Petrol-İş'te yeni başkan Süleyman Akyüz oldu

Petrol-İş'te yeni başkan Süleyman Akyüz oldu

Petrol-İş Sendikası'nın 28. Olağan Merkez Genel Kurulu'nda Süleyman Akyüz sendikanın yeni başkan seçildi.

Petrol-İş Sendikasının 28. Olağan Genel Kurulu'nda, mevcut başkan Ali Ufuk Yaşar'a karşı yarışan Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz genel başkanlığa seçildi.

Evrensel'den Vedat Yalvaç'ın haberine göre, ,ki gün süren genel kurul, İstanbul Altunizade’de bulunan genel merkez binasında dün başladı. Mevcut Başkan Ali Ufuk Yaşar ve Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz’ün yarıştığı genel kurulda Adalet Kul ise bağımsız olarak genel sekreterliğe aday oldu. 250 delege işçi ile CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Türk-İş genel merkez yöneticileri, Türk-İş’e ve DİSK’e bağlı sendika başkanları, pek çok ülkeden sendika temsilcileri de kongreye katıldı.

Genel Kurulun Divan Başkanlığını yapan Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Alemdar, “Kriz zamanlarında faturayı hep emekçiler, bizler ödüyor. İşsiz, aşsız kalanlar hep işçiler. Ancak artık bu bedeli biz ödemek istemiyoruz” dedi. Alemdar taşeron sorununa ilişkin ise “Türk-İş ne yazık ki taşeron işçilerin kadro sorununu çözememiştir. Taşeron işçilerin sorunları halen devam etmektedir” dedi.

Daha sonra söz alan Petrol-İş Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar ise ekonomik krize işaret ederek, “Yürütülen yanlış ekonomik politikalar bu krizi oldukça derinleştirdi. Krizin sebebi biz değiliz. Sonuçları itibariyle bize yansıyan krizi reddedecek olan da bizleriz. Emekçilerin en az zarar görmesi için gerekeni yapmak zorundayız” diye konuştu. Yaşar, gerçek işsizlik rakamının yüzde 18 olduğunu, her gün 5 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini ifade etti. Kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesine ilişkin de “Bir kez daha bu genel kuruldan kırmızı çizgimiz olduğunu, haykırmak istiyorum. Ama burada Türk-İş yöneticileri, bağlı sendikaların genel başkanları var. Ne kadar hazırlıklıyız. Ha deyince greve çıkmaya ne kadar hazırız bunu gözden geçirmek zorundayız” dedi. Sürekli krize karşı mücadele vurgusu yapan Yaşar, konuşmasında yüzde 6 ile biten TÜPRAŞ sözleşmesine ve yüzde 8’le biten kamu sözleşmesine ilişkin konuşmaması dikkat çekti.

Yaşar’ın konuşmasının ardından söz alan İndusriAL Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan da Türkiye’de büyük bir demokrasi sorunu olduğuna vurgu yaparak, “Demokrasi olmadan örgütlenmek, faaliyet göstermek, işçinin menfaatlerini korumak mümkün değildir” dedi

Petrol-İş Eski Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ise “Birkaç istisna dışında sendikaların büyük bir kısmı inanılmayan, güvenilmeyen, toplum nezdinde dikkate alınmayan örgütler haline gelmişlerdir. Burada esas olan dramatik olan sendika başkanlarının bu durumdan çıkmak için çaba harcamamaları, sendikaların eriyip gitmesine göz yummalarıdır. Bu durumdan çıkış ağlayarak, sızlayarak, yakınarak değil ancak radikal kararlarla olur. Sizin asıl göreviniz örgütü güçlendirmek, işçilere sınıf bilincini kazandırmak” dedi.