Petrol fiyatlarında "resesyon" baskısı

Petrol fiyatlarında "resesyon" baskısı

Sabah saatlerindeki düşüş sonrası brent petrol 110 doları aştı.

Yüksek enflasyon ile mücadele eden ABD ekonomisinin resesyona girme olasılığı, fiyatlandığı küresel pazarda petrol fiyatları baskılanmaya devam ediyor. Sabah saatlerinde yaşanan düşüş sonrası brent petrol 110 doların üzerine çıktı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın enflasyon ile mücadele ederken ABD ekonomisinin resesyona girmesi olasılığının bilincinde oldukları söylemi küresel pazarda talebin yavaşlayacağı endişelerini ortaya çıkararak petrol fiyatlarını aşağı çekiyor.

İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) ardından Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) da faiz artırımına gidecek olmasının küresel ekonomik büyümeyi yavaşlatacağı, yüksek enflasyonun hane halklarının harcama güçlerini aşağı çekmesinin akaryakıt talebini de azaltacağı değerlendirmeleri petrol fiyatlarını baskılıyor.

DÜŞÜŞ SONRASI KAYIPLAR GERİ ALINDI

Petrol fiyatlarında resesyon baskısı fiyatları aşağı çekmeye devam ediyor. Sabahın erken saatlerinde ABD ham petrolü yüzde 3 düşüşle 103 dolara; brent petrol de yüzde 3'e yakın kayıpla 109 doların altını gördükten sonra kayıplarını geri aldı. Fiyatlardaki dalgalanmalar sonrası brent petrol 110 doların ABD ham petrolü de 105 doların üzerine çıktı.  

Dünya gazetesinin aktardığına göre analistler, ikinci çeyrek sonu yaklaşırken ABD ve Avrupa merkezli serbest yatırım fonlarından gelen pozisyon kapatma satışlarının da petrol fiyatlarındaki gerilemede rol oynadığını belirtiyorlar.

DAHA FAZLA