Petrol sızıntısı Akdeniz’i kaplıyor: Mersin sahillerinde görüldü

Petrol sızıntısı Akdeniz’i kaplıyor: Mersin sahillerinde görüldü

Suriye’de bir elektrik santralindeki arıza nedeniyle denize sızan ve 15 bin ton olduğu iddia edilen petrol sızıntısı Mersin sahiline kadar geldi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer, yakın zamanda Mersin’in batısı olan Taşucu’na kadar bu sızıntının ilerleyebileceğini söyledi.

Suriye’de bir elektrik santralindeki arıza nedeniyle denize sızan 15 bin ton petrol Mersin sahiline kadar geldi. Bakan Karaismailoğlu ise Türkiye’nin Doğu Akdeniz’ine ulaşan sızıntıya rağmen kirlilik olmadığını söylerken; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer sosyal medya hesabında sızıntının Mersin sahillerine kadar geldiğini gözler önüne serdi.

Suriye’de geçen hafta bir elektrik santralinde meydana gelen ve Akdeniz’de hızla yayılan petrol sızıntısı Mersin sahillerine kadar geldi.

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Kopernik 1 uydusu tarafından kaydedilen görüntülerde sızıntının yarattığı, 800 kilometrekarelik New York şehri büyüklüğündeki kirlilik gözler önüne serildi. Bu, başlangıçta düşünülenden çok daha büyük bir kirliliğe işaret ediyor. Zira geçen hafta gelen açıklamalarda sızıntının sadece 26 kilometre kare olduğu ifade edilmişti.

Suriyeli yetkililer sızıntının 23 Ağustos'ta Baniyas elektrik santralinde 15 bin ton yakıtla dolu bir tanktan kaynaklandığını açıklamıştı. Yetkililer, petrol sızıntısının hızla Kıbrıs’a yaklaştığını açıklamış, bu durum Kuzey Kıbrıs’ta paniğe neden olmuştu. Daha sonra sızıntının rüzgar sayesinde ada kıyılarından bir miktar uzaklaştığı açıklanmıştı.

Kuzey Kıbrıs’tan uzaklaşan petrol sızıntısı Türkiye sahillerine kadar ulaştı. İlk başta Hatay Samandağ sahillerinde görülen petrol atıkları şimdi de Mersin sahillerine kadar geldi.

‘YARINDAN SONRA, TAŞUCU ÇEVRESİNDE GÖRÜLEBİLİR’

Sosyal medya hesabında paylaşarak deniz kirliliğinin boyutunu gözler önüne seren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, tehlikenin boyutunu şu sözlerle anlattı:

“Suriye’deki bir termik santralden denize sızan petrol, sahillerimize kadar ulaştı.

Ekiplerimiz, Çevre İl Müdürlüğü'ne destek oldu ve Tarsus Plajı'nda temizlik çalışması gerçekleştirdi.

Yarından sonra, Taşucu çevresinde görülebilir.”

BAKAN TEDBİR ALDIK DEMİ AMA SIZINTI ANTALYA’YA KADAR ULAŞABİLİR

Sızıntının ilerlemesi karşısında Türkiye de harekete geçmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ta şu ana kadar ulaşmış herhangi bir kirliliğin söz konusu olmadığını ve sınırlarla ilgili bütün tedbirlerin alındığını söylese de Samandağ’dan sonra Mersin sahillerinden de gelen görüntüler Akdeniz’in petrol ile kaplandığını gözler önüne serdi.

Suriye kaynaklı petrol sızıntısı Doğu Akdeniz'i tehdit ediyor. Karaismailoğlu teyakkuz halinde olduklarını ve bütün tedbirleri aldıklarını duyurmuştu. Karaismailoğlu sızıntı ile ilgili şunları söyledi:

“Geçtiğimiz pazartesi sabahından itibaren teyakkuz halindeyiz. Ülkemizin Suriye sınırından 110 kilometre güneyinde bir elektrik santralinden petrol sızıntısı oldu bu da Akdeniz'e doğru yayılmaya başladı. Öncelikle Kuzey Kıbrıs’ın kıyılarını, denizlerini koruma altına aldık ama şu anda ülkemize ve Kuzey Kıbrıs’a ulaşmış herhangi bir kirlilik yok.

Bütün tedbirlerimizi aldık römorkörlerimiz, teknelerimiz, kirlilikle mücadele gemilerimiz bölgede. Özellikle bu sabah itibarıyla da 13 tır kirlilikle mücadele araçlarımız, ekipmanlarımız, malzemelerimiz İskenderun'a ulaştılar, sınırları çevirdik kirliliğin ülkemize ulaşmaması için.”

DAHA FAZLA