Payitaht dizisinde Mehmet Akif Ersoy'a 'Mason' göndermesi

Payitaht dizisinde Mehmet Akif Ersoy'a 'Mason' göndermesi

TRT'de yayınlanan Payitaht dizisinde, Abdülhamid'i devirmek isteyen Mason Locası'nın toplantısında, Mehmet Akif Ersoy'a 'Mason' göndermesi yapıldı

Dizide Mason Locası'nın toplantısında, üyelerden birinin devirmek istedikleri Abdülhamid için 'Yıldızdaki Baykuş' ifadesini kullanması dikkatlerden kaçmadı. 

MedyaRadar'da yer alan habere göre,  dizide 'Yıldızdaki Baykuş' ifadesini sürekli olarak tekrarlayan ve Mason olarak gösterilen isim Mehmet Akif Ersoy. 

Tarihçi Murat Bardakçı’nın geçen yıl kaleme aldığı 'Âkif’in 108 sene aradan sonra şimdi gündeme gelen yazısının aslı budur!' başlıklı yazısında 'Yıldız’daki Baykuş' ifadesini Mehmet Akif Ersoy’un kullandığı aktarılmıştı.

Yazıda yer alan ifadeler şöyle: 

"Abdülhamid’in iktidar senelerinde memleketin hemen her münevveri gibi Mehmed Âkif de padişaha ve padişahın ‘istibdat’ yani ‘baskı’ diye isimlendirilen mutlak idaresine karşı olmuş, hattâ hükümdarı hedef alan en sert şiirlerden birini kaleme almıştı! Âkif, Safahat’ının altıncı kitabı olan ‘Âsım’da Abdülhamid’den ‘Yıldız’daki baykuş’ diye bahsediyor, ‘Kafes ardında hanımlar gibi saklıydı Hamid’ diyor, şiir bu şekilde ağır ifadelerle devam ediyordu ve 108 sene aradan sonra şimdi tekrar gündeme gelen makalesinde de istibdat dönemine karşı hissettiği nefreti açıkça ifadeden çekinmiyordu.”