Poroşenko: Rusya'yla geniş çaplı bir savaş çıkabilir

Poroşenko: Rusya'yla geniş çaplı bir savaş çıkabilir

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya’nın ortak sınırdaki askeri varlığını artırdığını söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı da Kırım'a S-400 savunma sistemi yerleştirileceğini duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya'yla aralarında yaşanan krizin geniş çaplı bir savaşa yol açabileceğini söyledi.

'BÜYÜK BİR BEDEL ÖDERLER'

Poroşenko, ulusal televizyona yaptığı açıklamada, "Kimsenin bunun bir oyun ya da şaka olduğunu düşünmesini istemiyorum. Ukrayna, Rusya tarafından geniş çaplı bir savaş tehdidi altında. Rusya, ortak sınırdaki birliklerinin sayısını önemli ölçüde artırdı. Rus tanklarının sayısı üç misline çıktı." dedi.

Petro Poroşenko, “Özgürlüğümüz, demokrasimiz, toprağımız için savaşacağız. Ruslar bize saldırırsa bunun için büyük bir bedel öderler” diye konuştu.

POROŞENKO'DAN NATO'YA ÇAĞRI

Poroşenko ayrıca Bild gazetesine verdiği demeçte, Putin'in "Azov Denizini işgal etmekten başka bir şey istemediğini" savundu.

Ukrayna lideri "Almanya en yakın müttefiklerimizden biri ve NATO ülkelerinin Ukrayna'ya yardım ve güvenlik sağlamak için Azov Denizi'ne gemilerini yollamaya hazır olduğunu umuyoruz" dedi.

KIRIM'A S-400 SAVUNMA SİSTEMİ YERLEŞTİRİLECEK

Rusya Savunma Bakanlığı da Kırım Yarımadası'na S-400 savunma sistemi yerleştirileceğini duyurdu. RIA ajansının haberinde, yeni S-400 sistemlerinin yıl sonuna kadar faaliyete geçeceğini, ancak kaç yeni füze sisteminin kullanılacağının bilinmediği belirtildi. Bu adımın, ordunun yeniden silahlandırılması planı kapsamında atılacağı söyleniyor.

KIRIM AÇIKLARINDA NE OLMUŞTU?

Ukrayna gemileri, Pazar günü Rusya'nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım sahillerine doğru ilerliyordu. Ukrayna, Rus donanmasından açılan ateş sonucu altı mürettabatının yaralandığını, daha sonra da 24 mürettebatın Rusya tarafından alıkonulduğunu açıkladı.

Bunun üzerine Ukrayna, Rusya tarafından her an işgal edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gerekçe göstererek 30 günlük sıkıyönetim kararı aldı.Ukrayna, Rusya'nın gemilerinin Kerç Boğazı'ndan geçişini engelleyerek Azov Denizi'ndeki iki limanını kasten bloke ettiğini söylüyor.

Ele geçirilen 24 Ukraynalı askere Kırım'daki bir mahkeme tarafından iki aylık, yargılama öncesi gözaltı cezası verildi.