Philip Morris işçilerinden İstanbul’da eylem

Philip Morris işçilerinden İstanbul’da eylem

İzmir’de sendikalı oldukları için işten çıkarılan Philip Morris işçileri, İstanbul’daki Philip Morris Genel Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

Ersan Kınık

İzmir’de Devrimci İşçi Sendikalar Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan ve 18 gündür eylemde olan Marlboro işçileri, eylemlerini İstanbul’da bulunan Philip Morris Genel Müdürlüğü önüne taşıdı.

İzmir Torbalı’da bulunan Philip Morris isimli tütün fabrikasında çalışan ve DİSK’e bağlı Gıda-İş’e üye oldukları için işten çıkarılan işçiler, İzmir’de 18 gündür sürdürdükleri eyleme, bugün İstanbul’da bulunan Philip Morris’in genel müdürlüğü önünde devam etti.

İşçilerin eylemine, Tuzla’da hakkını almak için direnen ETF Tekstil işçileri, İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, Birleşik Metal-İş, İletişim-İş, Cam Keramik-İş, DERİTEKS, Liman-İş ve Tüm Bel-Sen temsilcileri de destek verdi.

Philip Morris Genel Müdürlüğü önünde düzenlenen eylemde DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan basın açıklaması yaptı.

‘İŞÇİLER İNSANLIK DIŞI MUAMELEYLE KARŞI KARŞIYA KALDILAR’

İşçilerin örgütlenme hakkına dönük saldırıyı kınayarak konuşmaya başlayan Aslan, “Örgütlenme çalışmasını kırmak ve engellemek için onlarca arkadaşımız sürgün edilmeye çalışıldı, kabul etmedik.  Marlboro işvereninin baskıları sürgünle sınırlı kalmadı, şu ana kadar 120 aşkın işçi arkadaşımız keyfi ve hukuksuz biçimde işten atıldı, atılmaya devam ediliyor” dedi.

İşçilerin, işten atıldıktan sonra insanlık dışı muameleye maruz bırakıldıklarını ifade eden Aslan, “Fabrika içinde tuvalete dahi girmeleri engellendi. Fabrika dışında bekleyen işçi arkadaşlarımızın getirdiği ekmek ve suların fabrika içindeki işçilere ulaşmasını engellediler” diye konuştu.

‘FABRİKA ADETA CEZAEVİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ’

Fabrika yönetiminin, sendikal örgütlenmeye karşı fabrika içerisinde ikna odaları kurduğuna dikkat çeken Aslan, şu sözleri kaydetti:

“İşçiler bu odalarda sendikadan istifaya zorlandı, mobbing ve her türlü baskıyla karşı karşıya kaldı. İçerdeki ve fabrika dışındaki işçiler birbirini görmesin diye fabrikanın tel çitleri bezlerle kapatıldı, tel çitler yükseltildi. Fabrika adeta cezaevine dönüştürüldü.”

‘İŞÇİ KIYIMI KARŞISINDA SESSİZ KALMAMIZ BEKLENEMEZ’

Marlboro işçileri haklarını alıncaya dek mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Aslan, “İnsanca ücret almak isteyen Marlboro işçilerine dönük yaşanan işçi kıyımı karşısında sessiz kalmamız beklenemez. Hem Torbalıda hem burada mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz dedi ve konuşmasına şöyle devam etti:

“Burada yasa dışı olan bir şey varsa, o da sendikalı olma hakkı anayasal olarak ana sütü gibi helal olan işçilere karşı takınılan bu tutum ve saldırılardır. Daha önce yaptığımız tüm demokratik ve meşru eylemlerimizde olduğu gibi bir kere daha buradan taleplerimizi kamuoyuna ve Philip Morris Marlboro Sigara Fabrikası / Eroroserve patronlarına duyurmak isterim”

Aslan, son olarak işçilerin ve sendikanın taleplerini şu şekilde sıraladı:

1) Atılan işçiler geri alınsın

2) Ücretler insanca yaşanabilecek bir seviyeye çıkarılsın

3) Zorunlu mesailer kaldırılsın

4) Tüm mobbing ve baskın yöntemlerine son verilsin

5) Sendikalı ve iş güvenceli çalışma hakkımız tanınsın