Plastik atık ithalatı yasaklandı

Plastik atık ithalatı yasaklandı

Çevre ve Şehircilik ile Ticaret bakanlıklarınca etilen polimerler grubundaki atık plastik ambalajların ülkeye girişi bugün itibarıyla yasaklandı.

Türkiye'nin atık plastik ambalaj ithalatına yönelik değişiklik bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Çevre ve Şehircilik ile Ticaret bakanlıklarınca yapılan düzenlemeler çerçevesinde etilen polimer grubundaki plastik ambalaj atıklarının Türkiye'ye girişine 2 Temmuz itibarıyla son verildi.

Türkiye, geçen yıl etilen polimer grubundaki plastik maddelerin 72,3 milyon dolarlık atık ithalatını gerçekleştirirken, bu yılın ilk 4 ayında tutar 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 135 artarak 51,2 milyon dolara ulaştı.

Greenpeace Akdeniz'in Avrupa İstatistik Ofisi’nden derlediği verilerine göre Türkiye, Avrupa’dan plastik çöpü ithalatında birinci konumdaydı.

AB ülkelerinden 2019 yılında ithal edilen 14 milyon ton atığın 582 bin 296’sı plastikti. 2019 yılında plastik atık ithalatı en yüksek seviyeye ulaşarak aylık ortalama 48 bin 500 tona yükseldi.

Türkiye’nin en fazla plastik atık ithal ettiği ülkeler sırasıyla İngiltere, İtalya, Belçika, Almanya ve Fransa olmuştu. 2017 yılında Çin’in plastik atık ithalatı yasağı getirmesinin ardından, Avrupa ülkeleri için Türkiye bu alanda yeni adres haline gelmişti.