Polonyalı bilim insanları 'dünyanın hamile ilk antik Mısır mumyasını' keşfetti

Polonyalı bilim insanları 'dünyanın hamile ilk antik Mısır mumyasını' keşfetti

Bilim insanları, mumyalanmış kadının 20 ila 30 yaşlarında olduğunu ve fetüsün daha ayrıntılı analizlerinde bebeğin yaklaşık 20-30 haftalık olduğunu tespit etti.

Fotoğraf: AFP

Polonyalı bilim insanları başkent Varşova'da bulunan Ulusal Müze'de saklanan 2 bin yıllık kalıntıları incelerken "dünyanın hamile ilk antik Mısır mumyasını" keşfettiklerini açıkladı. Daha önceki çalışmalarda söz konusu mumyanın milattan önce 1'inci yüzyılda yaşamış erkek bir rahip olduğu düşünülüyordu.

Varşova Üniversitesi'nde antropolog ve arkeolog olarak görev yapan Marzena Ozarek-Szilke, Mısırlı bir arkeolog olan eşiyle birlikte röntgen görüntülerini incelediklerini ve kadın bir mumyanın karnında küçük bir ayak gördüklerini söyledi. Szilke, kadının 20 ila 30 yaşlarında olduğunu ve fetüsün daha ayrıntılı analizlerinde bebeğin yaklaşık 20-30 haftalık olduğunu tespit ettiklerini duyurdu.

KARNINDA BEBEĞİ BULUNAN TEK MUMYA

Euronews'tan Kerem Congar'ın haberine göre, Polonya Bilimler Akademisi'nden Wojciech Ejsmond, "Mumyalama sırasında ölen kadının karnından ceninin neden alınmadığını bilmiyoruz. Bu mumyanın gerçekten eşsiz olmasının nedeni bu. Daha önce benzer vakalara rastlamadık. Bu da elimizdeki mumyanın 'karnında bebeği bulunan tek mumya' olduğu anlamına gelir." diye konuştu.

Arkeolog Szilke, bebeğin alınmamasının sebebinin hamileliği kamufle etme ya da öbür dünyada yeniden doğuşla ilgili inançlarla ilgili olabileceğini belirtti.

1917'DEN BU YANA ULUSAL MÜZE'DE SERGİLENİYOR

Bilim insanları söz konusu mumyanın yaşının daha da büyük olabileceğini ifade ederken, kadın mumyanın olası ölüm nedenlerini araştırıyor. Vaşova Üniversitesi'nde yapılan çalışmalar Journal of Archaeological Science adlı akademik dergide yayımlandı.

Söz konusu mumya Mısır'dan Polonya'ya 19. yüzyılda getirilmiş ve 1917'den bu yana Ulusal Müze'de sergileniyordu.

DAHA FAZLA