'Polis, Neo-Nazilerle İşbirliğinde'

'Polis, Neo-Nazilerle İşbirliğinde'

Chemnitz olayları sürerken, AFD ve Pegida’ya bir evrak sızdırıldı. Festival cinayetine ilişkin tutanak olan belgenin yayılmasının ardından Naziler yeni eylem çağrısı yaptı

Almanya'nın doğusundaki Chemnitz’te bir Alman vatandaşının öldürülmesi sonrası başlayan ırkçı gösteriler devam ediyor. Sol gruplar tarafından ırkçılık karşıtı gösterilerin de düzenlendiği kentte yaralananlar da oluyor.

Chemnitz şehrinde geçtiğimiz hafta sonunda düzenlenen festivalde, farklı uluslardaki kişiler arasında çıkan tartışma sonucu bir Alman’ın hayatını kaybetmesinin ardından başlayan Neo-Nazi grupların düzenlediği ırkçı gösteriler ve saldırılar sürüyor.

NAZİLERE RESMİ BELGE SIZDI

Chemnitz'de 35 yaşındaki bir Alman vatandaşının ölümüyle başlayan olaylarda “Polis gösterileri ateşliyor mu?” sorusu da gündemde. Aşırı sağcıların edindikleri bir belge, internet sosyal paylaşım siteleriyle Telegram ve WhatsApp grubları arasında dolaşıyor. Birgün'den Erk Acarer'in haberine göre Tutuklama emrine ilişkin belgede, katil ve maktülün kimlikleriyle olayın nasıl gerçekleştiğine ilişkin ayrıntılar bulunuyor.

Belgede maktülün kaç bıçak darbesiyle öldüğü de anlatılıyor. Belge, AFD ilçe örgütüyle açılımı "Batının İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar” olan Dresten kökenli Pegida’ya da (Patriotische Europäer Gegen Islamisierung Des Abendlandes) gönderildi. Tutuklama emri, bu iki kurum üzerinden yayıldı. Ancak esas önemli konu belgenin sağcı radikallere polis tarafından sızdırıldığının ileri sürülmesi.

BELGEDEN SONRA YENİ GÖSTERİ PLANLANDI

Adalet Bakanlığı, konuyla ilgili henüz resmi bir açıklamada bulunmadı. Belgenin özgünlüğünü onaylamadı ancak reddetmedi de. Saksonya İçişleri Bakanlığı, Twitter’dan belgenin nereden geldiğinin anlaşılamayacağını yazdı. Alman Bild gazetesi ise bir polis sözcüsünün belgenin gerçekliğini doğruladığını bildirdi. Aşırı sağcılar, hızla oyalanıp yayılan belgenin ardından bugün için (Perşembe) bir gösteri çağrısı daha yaptılar.

NAZİLER, SOLCULARI FİŞLİYOR İDDİASI

Öte yandan, bir başka iddia ise solcuların Naziler tarafından fişlendiği yönünde. Sol gruplar, cep telefonunuyla para yollayıp, almayı ve hesap bakiyesini kontrolü sağlayan PayPal uygulamasıyla aralarında 1 euro’luk bağışlarlar topluyorlar. Naziler’in para gönderenleri kayıt edip, böylece solcu fişledikleri ileri sürülüyor.

SAKSONYA'DA YENİ POLİS BAŞLIĞI

Geçen hafta, Almanya’nın Dresden kentinde aşırı sağcıların düzenlediği gösteri sırasında bir grup gazetecinin çekim yapmasını engelleyen bir protestocunun, aslında polis teşkilatından olduğu ortaya çıkmıştı. “Protestocu polis”, Alman televizyonu ZDF'nin ekibine kendisini çekmemelerini söylemiş, ardından polisi çağırarak ekibin işini yapmasını engellemişti. Alman yetkililer, protestocunun olay sırasında izinli olan bir polis memuru olduğunu açıkladı. Alman die tageszeitung gazetesi polisin bu müdahalesini “Saksonya’da yeni polis başlığı” ifadeleriyle manşete taşımıştı.