Polislerin aracına uyuşturucu koyduğu kişi sınır dışı edildi

Polislerin aracına uyuşturucu koyduğu kişi sınır dışı edildi

Muhammed Nadir Hamid isimli sınır dışı edildi.

Polisler tarafından arabasında para ve uyuşturucu bulunduğu için gözaltına alınan ancak bunların polisler tarafından konulduğunun anlaşılması üzerine serbest bırakılan Suriye vatandaşlarından biri sınır dışı edildi. Nadir Hamid, kendisine zorla evrak imzalatıldığını ve darp edildiğini söyledi. 

İstanbul'un Esenyurt ilçesinde 13 Mart tarihinde Suriyeli iki kişi, "Parada sahtecilik ve kullanmak için uyuşturucu bulundurmak" suçlamasıyla gözaltına alındı. Yapılan incelemelerde para ve uyuşturucunun polisler tarafından yerleştirildiği ortaya çıkarken, 6 polis tutuklandı. 

Aracına para ve uyuşturucu koyulan Muhammed Nadir Hamid, darp edilip zorla evrak imzalatılarak Suriye'ye sınır dışı edildiğini söyledi. İdlip’e sınır dışı edilen Hamid, arkadaşı Mahir'in ise Malatya'da Geri Gönderme Merkezi'nde tutulduğunu söyledi.

Artı Gerçek'ten Yağmur Kaya'nın haberine göre; "geçici koruma statüsü" bulunduğunu ifade eden Nadir Hamid, "Burada (İdlib) ne yapacağım bilmiyorum. Kimsem yok burada. Bir şirkette şoför olarak çalışıyorum. Geçici kimliğim var, ehliyetim var. Her şeyim resmi. Hayatım boyunca hiç karakola düşmedim" diyerek hem Malatya Geri Gönderme Merkezi’nde bekletilen Mahir için hem de İstanbul’a ailesinin yanına dönebilmek için çağrıda bulundu. 

'BENİMLE BERABER 10 KİŞİ SINIR DIŞI EDİLDİ'

İstanbul’dan Adana Geri Gönderme Merkezi'ne, buradan da Hatay'a götürülerek İdlib'e sınır dışı edildiğini ifade eden Nadir Hamid, geri gönderme merkezinde darp edildiğini ve kendisine sınır dışı edilmek için hazırlanan evraklara zorla imza attırıldığını öne sürdü ve şunları söyledi:

"Darp edildim. Sopa ile vurdular. İmza ya da parmak basmak için bunu yaptılar; aslında beni sınır dışı etmek için bunları yaptılar. Ben sınır dışı olmak istemedim. Daha sonra 2 kişi elimi tutup zorla kâğıda parmağımı bastırdılar. Benimle beraber 10 kişi sınır dışı edidi. Hükümeti suçlamıyorum. Polisler bize bunu yaptılar. Nezarethaneye girdikten yarım saat sonra yanıma istihbarattan birisi geldi. Beni sorguya çekti konu ile ilgili. Bizim arabamız da ne sahte para ne de uyuşturucu vardı, sahte parayı polislerin koyduğunu istihbarattan gelen kişiye söyledim. Bana "Tamam, ben onları da sorguya çekeceğim" dedi. Daha sonra sahte parayı arabaya polislerin koyduğu ortaya çıktı; konu mahkemeye taşındı. Mahkeme 6 polisi tutukladı."

'ARABANIN İÇERİSİNE GİREN POLİS KOYMUŞ PARAYI'

Nadir Hamid, polislerin araca para ve uyuşturucu koyduğu güne ilişkin ise şunları söyledi:

"Biz şirketin arabasıyla gidiyorduk. Polis kontrolü yoktu. Birden polis arabası yanımızdan geçip yolumuzu kapattı. Arabadan inen polis silahını çekip bana doğru geldi. Benim düşmanın yok, kimseden tehdit almadım. Ailem, annem ve kardeşim İstanbul'da yaşıyorlar. Bizi arabadan 3 metre uzaklaştırdılar. Bir polis arabanın içerisine girdi işte o anda koymuşlar sahte parayı."

AVUKATIYLA GÖRÜŞTÜRÜLMEDİ

Nadir Muhammed, geri gönderme merkezinde avukatıyla görüştürülmediğini ve telefonunu el konulduğunu da vurguladı.