Pervin Buldan: Bu şiddet ortamını durduracak olan yine biz kadınlarız

Pervin Buldan: Bu şiddet ortamını durduracak olan yine biz kadınlarız

HDP grup toplantısı 'kadın' gündemiyle toplantı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan yaptığı konuşmada, "Kadın cinayetleri artık doğal afetlerin ötesine geçmiştir ve bir şiddet afetine dönüşmüştür" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) grup toplantısı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla 'kadın' gündemiyle toplantı. Çok sayıda kadın örgütü temsilcisinin de katıldığı toplantıda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kadınların sorunlarına dikkat çekti.

Eş Genel Başkan Pervin Buldan, her yıl olduğu gibi bu yıl da çok daha güçlü, coşkulu, kararlı ve cesur bir şekilde alanlarda olacaklarını belirterek, "Bir ülkede kadın özgür, eşit olmadan o ülke özgür olamaz, hiç kimse eşit haklarda yaşayamaz" dedi.

2017 yılında 409 kadının katledildiğini hatırlatan Pervin Buldan, "Doğal afette bile bu kadar insan hayatını kaybetmeyebilir. Kadın cinayetleri artık doğal afetlerin ötesine geçmiştir ve bir şiddet afetine dönüşmüştür." diye konuştu.

OHAL ve KHK'lerden en fazla mağdur olanın yine kadınlar olduğunu söyleyen Buldan, "KHK'lar ile binlerce kadın iş hayatından ihraç edildi. Ekonomik özgürlüğü elinden alınan kadınlar erkeklere bağlı olarak yaşamaya zorlandılar" ifadelerini dile getirdi.

Buldan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

'BERKİN ELVAN'IN ANNESİNİ MİTİNGLERİNDE YUHALATTILAR'

"Erdoğan yaptığı konuşmada cennet annelerin ayakları altındadır dedi. Siz Berkin Elvan'ın annesini kendi mitinginizde yuhalatmadınız mı? Siz Berkin'in annesine bu zorbalığı reva görürken kendi annenizin ayağını öpebilirsiniz ancak biz zulüm gören bütün annelerin ayaklarından öpüyoruz.

Kadın milletvekillerimiz 2 yıldır siyasi tutsak olarak tutuluyor. Bazı vekillerimizin vekillikleri düşürüldü. HDP'li kadın siyasetçilerimiz yerde sürüklenmeye çalışılan kadın bedenini ayağa kaldırmaya çalışıyor. Biz milyonlarız ve gücümüzü haklılığımızdan alıyoruz.

Geçen hafta iki milletvekilimizin vekilliği düşürüldü. Siz Urfa ve Muş'ta oy veren insanları ne yapacaksınız? Siirt'te, Diyarbakır'da oy veren insanların iradesini yok sayıyorsunuz."

'AFRİN YANLIŞINDAN BİR AN ÖNCE GERİ DÖNÜN'

"Afrin savaşı başladığından bu yana Türkiye'de kadın cinayetleri de giderek artıyor. Sadece şubat ayında 48 kadın öldürüldü. Bunun nedeni yaratılan milliyetçi, militarist iklimin sokağa yansımasıdır. 'Ülke güvenliği için Afrin’e girdik' diyorlar ve kendi sınırları içerisinde bir kız çocuğunu, tehdit altındaki bir kadını koruyamıyorlar. Biz şöyle güçlüyüz, böyle kudretliyiz demenin bir faydası ve inandırıcılığı yok. Şimdi de çıkmışlar, 'Biz Afrin'i Afrinlilere teslim edeceğiz' diyorlar. Hangi Afrinliyi oradan çıkarıp hangi Afrinliyi, Afrin'e koyacaksınız. Afrin zaten Afrinlilerindir, çıkın oradan, ne işiniz var sizin Afrin'de.

Afrin'deki halklar, orada barış, huzur içerisinde yaşarken sizin Afrin'e gitmenizin ne anlamı var? Afrin'den Türkiye’ye herhangi bir tehdit olmazken, tek bir taş bile atılmazken, Afrin'de bu kadar insanın ölmesine niye seyirci kalıyorsunuz? Bu savaşlarda yaşamını yitiren her bir insanımızın vebali, o annelerin yüreklerindeki acı, döktükleri gözyaşı sizlere bir gün hesap soracak. İşte bu yüzden özellikle Afrin meselesinde yapılan ve uygulanmaya çalışılan yanlıştan bir an önce geri dönülmesi gerektiğini bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Birleşmiş Milletlerin ateşkes kararına Türkiye'nin acilen uyması gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz."

'BU ŞİDDET ORTAMINI DURDURACAK OLAN YİNE BİZ KADINLARIZ'

"Biz kadınlar, bize dayatılan savaş ve şiddeti kabul etmediğimizi bir kez daha haykırıyoruz. Tüm kadınlar, bu savaşa karşı çıkmalıdır, unutmayın ki savaş politikaları devlet ve erkek şiddetini doğuruyor. Buna karşı çıkmak, tüm kadınların sorumluluğudur. Bu savaşı durduracak olan yine biz kadınlarız. Barışı getirecek olanlar da biz kadınlarız. Bizlerin savaşlarda ölecek çocukları yok artık. Bizler her zaman daha güçlü bir irade  ve direnişle onurlu bir yaşamın savunucusu olmaya devam edeceğiz. Mücadeleyi her yerde ve her zaman büyütmeye devam edeceğiz. Kadınları yasadığı zulümlerden kadınlar kurtaracaktır. Vereceğimiz kadın özgürlük mücadelesi kurtaracaktır. Biz devletten ve eril erkek zihniyetinden özgürlük ve eşitlik talep etmiyoruz. Çünkü özgürlüğü ve eşitliği biz kendi mücadelemizle kazanacağız."

"BİZİM İTTİFAKIMIZIN ADI 'KADIN, BARIŞ, ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI"

"İttifakın adını, 'milli ittifak, cumhur ittifakı, erkek ittifakı, kadına karşı bir ittifak.' koydular. Biz çıktığımız sokaklarda, meydanlarda yaptığımız konuşmalarda şunu söylüyoruz: Biz de bir ittifak kurduk. Bizim ittifakımız kadın, barış, özgürlük ittifakıdır. Tüm kadın yoldaşlarımı bu ittifakın içerisine davet ediyor, ele ele, omuz omuza mücadele etmeye çağırıyorum."