Polis, Amara Kültür Merkezi önündeki Suruç anmasına saldırı girişiminde bulundu

Polis, Amara Kültür Merkezi önündeki Suruç anmasına saldırı girişiminde bulundu

Suruç Katliamı'nın beşinci yıl dönümünde, Amara Kültür Merkezi önünde Suruç’ta hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının taşınmasını gerekçe gösteren polis, anmaya saldırı girişiminde bulundu.

Suruç'taki Amara Kültür Merkezi'nde cihatçı terör örgütü IŞİD tarafından düzenlenen saldırıda yaşamını yitiren 33 yurttaş, katliamın yaşandığı noktada anıldı. Suruç'ta hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının taşınmasını gerekçe gösteren polis, saldırı girişiminde bulundu.

Katliamın 5. yıl dönümü için Suruç Amara Kültür Merkezi'nde anma yapıldı. Anmaya, Suruç aileleri, Suruç yaralıları, HDP Milletvekilleri Feleknas Uca, Hasan Özgüneş ve Ömer Öcalan, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ile ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, SGDF Eş Başkanı Alev Özkiraz, Ankara Gar katliamında kızı Başak Sidar Çevik'i yitiren ve kayyumla görevden alınan Suruç Belediye Eşbaşkanı Hatice Çevik, PSA Genel Başkanı Gani Kaplan, Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Müslüm Metin Hacı Bektaş Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez katıldı.

'VAZGEÇMEDİK, UNUTMADIK'

Saldırıdan yaralı olarak kurtulan Dr. Çağla Seven, "Kanlarımızın, acılarımızın birbirine karıştığı yerdeyiz. Onların anısına saygıyla, dayanışmamızla mücadelemizi her zaman yürüttük. Suruç'u unutturmaya  anısına saygımızı yitirmedik. Mücadelemizi her zaman yürüttük. 5 yıldır unutturmaya çalışanlar, adalet mücadelemisi yok saymaya çalışanlara karşı hep birlikte mücadele veriyoruz" dedi. 

ETHA'nın haberine göre, anma için Amara'ya gelirken aramalardan geçtiklerini söyleyen Seven, saldırıyı engellemeyenlerin adalet mücadelesini engellemeye çalıştığına vurgu yaptı. Seven şöyle konuştu: 

"5 yıl önce katliamı yapanlar elini kolunu sallayarak aramıza karıştı. Emniyet müdürlüğünün önünden geçmesine rağmen durdurulmadı. Ama bizi o gün de arandık bugün de arandık. İlk yıl anma yapmamız engellendi. Bu bahçeye girmemize izin verilmedi. Bu bahçeye anıt dikmemize bile izin verilmedi. Suruç, büyük bir insanlık suçudur. O gün bu saldırı engellenseydi, sonraki katliamlar olmayacaktı. Bizler 5 yıldır adalet mücadelesi yürütüyoruz. Suruç'u unutmuyoruz, unutmayacağız. Nefesimiz yettiğince adalet mücadelesine devam edeceğiz. Vazgeçmedik, unutmadık, affetmedik yine buradayız."

POLİS, HAYATINI KAYBEDENLERİN FOTOĞRAFLARINA SALDIRDI

Anmada konuşmalar yapıldığı sırada, Suruç'ta hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının taşınmasını engellemek istedi. Fotoğrafları taşıyanlar fotoğrafların ellerinden alınmasına izin vermezken, saldırı girişimi protesto edildi. "Suruç'un hesabı sorulacak" sloganları atılırken, hiçbir koşulda fotoğrafların taşınmasının engellenemeyeceği vurgulandı. 

Ailelerin ve Suruç yaralıları tepki gösterirken, "patlamayı engellemediniz, fotoğraflarımızı engelliyorsunuz" diye tepki gösterdi. Ardından karanfiller ve fotoğraflar Amara Kültür Merkezi bahçesindeki ağacın altına bırakıldı.