Posco işçileri AKP önünde: Bu durum kabul edilemez

Posco işçileri AKP önünde: Bu durum kabul edilemez

Posco Assan fabrikasında sendikal hakları gasp edilen işçiler AKP il başkanlığı önünde eylem yaptı.

Kocaeli'deki çelik fabrikası Posco Assan'da Çalışma Bakanlığı'ndan yetki belgesini bekleyen işçilere kötü haber geldi. Bakanlıktan gönderilen belgede, toplu iş sözleşmesi imzalamak için yeterli çoğunluğa varılmadığı belirtildi. 

Birleşik Metal-İş üyesi Posco Assan işçileri bu durumu protesto etmek için AKP'nin Kocaeli il başkanlığı binasına yürüdü. Burada protesto gösterisi yapan işçiler, "Çalışma Bakanlığı Posco Assan işçilerinin sendika yetkilerini hileli bir şekilde yetkisizliğe dönüştürdü" dediler. 

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu AKP Kocaeli il binası önünde yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“Posco Assan’da sendikamıza üye olan 80’in üzerinde işçi Kasım ayında işten atıldı. AKP Kocaeli Milletvekilleri, belediye başkanı, Vali devreye girip sorunun çözüleceğine, atılan işçilerin işbaşı yapacağına dair söz verdi. Kamuoyu önünde namus sözü verenler, verdikleri sözlerin tek birini bile yerine getirmedi. Atılan işçiler işbaşı yaptırılmadığı gibi hakkını arayan işçiler baskı ve gözaltına maruz kaldı. Şimdi de Bakanlıkta aylardır sümen altında bekletilen sendikamızın çoğunluk tespiti, birden bire yetkisizliğe dönüştürüldü. Pes etmeyeceğiz. Yapılan sadece zaman kazanmaya dönük hamledir. Bakanlığın yasadışı uygulaması yetki mahkemesinde ortadan kalkacaktır. Posco Assan’da işçiler Anayasa'nın kendilerine tanıdığı sendikalaşma hakkının çalıştıkları fabrikada da geçerli olması için yaklaşık iki aydır mücadele ediyor. Sendikamıza üye olan işçiler, ilk günden itibaren baskı, tehdit, işten çıkarma dahil her türlü hukuksuzluğa maruz kaldı. Bu hukuksuzluklara bugün bir yenisi daha eklendi. Sendikamızın çoğunluk tespitini iki aya yakın süredir bekleten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bugün, nasıl olduğu anlaşılamayan bir biçimde yetkisizlik tespiti yazdı. Oysa başvuru tarihinde sendikamız, yasanın aradığı çoğunluk üye sayısına sahipti.”

'YASA AÇIKÇA İHLAL EDİLMİŞTİR'

"Yasaya göre aynı ünvanda birden fazla adreste faaliyet yürüten şirketlerde çoğunluk tespiti yüzde 40 oranından hesaplanması gerektiğini belirten Serdaroğlu, “Bakanlık, bu kurula uymayarak yasayı açıkça ihlal etmiştir. Bu nedenle yazılan yetkisizlik, tamamen keyfidir, hukuksuzdur. Üstelik bu hukuksuzluğun planlı bir operasyonla yürütüldüğünü de anlıyoruz. Bu süreçte en yetkili kişiler devreye girerek kamuoyunu ve işçileri açıkça aldatmıştır. Kimdir bu yetkili kişiler? En başta Sn. Zeki Aygün olmak üzere AKP Kocaeli milletvekilleridir. Kendileri, Posco Assan işçilerinin uğradığı haksızlık önce Kocaeli gündemine, oradan Meclis'e ve ülke gündemine taşındığında belli ki paniklemiş, hemen ardından sorunu çözeceklerini duyurmuştur. İşçilerle yaptıkları görüşmelerde, atılan işçileri yeniden işbaşı yaptıracakları konusunda söz vermişlerdir. Ancak verilen sözlerin kamuoyunu oyalamak, ortaya çıkan ilk tepkileri yatıştırarak işverenlerin hukuksuzluklarını örtbas etmek için verildiği ortaya çıkmıştır. Buradan başta Çalışma Bakanı olmak üzere, yetkililere sormak istiyoruz: Neler oldu, ne tür gelişmeler yaşandı da bakanlığın, başlangıçta sendikamızın işyerinde çoğunluk sendikası olduğuna dair müspet sonuçlanan incelemesi bir anda “yetkisizlik” tespitine dönüştü? Yazılan çoğunluk tespitini kimler durdurdu ve yetkisizlik tespitine dönüşmesini istedi?”

'İŞÇİLERİN HAK ARAYIŞLARI ENGELLENİYOR'

“AKP milletvekilleri, belediye başkanı ve vali, Posco Assan işçilerine yalan söylemiş, onları aldatmışlardır” diyen Serdaroğlu “Şimdi hangi yüzle işçilerin yüzüne bakacaklardır? AKP hükümetinin sermaye kesimine her türlü imkanı sunduğunu biliyoruz. Cumhuriyet tarihi boyunca benzerine rastlanmamış teşvikler, vergi indirimleri, prim destekleri, muafiyetlerle işverenlere geniş imtiyazlar sunuluyor. Üstelik bu imtiyazlar, OHAL kapsamında daha da çeşitleniyor. İşçilerin hak arayışı, yürüyüşler, basın açıklamaları engelleniyor. Grevler yasaklanıyor. Ülkenin en yetkili ağzından yasakların OHAL'de ve patronların çıkarı için yapıldığı itiraf ediliyor. işverenlerin çıkarları doğrultusunda yapılan yasal düzenlemeler, çıkarılan KHK'lar ve diğer OHAL uygulamaları yetmemiş olmalı ki hükümet tek tek patronların kendi işyerleriyle ilgili talimatlarını da yerine getirmeye soyunmuş durumdadır. Posco Assan’da yetkisizlik tespiti başka türlü izah edilemez. Bu durum kabul edilemez” 

'İŞÇİLER FABRİKADA SORGUYA ÇEKİLDİ'

Serdaroğlu açıklamasını “İşverenler, Posco Assan işçilerinin sendikamızda örgütlenmeye başladığı günden itibaren bu girişimi önlemeye çalıştılar. Üyemiz işçiler fabrikada sorguya çekildi, sendikamızdan istifa etmeleri için tehdit edildi. Olmayınca işten atma saldırısı başladı. 80'in üzerinde üyemiz bu süreçte işten çıkarıldı. Hak arayışını güçlendirmek, yaşanan haksızlığı kamuoyuna duyurmak için Güney Kore konsolosluğu ile Kibar Holding önünde yaptığımız kitlesel basın açıklamalarında birçok zorlukla ve engellemeyle karşılaştık. Hiçbiri bu mücadeleyi durdurmadı. Yılmadık. Anlaşılan o ki işverenler son çare sendikanın yetki tespitine müdahale etmeyi planlanmışlar. Bugün ortaya çıkan gelişme bunu gösteriyor. Ama vazgeçmeyeceğiz. Sendikamız bu hukuksuz uygulamayı mahkemeye taşıyacaktır. Yetki mahkemesi bu yasa dışı uygulamayı ortadan kaldıracaktır. Zaten yapılan yetki sürecini uzatarak Posco Assan işçilerinin moralini bozmaktır. Buna izin vermeyeceğiz. Sendikamız Posco Assan işçilerinin hak mücadelesini onların temsilcisi olarak ve onlarla birlikte sürdürmeye devam edecek. Ülkemizde Anayasa ve yasaların işverenlerin talimatıyla rafa kaldırılmasına, işçilerin haklı mücadelesini yükselterek karşı duracağız” sözleriyle sonlandırdı.