Polisin cinsel saldırısına maruz kalan Demirel: Bu utanç polisindir

Polisin cinsel saldırısına maruz kalan Demirel: Bu utanç polisindir

Ankara'da polisin cinsel saldırısına maruz kalan Demirel, yaşadıklarını anlattı. Demirel, "Utanç duyması gereken polistir, bu utanç bana yüklenemez" dedi.

Ankara'da katıldığı bir eylemde polisin cinsel saldırısına maruz kalan Merve Demirel, yaşadıklarını anlattı.

16 Şubat günü, TAYAD’ın tutuklu avukatların serbest bırakılması talebiyle her cumartesi yaptığı eyleme katılan ve gözaltına alınırken polisin cinsel saldırısına uğrayan Merve Demirel, “Polisin haysiyetsizce yaptığı muamelenin yarattığı utanç kesinlikle polise aittir" dedi.

Artı Gerçek’ten Derya Okatan’a konuşan Demirel, “TAYAD olarak 16 Şubat günü halkın avukatlarının açlık grevinin 24. gününde, hukuksuzca tutuklanmalarına karşı Sakarya Caddesi’nde basın açıklaması yaptık, 3 kişiydik. Polisin müdahalesi oldu. Gözaltına alınırken bir polis tacizde bulundu, bu da görüntülendi” ifadelerini kullandı.

'UTANÇ POLİSE AİTTİR, BANA YÜKLENEMEZ'

Polisin cinsel saldırısnın işkence olduğunun altını çizen Demirel, “İşkence sadece fiziksel zarar değildir, bu da bir işkencedir” dedi ve şöyle devam etti:

 “Polisin haysiyetsizce yaptığı muamelenin yarattığı utanç kesinlikle polise aittir. Bu utanç bana yüklenemez. Haysiyetsizleştirilen, itibarsızlaştırılan ben değilim, tacizci polistir. Toplumda böyle bir algı var; tecavüzcülerin tacizcilerin, onursuzca muamele yapanların yarattığı utanç kadınlar üzerine yüklenmeye çalışılıyor. Bu utanç onlara aittir. Bu bilinci kazandığımızda biz kadınlar olarak kesinlikle utanmamalıyız. Bu eylemi ben tutsak arkadaşlarımız adına yapıyordum. Bunları düşündüğümde bizimle tacizci polisler arasında bir barikattır bu. Hiç utanç duymadım. Geri çekilmek, sinmek istemedim. Zaten aynı gün saat 18.00’da Yüksel Caddesi’nde yapılan eyleme de katıldım.”

'İTİBARSIZLAŞMAK SÖZ KONUSU DEĞİL, İTİBARSIZLAŞAN BİZ DEĞİLİZ'

Bir avukatın kendisi için “Keşke yüzünü gizleseydik, bir yaşantısı, itibarı var” dediğini aktaran Demirel, “Ben bunu kesinlikle reddediyorum. İtibarsızlaşmak söz konusu değil. Bu erkek egemen anlayışın kalıntıları. Maalesef taciz, tecavüze uğrayan kadınların adları duyulduğunda itibarsızlaşacak gibi algılanıyor. Öyle değil, itibarsızlaşan biz değiliz” diye konuştu.

Demirel, daha önce de “işimi geri istiyorum” eylemlerinde kadınlara yönelik birçok kez cinsel saldırı yaşandığını ancak bunların kanıtlanamadığını belirtirken, polis hakkında suç duyurusunda bulunacağını kaydetti.

'BU KEZ ÜSTÜNÜ ÖRTEMEYECEKLER'

Demirel, şöyle dedi:

“Taciz elbette genç bir kadın olarak beni çok rahatsız etti. Böyle insanların görevde olmaması lazım. Psikolojik etkisi çok daha büyük olabilirdi, ben güçlü durmaya çalıştım. Bu ülkede 80’lerde çok daha ağır işkencelere maruz kalanlar, işkencehanelerde ölen insanlar var. Onlara duyduğumuz saygı bizi daha güçlü hale getiriyor ama hakkını aramak isteyen, vicdani olarak buna katılmak isteyen başka genç kadınlar olabilir, iç dünyalarında ciddi travmalar yaratabilir. Böyle insanların iş başında kalmaması lazım. Arbede yaşandı, direndiler deniliyor. Bu bahane götürmeyecek bir şey. Çok açık bir taciz var. Hep yapıyorlardı, ama üstünü örtüyorlardı, burada üzeri örtülemeyecek”

'İKİ YÜZLÜ BAŞÖRTÜSÜ SİYASETİ'

AKP’lilerin “benim başörtülü bacılarım” söylemlerinin hatırlatılması üzerine ise Demirel, AKP’nin bu konuda iki yüzlü bir politika izlediğini söyleyerek şunları aktardı:

“AKP siyasi söylemlerini din üzerinden, başörtüsü üzerinden geliştiriyor. 28 Şubat sürecinden sonra başörtülü kadınların çok daha rahat yaşayabileceklerini söylüyor. Bunun güvencesini veren AKP hükümeti, 16 Şubat günü bir başörtülü kadının eylemde gözaltına alınırken polis tarafından tacize uğraması karşısında hiçbir ses çıkarmıyor. Maden başörütülü kadınlara böyle bir güvence veriliyor, polisler tarafından yaşadığım tacize karşı da bir şey yapmalı, polis hakkında işlem başlatmalı, açığa almalı, tutuklamalı. Bu insanların sokakta dolaşmaması lazım. Buna fırsat verirse bugün kameralar önünde çok rahat tacizde bulunan insanlar başka şeyler yapabilir, her yerde kamera yok. AKP hükümeti samimi ise bunun gereğini yapmalı ama biz iki yüzlü olduklarını biliyoruz”

Öte yandan, Ankara Barosu da bugün yaptığı bir açıklamayla polis hakkında suç duyurusunda bulunduğunu duyurdu.

[ih2]

DAHA FAZLA