Polonya'da AB politikalarına karşı Sarı Yelekliler eylemi

Polonya'da AB politikalarına karşı Sarı Yelekliler eylemi

Polonya'nın başkenti Varşova'da, tarım işçilerinden oluşan ve Avrupa Birliği'nin ithalat-ihracat politikalarını protesto eden Sarı Yelekliler eylem yaptı.

Fotoğraf: TVP INFO

Nilban Bora - Varşova

Polonya'nın başkenti Varşova'daki Zawiszy Meydanı'nda, AgroUnia Sendikası üyesi tarım işçilerinden oluşan ve Avrupa Birliği'nin (AB) ithalat-ihracat politikalarını protesto eden Sarı Yelekliler'in eylemi sabah saatlerinden itibaren birkaç saat boyunca sürdü. Meydan trafiğe kapatılırken bazı otobüs ve tramvay hatları ise değişti.

AB genelindeki ithalat-ihracat politikalarından dolayı sattıkları ürünlerden kâr edemediğini söyleyen Sarı Yelekliler, protesto için Jasna'da bulunan Avrupa Parlamentosu Bilgilendirme Ofisi binasına yürüdü.

NE OLMUŞTU?

13 Mart'ta Varşova sokaklarının dört bir yanında parçalanan domuz leşleri, yakılan lastikler ve yerlere atılan elmalar Polonya'nın başkentinde kaosa neden oldu ve kimi önemli caddelere ulaşımı engelledi.

Çağrısız yapılan protestoyu, hükümetin uluslararası politikasını Polonya aile çiftliklerinin çıkarlarını hesaba katacak şekilde değiştirmesini talep eden AgroUnia Sendikası üyesi çiftçiler gerçekleştirdi. Çiftçiler ayrıca Afrika domuz ateşine karşı verilen "boş ve işlevsiz" olarak tanımladıkları mücadeleye de karşı çıktı.

AgroUnia lideri Michał Kołodziejczak, "Varşovalıların yollarının kesilmesi, çiftçilerin pazarlarda nasıl önlerinin kesildiğini sembolize ediyor. Olanlar, yalnızca olacakların küçük bir örneğidir" dedi.

Tarım Bakanı Jan Ardanowski ise bu açıklamaya "Bu elmalar anaokulu çocuklarına verilmelidir, işlerine giden insanları rahatsız etmek amacıyla sokaklara atılmamalıdır" diye karşılık verdi.