Petrol-İş'ten Pulver Kimya patronuna: 'Kavgayı seçerlerse kavga kaçınılmaz olur'

Petrol-İş'ten Pulver Kimya patronuna: 'Kavgayı seçerlerse kavga kaçınılmaz olur'

Pulver Kimya'dan atılan işçiler için yapılan açıklamada, "Kavgayı seçerlerse kavga kaçınılmaz olur" denildi.

Pulver Kimya'da  3 işçinin işten çıkarılması üzerine Petrol-İş açıklama yaptı. Fabrika önündeki açıklamada örgütlülüğün kazanımlarına ve fabrikadaki örgütlü geçmişlerine dikkat çeken Petrol-İş Genel Başkanı Süleyman Akyüz, "Pulver bizi de tanıyor, ortak tanıdığımız dostlar da var, onlara da sorsunlar. Ama hayır kavgayı seçerlerse, kavga kaçınılmaz olur" dedi.

Koceli'nde Gebze Organize Sanayi Bölgesinde (GOSB) bulunan Pulver Kimya'ya bağlı Conta Elastik'te örgütlenen Petrol-İş, çoğunluğu sağladı. Beyaz eşya parçası üretimi yapan şirketteki örgütlenmenin arından 3 işçi, patron tarafından işten çıkartıldı. Yaşananlar üzerine fabrika önünde Petrol-İş tarafından açıklama yapıldı.

'3 ÖNCÜ ARKADAŞIMIZIN İŞ AKİTLERİ FESHEDİLDİ'

Fabrika önünde yapılan açıklamada konuşan Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Eyüp Akdemir, Pulver Kimya’nın 1998 yılına kadar İstanbul'un Kâğıthane ilçesinde faaliyet gösterdiğini ve o yıla kadar Petrol-İş’in fabrikada örgütlü olduğunu söyledi. Pulver Kimya'nın o dönem çok az sayıda işçisini Gebze’ye getirerek sendikal örgütlülüğü sonlandırdığını, patronun Gebze’ye geldikten sonra da örgütlenme çalışmasının ilkini işçileri bir şekilde ikna ederek bertaraf ettiğini söyleyen Akdemir, "Pulver Kimya'nın alt şirketlerinden Conta Elastik'te yeterli çoğunluğu sağladık, bakanlık müracaatını yaptık ancak bu sabah gece vardiyasından çıkan 3 öncü arkadaşımızın işveren iş akitlerini feshetti. Bizler demokratik mücadelemizin yanında müzakeremizi de sürdürebilmek adına işverenden görüşme talebinde bulunduk. 1998'de Gebze'ye taşınarak burayı örgütsüz bıraktı. Daha sonra yine örgütlenme faaliyeti yürüttük. O dönem işveren burada öyle vaatlerde bulunarak, işçileri yine sendikasızlığa itti" ifadelerini kullandı. 

'MÜZAKERE KAPILARIMIZ AÇIK'

Evrensel'de yer alan habere göre fabrika önünde patrona seslenen Petrol-İş Genel Başkanı Süleyman Akyüz ise "Sendikasız yerle sendikalı yer arasında olan farkı en iyi yeni örgütlenen yerler biliyor. Çalışanlara bir hak kazanımı olacağı için karşı çıkıyor işverenler zaten. Bırakın insanların tercihine karışmayı, destek verin. Çünkü bu insanlar ürettikçe siz varsınız. Bu insanların aidiyet duygusunu geliştirmek istiyorsanız işyerindeki şartları ve koşulları düzelteceksiniz. Bunu da sizin inisiyatifine bırakamayız. Bıraktık, ne oldu? Olmuyor işte. O yüzden hiç karşı çıkmaya gerek yok. Bütün müzakere kapılarımız açık. Şu anda söylesin, 'Bu işi çözelim' desinler, çözeriz" diye konuştu.

'KAVGAYI SEÇERLERSE KAVGA KAÇINILMAZ OLUR'

"İnsanlar tercihlerini kullanmış, sendika seçimini yapmış Niye adam atıyorsunuz, niye ekmeğiyle oynuyorsunuz?" diye soran Akyüz, "Bırakın bu işleri, artık Türkiye'de bu gidişat değişecek. Bugün yüzde 14 olan örgütlü insan sayısı artacak. Örgütsüz işyerleri olumsuz bir şekilde gösterilecek artık. Bu gelen kuşak ve nesil buna tahammül etmeyecek. Çünkü gelecekleri yok, eğer sendika yoksa gelecek yok. Güvencemiz birliğimizdir, güvencemiz örgütlü yapımızdır, güvencemiz sendikalı olmamızdır, güvencemiz ortak hareket etmemizdir. İçeride 'Siz ne istiyorsanız vereceğiz' diyebilirler, garantisi ne? Bu işin tapusu sendikalı toplu sözleşmedir. Geleceğinizi kurtarmak, çoluk çocuğunuzun nafakasını garantiye almak istiyorsanız örgütlü olmak zorundayız. Pulver bizi de tanıyor, ortak tanıdığımız dostlar da var, onlara da sorsunlar. Ama hayır kavgayı seçerlerse, kavga kaçınılmaz olur. Sendikamız da arkadaşlarımızın sonuna kadar yanında olur" şeklinde konuştu.

SİYASİ PARTİLERDEN DESTEK

Öte yandan Pulver Kimya önünde yapılan basın açıklamasına Petrol-İş Gebze üyesi Trelleborg işçileri yürüyüş ve sloganlarıyla desteğe geldi. Ayrıca açıklamada Emek Partisi İl Başkanı Arzu Erkan ve parti üyeleri ile Türkiye İşçi Partisi de yer aldı.