Polonya'nın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına Avrupa'dan tepki: 'Geriye doğru atılmış büyük bir adım'

Polonya'nın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına Avrupa'dan tepki: 'Geriye doğru atılmış büyük bir adım'

Polonya’da muhafazakâr iktidarın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı almasına tepkiler yağıyor. Avrupa Konseyi, Polonya hükümetini kınarken, kararı 'alarm verici' olarak değerlendirdi.

Polonya’da iktidardaki muhafazakâr Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) hükümetinin ‘ebeveyn haklarını ihlal ettiği’ iddiasıyla aldığı İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına tepkiler yağıyor. Kıtanın en eski insan hakları kurumu olan ve sözleşmeyi destekleyen Avrupa Konseyi, kadını şiddetten korumayı amaçlayan bir sözleşmeden çekilme kararını ‘alarm verici’ ve ‘geriye doğru bir adım’ olarak niteledi. Avrupa siyasetinden çok sayıda tepki gelirken, Belçikalı siyasetçi Guy Verhofstadt’ın “Şiddet geleneksel bir değer değildir” açıklaması dikkat çekti.

'GERİYE DOĞRU ATILMIŞ BÜYÜK BİR ADIM'

Avrupa Konseyi’nin Genel Sekreter Marija Pejcinovic Buric’in imzasıyla yaptığı açıklamada, Polonya’da sağcı hükümetin sözleşmeden çekilme kararı için ‘alarm verici’ tanımı yapıldı. Buric, “İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmak son derece üzücü olacaktır ve Avrupa’da kadınların şiddetten korunması açısından geriye doğru atılmış büyük bir adım teşkil edecektir” ifadelerini kullandı.

'ACINASI BİR ADIM'

Karar, Polonya’nın üyesi olduğu Avrupa Birliği çapında da kınamayla karşılandı. Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) Sosyalistlerin İspanyol lideri Iratxe García Pérez, “Kadın haklarına saygı talebiyle sokağa çıkan Polonya vatandaşlarının yanındayım” açıklaması yaptı. AP üyesi olan eski Romanya başbakanlarından Dacian Cioloş, “İstanbul Sözleşmesi’ne karşı kavgayı kendi muhafazakârlığını göstermenin bir aracı olarak kullanmak, PiS hükümetindeki bazılarının yeni ve acınası bir adımı” dedi.

Belçikalı AP üyesi Guy Verhofstadt ise kararı ‘skandal’ diye niteledi. Verhofstadt, “Şiddet geleneksel bir değer değildir” çıkışı yaptı.

NE OLMUŞTU?

Polonya Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro, cumartesi günü yaptığı açıklamada, İstanbul Sözleşmesi’nin çocuklara okullarda cinsiyet eğitimini zorunlu kılan maddelerinin ebeveyn haklarını ihlal ettiğini öne sürmüştü. Ziobro, “[Sözleşme] İdeolojik doğası olan unsurlar barındırıyor ki, bunların zararlı olduğunu düşünüyoruz” iddiasında bulunmuş ve çekilme kararlarını açıklamıştı.