Polis kurşunuyla 12 yaşında katledilen Uğur Kaymaz, ölüm yıl dönümünde anıldı

Polis kurşunuyla 12 yaşında katledilen Uğur Kaymaz, ölüm yıl dönümünde anıldı

Polis kurşunuyla 2004 yılında katledilen Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz, ölüm yıl dönümlerinde mezarları başında anıldı.

Mardin'de, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nden bir gün sonra 21 Kasım 2004'te polis kurşunuyla katledilen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz, ölüm yıl dönümlerinde mezarları başında anıldı. 

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 21 Kasım 2004'te evinin önünde polisler tarafından taranarak 13 kurşunla katledilen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz, ölüm yıl dönümünlerinde mezarları başında anıldı. 

'FAİLLERİ CEZALANDIRILSIN'

Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan HDP İl Eş Başkanı Salih Kuday, faillerin ortaya çıkarılması ve cezalandırılmasıyla çocuk cinayetlerinin önüne geçilmesinin mümkün olduğunu söyledi. Kürtlerin yaşadığı coğrafyada çocukların zırhlı araçlarla katledildiğini ifade eden Kuday, "Kürt çocuklarına her şey mubah görülüyor. Çocuk olsun, genç olsun, kadın olsun, ihtiyar olsun, kim olursa olsun Kürt öldürüldüğü zaman hiçbir savcı, mahkeme bunun arkasında durmuyor. Bu nedenle diyoruz ki; Ahmet Kaymaz ve Uğur Kaymaz’ın failleri cezalandırılsın" dedi. 

'MEŞRU MÜDAFAA' GEREKÇESİYLE TÜM POLİSLER BERAAT ETTİ

Uğur Kaymaz ve Ahmet Kaymaz'ın öldürülmesi sonrası açılan ve dört polisin yargılandığı dava, güvenlik gerekçesiyle Temmuz 2005’te Mardin Ağır Ceza Mahkemesi’nden Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi’ne alındı. Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi 2007’de "Meşru müdafaada bulundukları" gerekçesiyle tüm polislerin beraatına karar verdi.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi Haziran 2009’da mahkemenin beraat kararını oy birliğiyle onadı. İç hukuk yollarının tükenmesinin ardından, avukatlar davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdı.

2014 yılının şubat ayında kararını veren AİHM, Uğur Kaymaz ve Ahmet Kaymaz'ın öldürülmesine ilişkin "Yaşam haklarının ihlal edildiği" yönünde karar vererek Türkiye’yi toplam 70 bin euro maddi, 70 bin euro manevi tazminat ödemeye mahkum etti. Bunun üstüne Kaymaz Ailesi’nin avukatları yargılamanın yenilenmesini talep etti. Ancak Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi bu talebi gerekçe sunmadan Mart 2015’te reddetti.