Polonya’da iktidar, kürtaj yasağına tepki gösteren kadınlara karşı ‘kiliseleri savunma’ çağrısı yaptı

Polonya’da iktidar, kürtaj yasağına tepki gösteren kadınlara karşı ‘kiliseleri savunma’ çağrısı yaptı

Kürtaj hakkı için direnen kadınlarla iktidar arasındaki gerilim, ''kiliseleri savunma'' açıklamalarının ardından daha da alevlendi.

Polonya’nın iktidar partisi lideri Jaroslaw Kaczynski, kürtaj yasağına tepki gösteren kadınlara karşı salı günü yaptığı açıklamayla destekçilerini Katolik kiliselerini savunmaya çağırdı. Bu söylemin kürtajı ciddi şekilde kısıtlayan mahkeme kararına sokaklarda tepki gösteren protestocularla saldırılara zemin hazırladığı düşünülüyor.  

Muhafazakâr Kaczynski'nin çağrısı, onu ulusun bölünmesini derinleştirmek, nefreti ve iç savaşı kışkırtmakla suçlayan ana muhalefet başkanı tarafından sert bir şekilde kınandı. Polonya Başpiskoposu ise sakinlik ve kiliselere saygı çağrısında bulundu. 

AVRUPA’NIN EN KISITLAYICI KÜRTAJ YASASI 

Ülkenin en yüksek mahkemesi perşembe günü, fetal konjenital kusurlardan kaynaklanan kürtajların anayasaya aykırı olduğuna karar vererek, Avrupa'nın en kısıtlayıcı kürtaj yasalarından birini daha da sıkılaştırdı ve binlerce kadının sokakları doldurarak eylemlere başlamasına sebep oldu.

Önümüzdeki günlerde veya haftalarda resmî olarak yayınlanması ve yürürlüğe girmesi beklenen yasayla, kürtaja ancak hamileliğin kadının sağlığını tehdit ettiği durumlarda veya tecavüz ya da istismar gibi suçların sonucu gebe kalınması durumunda izin verilecek.