'Pembe tablo'lar ekonomik krizi gizleyemiyor: Bakandan itiraf gibi cevap!

'Pembe tablo'lar ekonomik krizi gizleyemiyor: Bakandan itiraf gibi cevap!

Hükümet cephesinin ekonomiye ilişkin çizdiği 'pembe tablo'lara rağmen, yapımı süren hipodromla ilgili soruya Bakan tarafından verilen yanıt krizin itirafı niteliğinde oldu.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı’nın Antalya’da yapımı süren hipodromla ilgili önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından verilen yanıtta, yüklenici firmanın yasal mevzuat çerçevesinde işin tasfiyesini istediği, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan alınacak görüş doğrultusunda gerekli planlamanın yapılacağı belirtildi. Arı, “Gelen bu cevap yaşanan ekonomik krizin bir göstergesidir” dedi.

Saray hükümeti tarafından ekonomiye dair çizilen ‘pembe tablo’lara rağmen yurttaşların ekonomik darboğazı günden güne artıyor. Son dönemde birçok yurttaş ‘geçinemiyoruz’ diyerek yaşamına son verme girişiminde bulunurken, AKP cephesinden sık sık “Ekonomik açıdan 2020’ye iyi başladık” açıklamaları geliyor.

Öte yandan artan girdi maliyetleri nedeniyle tamamlanması zora giren projelerin sözleşmelerinde ise tasfiye ya da devir yoluna gidiliyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Cavit Arı’nın ilk olarak yaklaşık bir yıl önce verdiği yazılı soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdığı ama cevap gelmeyince 8 Ocak tarihli yazılı soru önergesi ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye tekrar sorduğu Antalya Hipodromu’nun inşaatın dair sorulara Bakandan cevap geldi.

BAKANA İKİ SORU

Arı, soru önergesinde “İnşaatı tamamlanan ve teslime hazır olan Antalya Hipodromu halen TJK’ya teslim edilmemiş ve 2020 yılı yarış takvimine de alınmamıştır” diyerek, şu soruları yöneltti:

- İnşaatı bitmiş ve teslime hazır olan Antalya Hipodromu neden halen TJK’ye teslim edilmemiştir? Teslimi için ne beklenmektedir? Ne zaman teslim edilecektir?

- Antalya Hipodromu 2020 yılı yarış takvimine alınacak mıdır? Alınacaksa ne zaman alınması planlanmaktadır?

YÜKLENİCİ FİRMA TASFİYE İSTEMİŞ

Bakandan gelen cevapta, projede yapılan bir takım revizyonlar nedeniyle gecikmeler olduğu ve inşaatın devam ettiği ancak bu arada yüklenici firmanın da yasal mevzuat çerçevesinde işin tasfiyesini istediği, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan alınacak görüş doğrultusunda gerekli planlamanın yapılacağı yazıldı.

‘EKONOMİK KRİZİN GÖSTERGESİ’

“Gelen bu cevap yaşanan ekonomik krizin bir göstergesidir” diyen Antalya Milletvekili Arı, “2019 yılı başında yürürlüğe sokulan ilgili yasa maddesi ile artan girdi maliyetleri nedeniyle tamamlanması zora giren projelerin sözleşmelerine tasfiye ve devir imkan tanınmıştır. Anlaşılıyor ki hipodromu da ekonomik kriz vurmuştur. Müteahhitin bu kanundan yararlanarak sözleşmeyi feshetmek için müracaat ettiği görülmektedir” şeklinde konuştu.

TASFİYE HAKKI VERİLMİŞTİ

2018’den itibaren etkisini yoğun biçimde hissettirmeye başlayan ekonomik krizle birlikte 18.01.2019 tarihli ve 30659 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “7161 nolu Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile kamu ihale kanunun kapsamında iş yapan yüklenici firmalara tasfiye hakkı verilmişti.

‘PEMBE TABLO’LAR…

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Şubat’ta yaptığı açıklamada "2018'nin son çeyreğinde ve geçen sene tamamen dış kaynaklı bir ekonomik saldırı sebebiyle, hedeflerimizin biraz gerisinde kaldık. Hamdolsun bu ekonomik tuzağı bozduk ve ekonomimiz yeniden yükselişe geçti" demişti.

Erdoğan, 19 Şubat’ta AKP Meclis Grup Toplantısında ise “Ekonomik göstergelerde ağustos 2018 dönemi öncesini yakaladık, hatta pek çok alanda daha iyiye gittik. Bizi kur-faiz-enflasyon şeytan üçgenine almaya çalışanları bir kez daha hüsrana uğrattık. Enflasyon ve faizi düşürme konusunda kararlılığımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuşmuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da 20 Şubat’ta yaptığı açıklamada "2020 yılında da bütçeye çok iyi başladık. Son bir buçuk yılda ekonomide verdiğimiz mücadele ülkemizin nereden nereye geldiğini hepimizin görmesi lazım. Enflasyonda, kurda piyasa maliyetlerinde nereden geldik. 6 ay öncesinde yüzde 25-30-35 faizler vardı. Enflasyon yüzde 25 TÜFE’de yüzde 45 bunları yaşadık. Elhamdülillah bütün bu zor dönemler Türkiye kurumlarının ortaya koyduğu bu güçlü koordinasyon, uygulanan doğru politikalarla hiç kimsenin ihtimal vermediği bir şekilde bir şekilde gelişme süreci başladı” ifadelerini kullanmıştı.

Albayrak 25 Şubat’ta ise şunları söylemişti:

"2018'de 13 milyar doların üzerinde doğrudan yatırım geldi, 2019'da bu rakamın çok daha üzerine çıkacağız. Ekonomi yönetimimizin politika yelpazesi küresel ve yerel ekonomik göstergelerinin dikkatlice izlenmesi sürecinde, tüm süreçler uyumlandırılarak, dinamik bir şekilde koordine edilerek yürütülmekte. YEP'te ortaya koyduğumuz hedeflerin bir çoğunu yıl sonundan önce realize etmeye başlayacağız."

DAHA FAZLA