Polisler tarafından darp edilen CHP Adalar İlçe Başkanı hastaneye kaldırıldı

Polisler tarafından darp edilen CHP Adalar İlçe Başkanı hastaneye kaldırıldı

İBB, mahkeme kararına rağmen kendisine ait Büyükada'da yer alan işletmeyi tahliye etmeyen TÜGVA hakkında hukuki işlem başlatılacağını açıkladı ve tahliye işlemlerini başlattı.

İleri Haber

Büyükada Şehir Hatları Vapur İskelesi üzerinde bulunan ve işletmesi, AKP yönetiminde olduğu dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından on yıllığına yandaş Türkiye Gençlik Vakfı'na (TÜGVA) verilen kafeterya için tahliye işlemi başlatmak isteyen İBB zabıta ekiplerine polis müdahale etti ve tahliye işlemine izin vermedi.  TÜGVA, İBB'nin 'haksı fesih' ile sözleşmeyi sonlandırdığını iddia ederken, İBB Sözcüsü Murat Ongun ise mahkeme kararı olduğunu söyledi. 

Büyükada'da da basın açıklaması yapan Canan Kaftancıoğlu ise CHP Adalar İlçe Başkanı Ercan Akpolat'ın polisler tarafından darp edildiğini ve hastanede olduğunu belirtti. 

İBB ZABITA MÜDÜRÜ GÖZALTINA ALINMIŞTI

Ada Gazetesi'nde yer alan habere göre İBB ve Adalar Belediyesi zabıtaları tarafından boşaltılmak istenen kafeteryada zabıta ekipleri ile TÜGVA yetkilileri arasında tartışma çıkmış ve olay yerine polis çağırılmıştı. Habere göre, polis ile İBB zabıtaları arasında çıkan arbedede polise fiziki müdahalede bulunduğu gerekçesiyle İBB Zabıta Müdürü gözaltına alınmış ve ifadesinin ardından serbest bırakılmıştı. 

Yaşananlar sonrası TÜGVA tarafından 'TÜGVA Adalar İlçe Temsilciliği hakkındaki asılsız iddialara istinaden kamuoyuna duyuruyoruz!' başlığıyla şu açıklama yapılmıştı:

'HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAK'

İBB Sözcüsü Murat Ongun ise yaptığı açıklamada TÜGVA'nın adını anmazken, "Bir vakıf, Büyükada Vapur İskelesi'ni, mahkemenin kesin kararına rağmen boşaltmadı, tahliye ise engelleniyor” diye yazdı. Ongun, “Yasaya rağmen bir vakfın İBB’ye karşı savunulması idari usullere aykırı, görülmemiş bir olaydır. Bunu yapan tüm kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreç başlatılacaktır." ifadelerini kullandı.

TAHLİYE İŞLEMİ BAŞLATILDI

Ongun'un açıklaması sonrası söz konusu iskelede tahliye işlemi başlatılmak istenirken, çevrede toplanan Ada halkı da destek verdi. İskelede çekilen görüntülerde ise polislerin içeride bulunan herkesi dışarıya çıkarmaya çalıştığı görüldü. Tahliye işlemine polisler izin vermedi. 

İBB'nin mahkeme kararına rağmen tahliye işlemini engelleyen kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreç başlatacağı öğrenildi. 

İLÇE BAŞKANI POLİSLER TARAFINDAN DARP EDİLDİ

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun da Büyükada'ya giderek basın açıklaması yaptı. Kaftancıoğlu, Büyükada'ya gelmeden önce yaptığı Twitter'dan yaptığı açıklamada "Büyükada iskelesine çökenler, mahkeme kararına rağmen boşaltmayanlar,hukuk dışı davrananlara müdahale etmek yerine halkın haklarını koruyanları darp edenler! kamunun malına çökme dönemi bitti! Saat:15’00’de 39 ilçe başkanımızla orada olacağız Halk mı büyük 3-5 kişi mi? Göreceğiz!" ifadelerini kullandı.

Kaftancıoğlu, basın açıklaması sırasında CHP Adalar İlçe Başkanı Ercan Akpolat'ın polisler tarafından darp edildiğini ve hastanede olduğunu söyledi.

"Kiralayan vakıf, buraları üçüncü kişilere devretmiş, Adalılar kullanamıyor" diyen Kaftancıoğlu, karşılarında muhatap bulamadıklarını belirterek "İskele halkın olana dek Cumhuriyet Halk Partisi burada nöbet tutacak" dedi.

Kaftancıoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Adalar İlçe Başkanımız Adalar halkının hakkını savunmak için, hukuka uygun davranılmasını savunmak için, devletin polisi böyle bir şey yapmaz ama sanıyorum TÜGVA'nın polisleri darp ettiği için şu anda hastanede. Şu anda Araştırma Hastanesi'nde gözetim altında.

Arkamızda gördüğünüz, bakmaya doyamadığınız Ada iskelesi, 2015 yılında bir protokolle İBB'ye devredilmiş. Üst kısım ise 2018'de TÜGVA'ya 10 yıllığına kiralanmış. 10 yıllığına üstelik 2500 liraya kiralanıyor. Sonra öğreniyoruz ki burayı kiralayan vakıf ilgili bölümü üçüncü kişilere kiralanmış. İBB protokole aykırı olduğu için tahliye tebligatı yolladı ama tebligatın gereği yerine getirilmedi.

İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin 28 Mayıs tarihli kararıyla binanın tahliye edilmesi kararı yargı eliyle de tescil edildi.

Adalar Kaymakamı mı, TÜGVA kaymakamı mı bilmiyorum, iki kez tahliye için tarih veriyor, sonra erteliyor. Sonrasında ise kaymakam tatilde.

Devletin kamu görevlisi niye var, halka hizmet etmek için. Devletin polisi sizlerin hakkı hukukunu korumak için var. Ancak burada muhattap yok, gerekçe yok.  CHP polise 3600 ek gösterge verilsin derken, devletin polisi demeyi ayıp sayarım, TÜGVA'nın polisleri içerdeki üç kişiyi koruyor, kimden koruyor?"

YARGI SÜRECİ

Büyükada iskelesi, diğer bazı iskelelerle birlikte, 2005 yılında özelleştirme yüksek kurulunun ilgili kararına dayanılarak, Türkiye Denizcilik işletmesi ile İBB arasında yapılan protokol ile İBB’ye devredildi. 

İBB, Büyükada iskelesi ve benzeri diğer iskelelerle, deniz vasıtalarını 2011 yılında yapılan ihale sonucu bir intifa hakkı sözleşmesi ile şehir Hatları A.Ş’ye devretti.

Şehir Hatları, iskelenin üst kısmını 2018 yılında Türkiye Gençlik Vakfı’na ( TÜGVA) 10 yıllığına kiraya verdi.

İBB, 7 Şubat 2020 tarihinde Şehir Hatları A. Ş’ye bir yazı yazarak, Büyükada İskelesinin üst katının intifa sözleşmesine aykırı olarak 3. Kişilere devredildiğinin tespit edildiğini, kira sözleşmesinin fesih edilerek bu alanın İBB’ye teslim edilmesini istedi. 

Bunun üzerine Şehir Hatları AŞ, 21 Şubat 2020 tarihinde, TÜGVA ile olan kira sözleşmesini feshederek, bu alanının 28 Şubat 2020 tarihine kadar tahliye edilmesini istedi. Alanı da İBB’ye teslim etti.

Alanın zamanında tahliye edilmemesi üzerine İBB, 11 Eylül 2020 tarihinde TÜGVA’ya ihbarname çekerek, 7 gün içerisinde tahliye edilmesini istedi. Alanın tahliye edilmemesi üzerine, bu kez İBB, prosedüre uygun olarak 6 Ocak 2021 tarihinde, Adalar Kaymakamlığına yazı yazarak, Büyükada İskelesinin üst kısmının tahliye edilmesi talebinde bulundu. 

Adalar Kaymakamlığı, önce 26 Ocak 2021 tarihi için tahliye emri verdi. Daha sonra hava muhalefete nedeniyle TÜGVA temsilcilerinin gelmemesi gerekçesiyle, tahliye gününü 2 Şubat 2021 tarihine erteledi. 

Bu arada TÜGVA’nın tahliye işleminin iptali için açtığı davada, mahkeme 27 Ocak 2021 tarihinde, yürütmeyi durdurma kararı aldı. Tahliye sürecini durdurdu. 

Ancak daha sonra İstanbul 2. İdare Mahkemesi, 28 Mayıs 2021 tarihli ve 2021-158 sayılı kararıyla, tahliye işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi. Böylece tahliye işleminin önünde hukuki bir engel kalmadı. 

Bu kararla birlikte İBB, 9 Haziran 2021 tarihinde yeniden Adalar Kaymakamlığına yazı yazarak, söz konusu yerin tahliye edilerek, İBB’ye teslim edilmesini istedi. 
Adalar Kaymakamlığı, 18 Haziran 2021 tarihinde İBB’ye yazı yazarak, Büyükada İskelesi üzerinde Türkiye Gençlik Vakfı’na kiraya verilen alanın tahliyesinin yapılabilmesi için Şehir Hatları A.Ş ile TÜGVA arasındaki kira sözleşmesinin usulüne uygun olarak sona erdiğine dair bilgi ve belgelerin gönderilmesini istedi.

İstenen bilgi ve belgelerin Adalar Kaymakamlığına iletilmesi için Şehir Hatları A.Ş’ye İBB tarafından bildirim yapıldı. Şehir Hatları A.Ş de istenilen bilgi ve belgeleri, 8 Temmuz 2021 tarihinde Adalar Kaymakamlığına gönderdi.

Bu arada TÜGVA’nın İstanbul 2. İdare Mahkemesinin yürütmenin durdurulması isteminin reddine dair karara karşı yaptığı itiraz üzerine, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Onuncu İdare Dava Dairesinin 2021-765 itiraz no ve 06.07.2021 tarihli kararı ile itirazın reddine kesin olarak karar verildi.

Büyükada İskelesinin üst kısmının tahliyesine ilişkin Adalar Kaymakamlığına yazılan 9 Haziran 2021 tarihli yazının üzerinden 60 günün üzerinde süre geçti. İlgili mahkeme kararlarıyla, söz konusu alanın tahliyesine ilişkin hukuki hiçbir engel kalmadı. 

İBB, Büyükada İskelesinin üst bölümünün tahliyesine ilişkin mahkeme kararlarını uygulayıp, hukuku işlettiği gibi bu açık mahkeme kararlarına rağmen, hukuk hiçe sayılarak yapılan tek taraflı, çarpıtma haberlere ilişkin de gerekli hukuki girişimleri başlatacak. Bu konunun da takipçisi olacak.