Pervin Buldan Elazığ depremiyle ilgili konuştu: Yaşanan acı tablo, iktidarın vurdumduymazlığının sonucudur

Pervin Buldan Elazığ depremiyle ilgili konuştu: Yaşanan acı tablo, iktidarın vurdumduymazlığının sonucudur

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Buldan konuşmasında Elazığ depremiyle ilgili "Depremde devletin ulaşamadığı köylere ilk HDP gitti" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Elazığ depreminde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifa dileğinde bulundu.

Felaketlerin yaşandığı dönemlerde, toplumsal dayanışmayı her zamankinden daha fazla artırmak gerektiğini, bu dayanışmanın deprem sonrasında da süreklilik arz etmesinin toplumun beklentisi olduğunu belirten Buldan, kendilerinin de deprem sonrasında genel merkezde bir kriz masası oluşturduklarını ve çalışmalara hızlı bir şekilde başladıklarını söyledi.

Partilerinden bir heyetin kısa sürede Elazığ'a gittiğini ve yaşanan felaketi yakından gözlemlemeye çalıştığını anlatan Buldan, "Elazığ depremi bizlere bir kez daha göstermiştir ki Türkiye, ne yazık ki afetlere hazırlıklı bir ülke değildir. Doğal afete dayanıklı olmadığı tespiti olan 6 katlı bir bina 4 kişiye mezar oluyorsa bunun sorumluluğu doğal afete bağlanamaz. Yaşanan acı tablo, iktidarın vurdumduymazlığının, doğal afetlere hazırlıksızlığının bir sonucudur." diye konuştu.

Buldan, depremde yıkılan binaların dere kumu ile yapıldığı ve denetlenmediğinin ortaya çıktığını söyledi.

Bölgedeki heyetin 60 köye ulaşarak gerekli incelemeleri yaptığını anlatan Buldan, devletin ulaşamadığı köylere ilk etapta HDP'nin gittiğini ve halkın durumunu yerinde tespit ettiğini belirtti.

Depremden 4 gün sonra belirtilen köylere çadır ve battaniye gönderilmeye başlandığını dile getiren Buldan, şunları söyledi:

"O köylerden bir tanesinden bir tweet atılmış olsaydı inanın 4 gün sonra değil, o köylere 4 dakika sonra ulaşılırdı. AKP hükümetinin sorumluluğu, duyarlılığı bu kadardır. Depremin merkez üssü olan Sivrice'de yaşanan ağır hasarın nedeni önceki depremde meydana gelen ağır hasırın onarılmamış olmasıdır. Cami dahil olmak üzere hiçbir konutta doğru düzgün önlem alınamamıştır. Özellikle köylere temel ihtiyaç maddelerinin gönderilmediği tespiti yapılmıştır. Elazığ halkı ağır koşullar altında yaşamaktadır. Çadır ve ısıtıcı ihtiyacı yeteri ölçüde karşılanmamış, AKP hükümeti halkın dondurucu soğukta kalmasını izlemiştir."