Portekiz seçimlerinde komünistler ne yaptı?

Portekiz'de komünistler dünkü seçimde oylarını az da olsa artırdı ve dördüncü parti oldu. Seçimin ardından Portekiz Komünist Partisi Genel Sekreteri, bir konuşma yaptı.

(İleri Haber) Portakiz'de dün yapılan genel seçimlerde ilk sırayı yüzde 36,8 oyla (99 vekil) iktidardaki Sosyal Demokrat Parti (PSD) ve Sosyal Demokrat Merkez-Halk Partisi'nin (CDS-PP) kurduğu ‘Portekiz Cephesi (PaF)’ koalisyonu kazandı. Ancak söz konusu merkez sağ koalisyon, 2011'de seçimlere göre 25 sandalye kaybederek tek başına iktidar gücünü yitirdi. Ülkenin köklü partilerinden Portekiz Komünist Partisi'nin Yeşiller ile birlikte kurduğu Demokratik Birlik Koalisyonu (CDU) ise seçimde yüzde 8,27 oyla (444 bin oy) dördüncü sırada yer aldı. CDU'nun, 17 sandalye kazandığı belirtiliyor. 

Sosyal demokrat çizgideki Sosyalist Parti, bir önceki seçime göre oylarını yükseltse de yüzde 32 oyla (85 vekil) ikinci sırada kaldı.

SYRIZA'ya benzetilen ve kemer sıkma karşıtı söylemleri öne çıkaran Sol Blok ise bir önceki seçime göre oylarını ve milletvekili sayısını ikiye katlayarak (19 vekil); üçüncü sırada yer aldı. 

KOMÜNİSTLER OYLARINI ARTIRDI

Bir önceki seçimde yüzde 7,52 oy alan komünistler, bu seçimde oy ve vekil sayısını artırdı.

Portekiz Komünist Partisi Genel Sekreteri Jeronimo de Sousa'nın, sonuçların belli olmasının ardından Lizbon'da yaptığı konuşmada, şantaj ve korkuya dayalı yoğun bir ideojik kampanyaya rağmen mevcut başarıya ulaştıklarını söyledi. Eşitsiz koşullara rağmen geniş bir halk katılımı ile seçim kampanyası ortaya koyduklarını belirten Sousa, seçilen vekillerin her zaman ülkenin, halkın ve işçilerin çıkarlarını savunacaklarını söyledi. 

Birinci parti olmasına rağmen iktidardaki PSD/CDS koalisyonunun büyük oy kaybına uğradığını ve halkın son dört yılda uygulanan politikaları mahkum ettiğini belirten Sousa, bu durumun halkın, işçilerin ve komünistlerin ekonomik ve sosyal gerilemeye karşı mücadelesinin sonucu olduğunu dile getirdi.

 

PSD ve CDS'in yenilgisine ve halk tarafından cezalandırılarak çoğunluğu kaybetmesine vurgu yapan Sousa, cumhurbaşkanının halkın iradesine rağmen hükümet olmayı sürdürme olanağı vermesinin kabul edilemez olacağını, CDU'nun bu yöndeki girişimleri reddeceğini, ana muhalefetteki Sosyalist Parti'nin de buna izin vermemesi gerektiğini kaydetti. 

Son yıllarda halktan çalınanların geri alınması için Meclis açılır açılmaz yasa önerileri vereceklerini belirten Sousa, ekonomik ve sosyal alanda işçilerin kaybettiklerini geri kazanmaları için çalışacaklarını söyledi.