Peri bacaları, imar affının ardından otel işgali altında

Peri bacaları, imar affının ardından otel işgali altında

İmar affının ardından UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki Kapadokya’dan sonra Göreme’de peri bacalarının silüetini bozacak inşaatlar hızla devam ediyor. 

İmar affının ardından 60 milyon yılda oluşan ve birinci derece arkeolojik ve doğal sit alanı olan Kapadokya’daki peri bacalarının arasında otel inşaatları hızla artmıştı. UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki Kapadokya’dan sonra Göreme’de peri bacalarının silüetini bozacak inşaatlar hızla devam ediyor. 

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden olan Kapadokya’da peri bacalarına zarar verilmesine ve tarih katliamına fütursuzca devam edilmesine tepki gösterdi.

PERİ BACALARINA ZARAR VEREN İNŞAATIN DENETİMİ BELEDİYEDE

Artı Gerçek'ten Rıfat Doğan'ın haberine göre konuya ilişkin konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Akla zarar bir şekilde peri bacalarına zarar verecek şekilde inşai çalışmalar yapılıyor. İnşaat duvarında ise ‘Denetimi Göreme Belediye Başkanlığı tarafından yapılıyor’ tabelasının asılı olması içler acısı bir durumdur. Tarihi ve doğayı koruması gereken kamu kurumu bu şekilde denetim yapıyorsa ağlanacak haldeyiz. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak hinterlandımızda yer alan Nevşehir’de yaşanan doğa ve tarih katliamına karşı sessiz kalmayacağız” dedi.  

MİMARLAR ODASINDAN SUÇ DUYURUSU

Candan “Sorumluluğu bulunan ve buna izin veren Göreme Belediyesi, Nevşehir Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyeleri dahil, tüm yetkililer hakkında TCK m. 257 uyarınca görevi kötüye kullanma ve 2863 sayılı kanuna muhalefetten, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla Nevşehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağız” diye konuştu.

“Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak doğal, tarihi ve kültür varlıklarımızın korunması için mücadeleye devam edeceğiz” diyen Candan, Koruma Kurulu'nu ve belediye yetkililerini sorumlu davranmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. 



İMAR AFFI KAÇAK YAPILAŞMAYI ARTIRDI

İmar affı, 60 milyon yılda oluşan ve birinci derece arkeolojik ve doğal sit olan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya’da peri bacalarında, mağaralarda kaçak yapılaşmayı hızlandırdı.

AKP'nin 8 Haziran’da yürürlüğe soktuğu yasa değişikliğiyle birlikte 1 Ocak 2018’den önce yapılmış olan imara aykırı konut, otel, kafe, restoran, ahır sahipleri ‘yapı kayıt belgesi’ almak için başvurma hakkına sahip oldu. 

Bununla birlikte; birinci derece tarihi ve doğal sit olan Ortahisar, Avanos, Ürgüp, Uçhisar ve Göreme’yi kapsayan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan yaklaşık 10 bin hektarlık alanda, kaçak yapılaşma bu yasayla birlikte hızla arttı.

Çok sayıda otel, kafe, restoran ve konut sahibi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne, yapmadıkları inşaatlar için bile başvurarak yapı kayıt belgesi aldı. Kaçak alanı olanlar ise yapı kayıt belgesinde alanı çok daha büyük göstererek, kaçak alanı iki-üç kat genişletti. Hazine arazisini işgal eden de oldu, sit alanına ahır, bağ evi yapan da. Hafriyatları ise Aşk Vadisi’ne, Kılıçlar Vadisi’ne döküldü.

DAHA FAZLA