Prof. Dr. Bülent Arı, taciz sonrası görevden uzaklaştırıldı

Prof. Dr. Bülent Arı, taciz sonrası görevden uzaklaştırıldı

Arı, Kocaeli Üniversitesi’nde görevli kadın akademisyenin odasını basarak tehdit etmişti.

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bölümü’nde görev yapan ve iddiaya göre Kocaeli Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yapan bir kadın akademisyene tehdit ve sözlü tacizde bulunan Prof. Dr. Bülent Arı görevden uzaklaştırıldı.

Prof. Dr. Bülent Arı’nın, eski doktora öğrencisi olan ve Kocaeli Üniversitesi’nde görev yapan bir kadın akademisyenin odasını basarak “Benim olacaksın, benimle evleneceksin, yoksa seni işsiz bırakırım” şeklinde tehdit ettiği öne sürülmüştü.

GÖREVDEN GEÇİCİ UZAKLAŞTIRMA

Gerçek Gündem’den Melisa Gülbaş’ın haberine göre, gözaltına alınıp serbest bırakılan ve İstanbul Üniversitesi’nin hakkında soruşturma başlattığı Arı, üniversitenin Siyasal Bilgiler Fakültesi’ndeki görevinden geçici olarak uzaklaştırıldı. Fakülteden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Basında çıkan haberler üzerine Prof. Dr. Bülent Arı hakkında Üniversitemiz tarafından soruşturma başlatılmış olup, öğretim üyesi geçici olarak görevden uzaklaştırılmıştır. Bu tedbirler kapsamında öğretim üyesinin dersleriyle ilgili program düzenlemesi duyurulacaktır.”

‘OLAYA ŞAHİT OLANLAR KONUŞMAK İSTEMİYOR’

Yaşananlara ilişkin konuşan Eğitim-Sen üyesi ve iş yeri temsilcisi Gültan Ergün, olaya şahit olanların konuşmak istememesi nedeniyle olayı ikinci ağızdan duyduğunu belirterek şunları söyledi:

“Orada çalışan Eğitim-Sen’li bir arkadaşımız var. Bize orada yaşanılanları anlattı. Arkadaşımız olayların bir kısmına şahit olmuş. Saldırı yaşandıktan sonra odaya gelip Arı’ya müdahale etmiş ve hemen polisi çağırmış. Arı gözaltına alınmış. Olaya şahit olanlar konuşmak istemiyor çünkü bildiğim kadarıyla özellikle Eğitim Fakültesi çok sıkıntılı bir yer bu yüzden hiç kimse konuşmak istemiyor.”

‘KAMPÜSE GİRMEYE ÇALIŞTI’

Bülent Arı’nın bugün kampüse girmeye çalıştığını ancak içeri alınmadığını ifade eden Ergün, Arı’nın dün okula gelip hiçbir şey olmamış gibi öğrencileriyle görüştüğünü şu sözlerle dile getirdi:

“Bülent Arı bugün kampüse girmeye çalıştı ama kampüse alınmadı. Dün de pişkin pişkin odasına gelip öğrencileriyle görüşmüş ve iddiaların doğru olmadığını söylemiş. Arı, olaydan sonra okula her gün gelmeye çalıştı ama bugün güvenlik onu kampüse almadı. Zaten olaydan hemen sonra dekanlık ve üniversite tarafından soruşturma da başlatıldı.”

‘3 AY UZAKLAŞTIRMA YETMEZ’

Gültan Ergün, Eğitim-Sen olarak olayı çok yakından takip ettiklerini belirterek “3 ay uzaklaştırma yetmez. 3 ay sonra hiçbir ceza almadan bu olaydan kurtulmasına izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Eğitim-Sen olarak taleplerinin Bülent Arı’nın okuldan atılması olduğunu söyleyen Ergün, sendika olarak yürütmeyi planladıkları çalışmalara ilişkin de şöyle konuştu:

“Olayın takipçisi olacağız hatta bazı çalışmalar yapacağız. Üniversitenin cinsel taciz politika belgesi yok. Bazı üniversitelerin var ama İstanbul Üniversitesi’nde toplumsal eşitsizlik konusunda duyarlı olan arkadaşlarımız olmasına rağmen üniversite yönetimine hala bu belge çıkartılamamış çünkü bu belge senato tarafından çıkarılıyor. Sendika olarak bunu yapmayı hedefliyoruz. Cinsel taciz politika belgesini çıkartmaya çalışacağız.

‘AKADEMİDE BİNLERCE BÜLENT ARI VAR’

Şu an görevden alınma gibi bir durum yok, sadece okuldan geçici olarak uzaklaştırıldı. Maaşını almaya devam edecek o nedenle gereken cezayı alana kadar bu olayı takip edeceğiz. Arı’nın okuldan atılması bizim talebimiz. Çünkü üniversitelerde Bülent Arı gibi o kadar çok kişi var ki bu olay sadece basına yansıyan kısmı. Akademide çok fazla erkek dayanışması var, binlerce Bülent Arı var. Kadın öğrenciler üniversitelerde çaresiz. Bazıları olayın farkında değil, bazıları söyleyemiyor ve utanıyor. Buna izin vermeyeceğiz.”

DAHA FAZLA