PETLAS, fabrika önünü işçiler eylem yapmasın diye tırlarla kapattı

PETLAS, fabrika önünü işçiler eylem yapmasın diye tırlarla kapattı

Kırşehir'de 47 işçinin çıkartıldığı PETLAS/AKO'da patron, direnişteki işçilerin fabrika önünde durmasını engellemek için fabrikanın girişini tırlarla kapattı.

Kırşehir’de bulunan PETLAS Taşımacılık ve Lojistiğini yapan 400 işçinin çalıştığı Abdulkadir Özcan Otomotiv Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. fabrikasında çalışan işçiler, insanca yaşayabilecek ücret ve kötü çalışma koşulları nedeniyle DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası’na üye olmuş ancak patronun yoğun baskısıyla karşılaşılarak 47 işçinin işine son verildi.

PETLAS’ta direnişte olan işçiler salı günü basın açıklaması yaptıkları günün sonrasında fabrika önüne geldiklerinde, işverenin yaptığı düşmanlığın bir yenisi ile karşılaştılar. Yapılan eylemden rahatsız olan PETLAS/AKO işvereni işçilere karşı önlem almak için direnişin ikinci gününden itibaren fabrikanın girişini tırlarla kapattı. İşçiler bu duruma karşı eylemlerini Ankara/Kayseri karayolu üzerinde devam ettirme kararı aldı.

İşten atılan Petlas işçileri, “Anayasal hakkımızı kullandık. Bu hakkımızı kullandık diye işten çıkarıldık. Sendika anayasal hakkımız suç işlemiyoruz. Yaz-kış demedik insani olmayan çalışma koşullarında ikinci sınıf insan muamelesi görerek yıllarca çalıştık. Ama bize bunu bile çok görüyorlar” ifadelerine yer verdi.

PATRON PANİK HALİNDE

“PETLAS/AKO patronu yapılan açıklamadan sonra fabrikanın girişini tırlarla kapattı ne düşüyorsunuz?”sorusuna, Nakliyat-İş Sendikası  Eskişehir Anadolu Şube Başkanı Ali Özçelik, “ İşveren sendikal örgütlenmeyi engellemek için her yolu deniyor genel olarak tüm işverenler böyle yöntemlere başvuruyorlar. Ama biz alışkınız bu tür davranışları bizler, panik, ne yapacağını bilememe ve paranoya olarak değerlendiriyoruz. Sendikamız ve üyelerimizle birlikte hem içerde çalışan üyelerimizle hem de haksız, hukuksuz bir şekilde işten atılan üyelerimizle kararlı bir şekilde bu örgütlenmeyi direnişi başarıya ulaştırarak toplu sözleşmeyi imzalayacağız” ifadeleriyle cevap verdi.

Neyseo haber sitesinden Hüreyra Oflaz'ın haberine göre, aynı zamanda işçiler Kırşehir Anıt Meydan’da işlerine geri dönmek için stant açarak imza kampanyası başlattı.

NE OLMUŞTU?

PETLAS patronu işçilere baskı yaparak sendikadan istifa etmelerini ve e-devlet şifrelerini vermelerini istemişti. İşverenin baskılarına karşı çıkan 47 işçi işten çıkartılmıştı. Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Sendika üyeleri ve işten atılan işçiler 16.07.2019 tarihinde fabrika önünde basın açıklaması yaparak direnişi başlattıklarını duyurmuştu.