Pelosi, Tayvan’da!

Pelosi, Tayvan’da!

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'yi taşıyan uçak Tayvan'a indi.

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Hint-Pasifik temasları çerçevesinde Tayvan'ı da ziyareti bölgedeki gerilimi artırdı. Ziyaret, Çin ve Amerikan donanmalarını da hareketlendirdi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi taşıyan Boeing C-40C tipi SPAR19 adlı özel uçak Tayvan'a indi.

Tayvan medyası ve uçuş verilerini anlık paylalaşan FlightRadar sitesine göre Pelosi'nin uçağı Güney Çin Denizi güzergahına girmedi. Destinasyon özelliğini kapatan uçak Filipinler Denizi güzergahını kullandı.

Pelosi'nin uçağı, yerel saatle salı gecesi 22.45'te (TSİ 16.45) Taipei Songshan Havalananı'na iniş yaptı.

PELOSİ'NİN UÇAĞI TAYVAN'A İNDİ, ÇİN SAVAŞ UÇAKLARI TAYVAN BOĞAZINDA

Euro News’te yer alan habere göre; Nancy Pelosi'nin uçağı Tayvan'a indi. Çin, Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesi halinde ABD'nin 'büyük bir bedel ödeyeceği' tehdidinde bulunmuştu.

Bu arada Tayvan medyası Çin savaş uçaklarının Tayvan boğazı üzerinde havalandığını aktardı.

ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ABD, BÜYÜK BİR BEDEL ÖDER

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chingying, "Burada provokatif adımlar atanın ABD olduğu aşikar. ABD, yükselen bu gerilimin sorumluluğunu üstlenmeli. ABD, Çin'in egemenliğiyle ilgili güvenliğini baltaladığı için büyük bir bedel öder" dedi.

Çin hükümetinden benzer yönde sert tepkiler son günlerde gelmeye devam ediyor. Kimi Amerikalı uzmanlar, ABD'nin Ukrayna savaşına karşı Rusya'yı köşeye sıkıştırmaya çalıştığı bir dönemde Pelosi'nin Çin'i kızdıran bu hamlesini 'gereksiz' ve 'düşüncesiz' olarak niteledi.

NEWT GİNGRİCH: PELOSİ'NİN UÇAĞI VURULURSA, ABD BÜYÜK BİR MİSİLLEMEDE BULUNUR

1997'de Tayvan'ı ziyaret eden eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich, Fox News'e verdiği bir mülakatta Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'a gitmesi gerektiğini, zira şimdi geri adım atmasının Çin'i daha agresif davranışlara teşvik edeceğini söyledi.

Gingrich, "Bence Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin artık başka seçeneği yok. Çin Komünist Partisi etrafta dans edip tehditler savurduğuna göre Tayvan'a gitmek zorunda çünkü şimdi geri adım atmak diktatörlüğün her türlü zorba tavrını cesaretlendirir ve bence bu bir felaket olur." dedi.

Pelosi'nin Tayvan'a inmesi sonrası Çin hükümetinin 'sakinleşeceğini düşündüğünü' belirten Gignrich, Pelosi'nin Tayvan ziyaretine karşı Çin'den gelen tehditleri blöf ve saçmalık olarak nitelendirdi.