Peskov: Rusya dışındaki tüm ülkeler Suriye’de uluslararası hukuka aykırı olarak bulunuyor

Peskov: Rusya dışındaki tüm ülkeler Suriye’de uluslararası hukuka aykırı olarak bulunuyor

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya dışındaki tüm ülkelerin Suriye’de uluslararası hukuka aykırı biçimde asker bulundurduğunu söyledi. Kremlin ayrıca, “Terörist unsurlarla mücadele devam edecek” dedi.

Rusya’da bir televizyon kanalında katıldığı programda konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya dışındaki tüm ülkelerin askerlerinin Suriye’de uluslararası hukuka aykırı olarak bulunduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 ya da 6 Mart’ta görüşmesini umduklarını ifade eden Peskov, ikili arasında gerçekleşecek görüşmenin zor bir görüşme olacağını, ancak Erdoğan ve Putin’in İdlip’teki durumun istikrara kavuşturulmasına odaklandıklarını teyit ettiğini ifade etti.

‘DİĞER ÜLKELER HUKUK KURALLARINA AYKIRI OLARAK BULUNUYOR’

Peskov, görüşmede öncelikle Soçi anlaşmasının nasıl uygulanacağına dair fikir paylaşımı yapılması ve her iki ülkenin daha önce üstlendiği hangi sorumlukları yerine getirmesi gerektiğinin konuşulmasının beklendiğini kaydetti.

“Suriye’de meşru hükümetin talebi doğrultusunda meşru olarak askerlerini bulunduran tek ülke Rusya” diyen Peskov, “Tüm diğer ülkeler Suriye’de uluslararası hukuk kuralları ve prensiplerine aykırı olarak bulunuyor” dedi.

‘TÜRKİYE SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMEDİ’

Peskov, “Suriye askerlerinin son günlerde gerçekleştirdiği tüm eylemlerin teröristlerle mücadele etmeye yönelik” olduğunu, “Soçi mutabakatı gereği, özellikle de Türkiye’nin bu terörist unsurların aktif olmamasını sağlamakla yükümlü olduğunu” vurguladı.

Peskov, “Türkiye ne yazık ki bu sorumluluklarını yerine getirmedi. Teröristler Suriye ordusuna taarruza geçti” dedi.

Suriye’deki teröristlerin Rus askeri mevzilerine de saldırı gerçekleştirdiğini belirten Peskov, “Bu nedenle gelen bazı açıklamalara rağmen bu terörist unsurlarla mücadele devam edecek” dedi.