Polonya sınırında 7 göçmen yaşamını yitirdi

Polonya sınırında 7 göçmen yaşamını yitirdi

Belarus'tan Polonya'ya geçmek isteyen 7 mülteci ölü bulundu. Polonya, Belarus'u mültecilerin geçişine izin verdiğini duyuran bir çağrı yaptığı için çatışma başlatmaya sebebiyet vermekle suçlayarak sınıra 12 bini aşkın asker konuşlandırdı.

Polonya sınır muhafaza makamları, büyük bir mülteci grubunun Belarus'tan ülke topraklarına girme girişiminde bulunduğunu açıkladı. Twitter üzerinden yapılan açıklamada "Göçmenler sınırı geçmeyi zorlamak için ilk girişimlerini yapıyorlar" denildi.

Mültecilerin dikenli tel örgüyü geçmeye çalıştıklarını gösteren görüntüler paylaşılırken,Belarus blog hizmeti NEXTA tarafından paylaşılan bir videoda, sırt çantaları taşıyan ve kışlık giysiler giyen mülteciler bir otoyol kenarında yürürken görülüyor.. Başka bir videoda yol kenarında oturan ve haki giyimli silahlı kişiler tarafından refakat edilen büyük mülteci grupları yer alıyor.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre Dışişleri Bakan Yardımcısı Piotr Wawrzyk, Polonya Halk Radyosu'na verdiği demeçte, "Belarus, silahların ateşlendiği ve can kayıpları söz konusu olan büyük bir olaya neden olmak istiyor. Basında çıkan haberlere göre, Kuznica Bialostocka yakınlarında toplu bir sınır geçişi girişimi olacağına dair büyük bir provokasyon hazırlıyorlar" dedi.

Avrupa Birliği, Belarus'u, Batı'nın insan hakları ihlalleri nedeniyle Minsk'e uyguladığı yaptırımların intikamını almak için bir hibrit savaş biçimi olarak Orta Doğu ve Afrika'dan gelen göçmenleri Belarus üzerinden AB ülkelerine geçmeye teşvik etmekle suçladı.