Prof. Dr. Fatih Altan uyardı: İstanbul depreminin ayak seslerini duyuyorum

Prof. Dr. Fatih Altan uyardı: İstanbul depreminin ayak seslerini duyuyorum

Beklenen İstanbul depremine ilişkin konuşan Prof. Dr. Altan, “Yeterli hazırlıkları yapmadık, zaman azaldı” dedi ve yetkilileri tedbir alınması konusunda uyardı.

17 Ağustos depreminin 21. yıldönümünde konuşan İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) Müdürü ve inşaat mühendisi Prof. Dr. Fatih Altan beklenen İstanbul depremi için alınması gereken tedbirleri açıkladı ve “Artık İstanbul depreminin ayak seslerini duyuyorum. Bir an önce depremi afet olmaktan çıkarmalıyız” dedi.

Marmara depreminin ardından 21 yıl geçtiğini ancak hala beklenen deprem için hiçbir hazırlık yapılmadığını söyleyen Altan, “Büyük depremler her zaman olmaz ama Kuzey Anadolu Fay Hattı, Türkiye için önemli bir fay hattıdır. Bu hat üzerinde doğudan batıya kayarak belli zamanlarda büyük depremler olmuştur, olmaya da devam edecektir. Şu anda kayma batıya doğru devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

200 BİN İNSANIN HAYATI TEHLİKEDE

Beklenen İstanbul depremine ilişkin can ve mal kaybı Kocaeli depreminden en az 10 kat daha fazla olacak diyen Altan, 200 bin insanın hayatının tehlikede olduğunu belirtti.

BİNALARI GÜÇLENDİRMELİYİZ

İstanbul’daki yapıların yüzde 85’inin depreme dayanıksız olduğunu söyleyen Altan, “Evler, kalitesiz inşaat malzemelerinden yapılmış. Ama vatandaşlar hala bu konutlarda yaşıyor. İstanbul’dakilerin yarsından fazlası bu tip eski yapılarda hayatına devam ediyor” diye ekledi.

MÜHENDİSLERİ VE YETKİLİLERİ UYARDI

Beklenen depreme ilişkin alınacak önlemlerle ilgili olarak yetkilileri uyaran Altan şunları ekledi:

“Mevcut yapı yönetmeliğini titizlikle uygulamalıyız. Her yapıyı yıkıp yeniden yapamayız zaman alır ama yapıları güçlendirebiliriz. Bazı binalar depremden güçlendirilerek kurtarılabilir. Halkın bilinçlenmesi çok önemli. Gerekirse deprem üzerine eğitim verilmelidir.

Proje ve uygulama aşamalarında, yapı tasarımı, yer seçimi, zemin etüdü, sistem seçimi, projenin detaylandırılması, malzeme seçimi ve malzeme denetimi, montaj ve işçilik kalitesi aşamalarına dikkat etmelidir.”

3. BÖLGE RİSKLİ

Çoğunluğu 3. Bölgede yer alan Büyükçekmece, Esenyurt, Küçükçekmece, Avcılar, Maltepe, Kadıköy, Beşiktaş ilçelerinin risk altında olduğunu söyleyen Altan bu ilçelerin zemini ne kadar sağlam olursa olsun yapılarının eski olduğuna dikkat çekti.

DAHA FAZLA