Peri bacaları imar affına kurban gidiyor

Peri bacaları imar affına kurban gidiyor

İmara aykırı ve kaçak yapılara ruhsat verilmesine sebep olan imar affı ile Kapadokya'da bulunan peri bacalarında kaçak yapılaşma hızlanıyor.

İmar affı, 60 milyon yılda oluşan ve birinci derece arkeolojik ve doğal sit olan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya’da peri bacalarında, mağaralarda kaçak yapılaşmayı hızlandırdı. Aşk Vadisi, Güvercinlik, Çavuşin, Görkündere Vadisi’nde butik otel, kafe, villa, ahır yapılarak yok ediliyor.

'KAPADOKYA İMAR AFFINA KURBAN EDİLİYOR'

İhbarları araştırmak için Hürriyet'in Kapadokya’ya yaptığı ziyarette konuştuğu yurttaşlar, turizmciler, esnaf ‘imar barışı’ndaki son durumu şu sözlerle özetledi: “İmar affıyla tarihi mağaralar ve vadilerde yapılan inşaat, büyütme tadilatı, iş makinelerinin sesleri, tarihin çığlıkları gibi kulaklarımızı tırmalıyor. Açıkçası Kapadokya imar affına kurban ediliyor!”

YAKLAŞIK 10 BİN HEKTARLIK ALANDA KAÇAK YAPILAŞMA

AKP'nin 8 Haziran’da yürürlüğe soktuğu yasa değişikliğiyle birlikte 1 Ocak 2018’den önce yapılmış olan imara aykırı konut, otel, kafe, restoran, ahır sahipleri ‘yapı kayıt belgesi’ almak için başvurma hakkına sahip oldu. 

Bununla birlikte; birinci derece tarihi ve doğal sit olan Ortahisar, Avanos, Ürgüp, Uçhisar ve Göreme’yi kapsayan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan yaklaşık 10 bin hektarlık alanda, kaçak yapılaşma bu yasayla birlikte hızla arttı.

ALANI OLDUĞUNDAN GENİŞ GÖSTEREREK KAÇAK ALANI GENİŞLETTİLER

Çok sayıda otel, kafe, restoran ve konut sahibi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne, yapmadıkları inşaatlar için bile başvurarak yapı kayıt belgesi aldı. Kaçak alanı olanlar ise yapı kayıt belgesinde alanı çok daha büyük göstererek, kaçak alanı iki-üç kat genişletti. Hazine arazisini işgal eden de oldu, sit alanına ahır, bağ evi yapan da. Hafriyatları ise Aşk Vadisi’ne, Kılıçlar Vadisi’ne döküldü.

DAHA FAZLA