Polisler tarafından tehdit edilen gazeteci: 'Durum artık kronikleşti, haber takip edemez duruma geldik'

Polisler tarafından tehdit edilen gazeteci: 'Durum artık kronikleşti, haber takip edemez duruma geldik'

10 Ekim Katliamı'nın yıl dönümünde görevini yapmak üzere Ankara Garı'nda bulunan Gazeteci Tamer Arda Erşin, polisin 'seni dörde bölerim' şeklindeki tehdidi için "'Durum artık kronikleşti ve haber takip edemez duruma geldik" dedi.

10 Ekim Ankara Gar Katliamı'nın 6. yıl dönümünde yapılmak istenen anmayı takip eden ANKA Muhabiri Tamer Arda Erşin, polis tarafından 'seni dörde bölerim' denilerek tehdit edilmişti. O gün yaşananları anlatan Erşin, durumun kronikleştiğini ve artık haber takip edemeyecek duruma gelindiğini belirtti.

MA'ya konuşan Erşin, bir gece öncesinde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 10 Ekim’de ölenler için yerleştirdiği anıt ağaçların Ankara Valiliği tarafından kaldırılmasıyla bir gerginlik oluşacağını tahmin ettiğini söyledi. Erşin, "Gece yaşanan bu gerginlik sabaha da yansımış görünüyordu. Aileler Gar’a belli bir noktadan girmek istedi, ben de Ulus Metro çıkışında olan bir grubu takip etmek ve alana girmek istedim. Bulunduğum gruba polis önce dağılın anonsu yaptı daha sonra ise o gruba fiziki müdahalede bulunup biber gazı sıktı. Bu sırada basın mensubu arkadaşlarımla beraber görüntü almaya çalıştık. Polis bize ve kameralarımıza müdahale etmeye başladı" dedi.

'SENİ DÖRDE BÖLERİM'

Kitlenin uzağından yollarına devam ettiklerini aktaran Erşin, "Opera Köprüsü’nün altında nöbet tutan iki polise 'Anmanın olacağı alana basın mensupları olarak nereden girebiliriz' diye sordum. Tam o sırada başka bir sivil polis yanıma koşarak geldi. 'Ben size gidin demedim mi lan' diyerek müdahalede bulundu ve ben de derdimi anlatmaya çalıştım. Boynumda sonuçta Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın verdiği Turkuaz Basın Kartı var. Bir gazeteci olarak alana nasıl girebileceğimizi sordum sadece. Yalnız o polis arkadaş bir anda diğer çevik kuvvetleri de çağırdı. Bana sinkaflı bir küfretti ve daha sonra 'Seni dörde bölerim' dedi" ifadelerini kullandı.

'YANIMDAKİ GAZETECİLER BİLE TEDİRGİNDİ'

İlk kez böylesi bir tehditle karşı karşıya kaldığını söyleyen Erşin, polise tekrar basın mensubu olduğunu ve bu muamelenin nedenini sorduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Daha sonra diğer sivil polisler o agresif polisi sakinleştirmeye çalıştılar ve aramıza girdiler. O an bulunduğumuz yer çok tenha bir alandı, bir darp yaşansa görgü tanığımız bile olmayacaktı. Yanımdaki gazeteciler bile tedirgindi. Bir şekilde oradan çıktık ve alana girmek için devam ettik. Alan girişinde polis, sadece Turkuaz Basın Kartı’na sahip olan ben ve bir başka gazeteci arkadaşımı içeri aldı."

'DURUM KRONİKLEŞTİ, HABER TAKİP EDEMEZ DURUMA GELDİK'

Yaşadığı olayın Ankara’daki polislerin gazetecilere yönelik olan tutumlarına bir örnek olduğunu belirten Erşin, "Bir süredir Ankara’daki basın mensupları olarak nerede bir eyleme gitse, nerede bir habere gitsek sivil polisler bize zorluk çıkarmak için ellerinden geleni yapıyor. Ankara’daki bu durum artık kronikleşti ve haber takip edemez duruma geldik. Daha önce başka arkadaşlarımın da başına bu tarz şeyler geldi" ifadesinde bulundu.

'GAZETECİLİĞİ KRİMİNALİZE ETMEYE ÇALIŞMASINLAR'

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yöneticisi olduğunu hatırlatan Erşin, polisin tutumuna ilişkin daha önce eylem yaptıklarını ve suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Şu ana kadar Valiliğin ve polisin tutumunun değişmediğini de sözlerine ekleyen Erşin, "Artık bu şehirde bir şeylerin değişmesi gerekiyor. Valiliğe, İçişleri Bakanlığı’na çağrım Emniyet Teşkilatı’ndaki polislere bir eğitim verilmesi gerektiğidir. Gazeteciler polisle ve eylemcilerle didişmeye gitmiyor. Biz 3. bir göz olarak oradayız. Ne yaşandıysa tüm gerçekçiliğiyle toplumla buluşturmaya çalışıyoruz. Gazeteciliği kriminalize etmeye çalışmasınlar" diye konuştu. 

DAHA FAZLA