Pelin Buzluk: Bu düzen bir zaman sonra sizi esir alır

Kültür Bakanlığı’nın “Edebiyat Eserlerinin Desteklenmesi Hakkında”ki yönetmeliği edebiyat dünyamızda bir süre daha tartışılmaya devam edecek. İleri Haber olarak bu konuyla ilgili bir soruşturma dosyası hazırladık. Edebiyat alanından çeşitli yazarlarımıza bir dizi sorular sorduk, öykücü Pelin Buzluk'tan aldığımız yanıtları okurlarımızla paylaşıyoruz.

Pelin Buzluk (Öykücü)

-Sizce devlet, edebiyatçıları ücret karşılığında desteklemeli midir?

Devlet kitaba koyduğu KDV’yi kaldırarak yazarların daha fazla okunmasını, kitapların daha erişilebilir olmasını sağlayabilir. Telif hakları yasası yazar lehine işleyecek bir hale gelebilir. Doğrudan ücretle desteklemesi, devleti yazarın işvereni haline getirecektir ki bu da devlete çalışacağınız anlamına gelir.

- Siz Kültür Bakanlığı’nın Edebiyat Eserlerini Destek Projesine başvurur muydunuz?

Başka bir dünyada, bambaşka türden bir destek için belki. Ama bu projeyi samimi bulmuyorum.

-Sizce bu durum edebiyatçının özgünlüğüne ve yazma özgürlüğüne bir müdahale olarak yorumlanabilir mi?

Tabii. Soruyla birlikte cevabı da söylüyorsunuz zaten.

-Sizce Edebiyat Eserlerini Destek Projesi verili hükümetin kültür/edebiyat alanına bir müdahalesi olarak okunabilir mi?

Desteğin kimlere ve nasıl verildiğini henüz bilmiyoruz. Ama devlet, tarihinin her döneminde onu sanatıyla olumlayan ya da maaşla bu olumlamayı, devletin ideolojik aygıtlarından biri olmayı kabul edecek yazarlar bulur. Kültür/edebiyat alanına bir müdahaleden çok kendi çeperini bu yönde de genişletme girişimi olarak algılanabilir bu proje.

-Sizce böylesi büyük parasal teşviklerden yararlanmak yazarlığın doğasına ve etiğine ne kadar uygundur?

Yazarlığın doğası ve etiği yazılı kurallara dayanmıyor. Ne yazdığınız, ne için yazdığınız, neyle yazdığınıza bağlı olarak kendi doğanızı ve etiğinizi buluyorsunuz. Yazma amacıyla hiç çelişmeyecek şekilde bu teşvikleri kabul edecek, hatta belki maaşla çalışacak yazarlar da olabilir. Başta yazdıklarınızla ilgisi yokmuş gibi kabul ettiğiniz bu teşviklerin kurduğu ufak düzen, elbette bir zaman sonra sizi esir alır.

İlgili haberler

İleri, edebiyata bakanlık desteği dosyasını açıyor: Edebiyata "örtülü ödenek" mi?

Ahmet Cemal: Bu girişim edebiyatçıyı satın alma denemesidir

Semih Çelenk: Ülkemizde destek "inayet"e dönüyor

DAHA FAZLA