Polisin öldürdüğü 395 kişinin ailesi AKP önüne gidecek

Polisin öldürdüğü 395 kişinin ailesi AKP önüne gidecek

Polisin “dur” ihtarına uymadığı iddiasıyla 13 yılda 395 kişinin öldürüldüğünü kaydeden Baran Tursun Vakfı Başkanı Mehmet Tursun, “Çocuklarımızı neden öldürdünüz?” diyerek, “adalet” arayışlarını iktidar partisi önünde sürdüreceklerini söyledi.

Türkiye’de 2007 yılından 2019’a kadar 395 kişi, polisin “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle öldürüldü. Öldürülenlerin 91’i çocuk, 86’sı kadın, 218’i ise yetişkinlerden oluşuyor. 2007 yılında oğlu Baran Tursun polisin “dur” ihtarına uymadığı gerekçesi öldürüldükten sonra 2010 yılında Baran Tursun Vakfı’nı kuran Mehmet Tursun, Polis Vazife ve Salahiyetler Kanunun (PVSK) değiştirilmeden bu tür ölümlerin daha çok artacağını söyledi.  

2007 yılında “Polisin eli kolu bağlı” diye bir kampanya başlatıldığını ve bu kampanya çerçevesinde “Polis yakalıyor, adalet serbest bırakıyor, mahkeme serbest bırakıyor” şeklinde bir algı yaratıldığını kaydeden Baran Tursun Vakfı Başkanı Tursun, bu algının sonucunda polise duraksamadan ateş etme yetkisi verildiğini söyledi. PVSK’nin 16’ncı maddesinde yapılan değişikle birlikte polisin sınırsız yetkilerle donatıldığını ifade eden Tursun, “Polisin öngörüsü ve makul şüphesi sonucunda 2007 yılından bugüne 395 insan polis tarafından öldürüldü” verisini paylaştı. 

“Öngörü ve makul şüphe” kavramlarının soyut olduğunu vurgulayan Tursun, “Evinde mutlu olan bir polisin öngörüsü ile gayri resmi işlere bulaşan bir polisin öngörüsü bir olur mu? Kürtlerden nefret eden, solculardan nefret eden bir polisin öngörüsü bir olur mu? Onun için bu öngörü soyut bir kavramdır. 395 kişinin bütün davalarına gidip geldiğimizde, sanık polis, ‘Ben yasanın bana verdiği yetkiye göre iş yapmışım, yasa bana makul şüphe ve öngörü yetkisi veriyor’ şeklinde kendini savunuyor. Bu savunmalardan sonra davaların çoğu cezasızlık ve beraatla sonuçlandı” diye konuştu.  

PVSK’nin 16’ncı maddesi değişmediği müddetçe cezasızlık politikasının devam edeceğini ve ölümlerin daha çok artacağının altını çizen vakıf başkanı Mehmet Tursun, “Baran Dursun Vakfı’nın yaptığı araştırmalar sonucunda, polis akademilerinde genellikle polislerin beraatla sonuçlanan tüm Yargıtay kararları ders olarak veriliyor. Akademiden mezun olan polis, artık dışarıya çıkınca kendini öldürmeye hazır halde, ceza almayacağı düşüncesiyle buluyor” dedi. (MA)