise 31 ülkede görüldüğünü duyurdu.
27-01-2021 20:37

Koronavirüsün ilk kez İngiltere'de görülen ve daha bulaşıcı mutasyonunun şu anda 70 ülkeye yayıldığını belirten DSÖ'nün haftalık epidemiyolojik raporunda yer alan son verilere göre, Güney Afrika'da bulunan virüs varyantının ise geçen hafta sekiz ülkeye daha yayıldığı ve şu anda 31 ülkede mevcut olduğunu ifade edildi.
Bu arada Brezilya'da keşfedilen bir başka varyant ise sekiz ülkeye yayılmıştı.
Dünya genelinde ise yeni tip koronavirüs (Kovid-19) toplam vaka sayısı 101 milyon 3 bin 233’e, toplam can kaybı ise 2 milyon 171 bin 582’ye yükseldi.
Resmi verilere göre son 24 saatte 134 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük koronavirüs verilerine göre, son 24 saatte 137 kişi hayatını kaybederken, 7 bin 103 yeni vaka tespit edildi.
26-01-2021 20:02

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de koronavirüs salgınına ilişkin son verileri açıkladı. Verilere göre, Türkiye'de son 24 saatte 134 kişi hayatını kaybederken, 7 bin 103 yeni vaka tespit edildi.
Bugün tespit edilen hasta sayısı 681.
Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 25 bin 344'e, toplam vaka sayısı 2 milyon 442 bin 350'ye yükseldi.
Bakanlığın verilerine göre toplam ağır hasta sayısı ise bin 791.
DSÖ'den ülkelere aşı çağrısı: 'Sağlık çalışanlarına ve yaşlılara yılın ilk 100 gününde aşı yapılmalı '
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, tüm ülkelere yılın ilk 100 gününde sağlık çalışanlarını ve yaşlıları koronavirüse karşı aşılama çağrısında bulundu.
26-01-2021 10:10

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ve aşılara ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.
Bu hafta dünya genelinde 100 milyon koronavirüs vakasına ulaşılmasının beklediğini kaydeden Ghebreyesus, "Yayılımı durdurmak ve hayat kurtarmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Umutlu olmalıyız ve harekete geçmeliyiz. Sağlık çalışanlarına ve yaşlılara yılın ilk 100 günü içinde tüm ülkelerde aşılama yapılmasını talep ettim" ifadelerini kullandı.
Fiziksel mesafeye uymak, kalabalıktan kaçınmak, maske takmak gibi tedbirleri hatırlatan Ghebreyesus, "Bunu duymaktan bıkmış olabilirsiniz. Bunu yapmaktan bıkmış olabilirsiniz. Fakat bu virüs bizden bıkmış değil. Lütfen, kendiniz ve diğerleri için üzerinize düşeni yapın" dedi.
Koronavirüs aşılarına eşit erişim sağlanmaması halinde dünyanın feci bir ahlaki başarısızlığın eşiğinde durduğuna dikkat çeken Ghebreyesus, bu durumun ekonomik bir başarısızlık olacağını savundu.
Genel Direktör Ghebreyesus, “Uluslararası çalışma örgütünden yeni bir rapor, koronavirüs salgınının küresel işgücü piyasası üzerindeki etkisini analiz ediyor. Geçen yıl küresel çalışma saatlerinin yüzde 8,8'inin kaybedildiğini ve bunun küresel işgücü gelirinde 3,7 trilyon dolara eşdeğer bir düşüşle sonuçlandığını tespit etti. Uluslararası Ticaret Odası Araştırma Vakfı tarafından yaptırılan çalışmada, koronavirüsün aşı değeri için güçlü bir ekonomik örnek teşkil ettiği bulundu. Aşı milliyetçiliğinin dünya ekonomisine 9,2 trilyon dolara mal olabileceğini ve bunun neredeyse yarısının en zengin ekonomilerde yapılacağını buldu” diye konuştu.
'ZENGİN ÜLKELER AŞI YAPIYOR, AZ GELİŞMİŞ ÜLKELER İZLİYOR'
Koronavirüs salgınını her yerde sona erdirene kadar, hiçbir yerde sona erdiremeyeceklerini vurgulayan Ghebreyesus, "Zengin ülkeler aşı yaparken, dünyanın en az gelişmiş ülkeleri bunu izliyor. Her geçen gün ülkeler arasındaki uçurum daha da büyüyor. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ile konuştum ve çarşamba günü Afrika Birliği Sağlık Bakanları ve Maliye Bakanları ile konuşacağım. Onlara Afrika'da koronavirüs aşılarının yaygınlaşmasını hızlandırmak, hayat kurtarmak ve ekonomilerini yoluna koymak için elimizden gelen her şeyi yaptığımızı söyleyeceğim. Dünyanın geri kalanı da sorumluluk almalı" ifadelerini kullandı.
Resmi verilere göre son 24 saatte 137 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı günlük koronavirüs verilerine göre, son 24 saatte 137 kişi hayatını kaybederken, 5 bin 642 yeni vaka tespit edildi.
25-01-2021 19:31

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de koronavirüs salgınına ilişkin son verileri açıkladı. Verilere göre, Türkiye'de son 24 saatte 137 kişi hayatını kaybederken, 5 bin 642 yeni vaka tespit edildi.
Bugün tespit edilen hasta sayısı 671.
Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 25 bin 210'a, toplam vaka sayısı 2 milyon 435 bin 247'ye yükseldi.
Bakanlığın verilerine göre toplam ağır hasta sayısı ise bin 808.
TTB aşılama ile ilgili mevcut bilgileri Sağlık Bakanlığı'ndan talep etti
TTB’den yapılan açıklamada, “Sağlık Bakanlığı'na gönderilen yazıda bugüne kadar bakanlık tarafından yapılan aşılama sayısının, aşılama organizasyonunda varsa yaşanan sıkıntıların, aşılama yapılan grupların ve aşı yapılan kişilerde ortaya çıkan beklenmeyen yan etkilerin TTB ile paylaşılması talep edilmiştir” denildi.
25-01-2021 15:58

İleri Haber
TTB, Covid-19 aşılamasıyla ile ilgili mevcut bilgileri Sağlık Bakanlığı’ndan talep etti. TTB’nin talep yazısında, aşılama uygulamasında aksaklıklar yaşandığı veya aşı uygulaması sonrası bazı belirtilerin ortaya çıktığı bilgisinin kendilerine ulaştığı kaydedildi.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında aşılama aşamasına geçilirken, uygulamalar ve aşının etkilerine dair tartışmalar sürüyor. Sağlık Bakanlığı'na karşı oluşan güvensizliğin aşı uygulamalarına da yansımaması için aşı programının, aşılamalarda yaşanan aksaklıkların ve yan etkilerin toplumla sürekli paylaşılmasının önemine değinen Türk Tabipleri Birliği (TTB), aşılamayla ilgili mevcut bilgilerin paylaşılması için Bakanlığa yazı gönderdi.
TTB’den yapılan açıklamada, “Sağlık Bakanlığı'na gönderilen yazıda bugüne kadar bakanlık tarafından yapılan aşılama sayısının, aşılama organizasyonunda varsa yaşanan sıkıntıların, aşılama yapılan grupların ve aşı yapılan kişilerde ortaya çıkan beklenmeyen yan etkilerin TTB ile paylaşılması talep edilmiştir” denildi.
TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı imzasıyla Bakanlığa gönderilen yazıda ise aşılama uygulamasında aksaklıklar yaşandığı veya aşı uygulaması sonrası bazı belirtilerin ortaya çıktığı bilgisinin kendilerine ulaştığı kaydedildi.