Polislerin ‘devlet vur emri vermiş, öldürebiliriz’ söylemi Meclis’e taşındı

Polislerin ‘devlet vur emri vermiş, öldürebiliriz’ söylemi Meclis’e taşındı

Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Urfa’da yaşayan Mahmut Polat ve ailesinin maruz kaldığı polis tehdidi ve işkencesi ile ilgili soru önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Urfa Karaköprü’de yaşayan Mahmut Polat (59) ve 2 oğlunun işkence ile gözaltına alınmasını Meclis gündemine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren HDP’li Gergerlioğlu, önerge gerekçesinde “Kolluk güçleri son zamanlarda ‘nasıl olsa bize bir şey olmaz’ diyerek pervasızca yurttaşlara müdahale etmektedir. Ne yazık ki dedikleri gibi de olmakta ve neredeyse hiçbir kolluk gücü bırakın yargılanmayı, soruşturma bile geçirmemektedir” diye belirtti.  

‘YARGI REFORMU KAĞIT ÜSTÜNDE OLMAZ’

Gergerlioğlu, Polat’ın sabah 5.00’da basılan evinde yaşananlara ilişkin “Masumiyet karinesi ortadayken herkese ‘terörist’ yaftası yapıştırmak da günümüzün hastalığı haline dönüşmüştür. Yargı Reformu kağıt üstünde olmaz. Gerçekten reform yapılmak isteniyorsa 18 yaşında üniversitesine bile gidemeyen Mehmet Ali Polat için yapılmalı yurt dışı çıkış yasağı ve diğer tedbirler kendisi, ailesi ve diğer mağdurlar için kaldırılmasıyla reform başlanılmalıdır. Polisler ‘Devlet vur emri vermiş, öldürebiliriz’ dediği iddia ediliyor. Eğer bu iddialar doğruysa, Hükümet Kürt sorununu bu şekilde mi çözebileceğini düşünmektedir?” diye sordu.

Gergerlioğlu, Oktay’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

'SORUŞTURMA VAR MI?'

“* Tarafıma iletilen iddialar doğru mudur?

* Şanlıurfa Karaköprü’de Mahmut Polat isimli yurttaşın evi basılmak suretiyle çocuklarının işkence yapılarak gözaltına alındığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa konuyla ilgili açılmış bir soruşturma var mıdır?

* Mahmut Polat isimli yurttaşa polislerin “Teröristliği burada yapacağına dağda yap!” dediği iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa hakkında mahkeme kararı olmayan bir yurttaşla ilgili kolluk güçleri böyle konuşabilme cesaretini kimlerden almaktadır?

'HUKUK DEVLETİNDE BU CÜMLELERİN YERİ VAR MIDIR?'

* Eve baskına gelen polislerin “Bu devleti size kabul ettireceğiz, devletin gücünü göreceksiniz bu devleti kabulleneceksiniz, bu devlet sizi öldürme yetkisini bize vermiştir, biz sizi öldürmüyorsak size iyilik ediyoruz!” dedikleri iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa hukuk devletinde bu kurulan cümlenin yeri var mıdır? Eğer devlet görevlisi bu ifadeyi kullandıysa Mahmut Polat ve ailesini kim koruyacaktır?

* Bu iddialar doğruysa bir devlet görevlisi bir aileyi bu şekilde nasıl rencide edebilmiştir? Bu polislerin kimlikleri belli midir? Haklarında soruşturma var mıdır?

* Mahmut Polat’ın kızı Ebrar ve oğlu Mutahara’ nın okula gitmesine izin verilmediği iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa bir gözaltı çalışması neden bu kadar dramatik bir hale getirilmiştir?

UYGUNSUZ DARP RAPORU İDDİASI

* Mehmet Ali Polat’ın darp edildiği ve doktora gösterilmeden kendisiyle ilgili sağlam raporu alındığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa raporu aldıran polisler ve raporu veren doktor hakkında soruşturma açılmış mıdır? Soruşturma açılmışsa hangi aşamadadır? Eğer bu iddia doğruysa bundan sonra yurttaşlara aldırılan raporların üzerindeki şüphe nasıl giderilecektir?

* Sadullah Polat için de aynı şekilde uygunsuz darp raporu aldırıldığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa konuyla ilgili raporu aldıran polisler ve doktor hakkında soruşturma açılmış mıdır? Soruşturma açılmışsa hangi aşamadadır?

'EĞİTİM HAKKI NEDEN KISITLANDI?'

* Sadullah Polat’ın hastaneden darp raporunun nüshasını istemeye gittiği ancak hastane polisinin izin vermediği elindeki raporu da yırttığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa konuyla ilgili açılmış soruşturma var mıdır? Bu soruşturma çerçevesinde bütün güvenlik kameraları incelenmiş midir?

 * Mehmet Ali Polat, Sadullah Polat ve Mahmut Polat hangi suçu işledikleri düşünülmektedir ki haftada 2 gün imza ve yurtdışı yasağı verilmiştir? Mecliste yargı reformu görüşülürken bu karar hukukun “ölçülülük” ilkesine ne kadar uymaktadır?

* Mehmet Ali Polat’ a yurt dışına çıkma yasağı verildiği iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa Bakü Üniversitesinde Tıp okuyan Mehmet Ali Polat’ın anayasa tarafından garanti altına alınan eğitim hakkı neden kısıtlanmıştır? Bu şekilde Mehmet Ali Polat’ın tekrar cezalandırılmak istendiği iddiası doğru mudur?

'KÜRT SORUNU BU ŞEKİLDE Mİ ÇÖZÜLECEK?'

* Son 5 yıl içerisinde kaç yurttaşa denetimli serbestlik kapsamında imza şartı ve yurt dışı yasağı getirilmiştir?

* Son yıllarda yapılan gözaltı çalışmalarının büyük çoğunluğunun özellikle sabaha yakın saatlerinde yapıldığı ve bu sayede yurttaşların tekrar cezalandırıldığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa neden Savcılar telefonla şüphelileri ifade vermeye çağırma seçeneğini değerlendirmemektedirler?

* Bu iddialar doğruysa hükümet Kürt Sorununu bu şekilde mi çözebileceğini düşünmektedir?”